Lenkai griebiasi už galvos: dėl anglių kasyklos kaimas smenga po žeme

Netoli Rybniko miesto Pietų Lenkijoje esančiame kaimelyje žmonės griebiasi už galvos dėl nuolat čia atsirandančių įgriuvų. Maža to, slenka namų konstrukcijos, teko uždaryti vaikų žaidimų aikštę.

Senjorės namuose po balkonu atsiradę plyšiai užtaisyti mediniais pagaliais.
Senjorės namuose po balkonu atsiradę plyšiai užtaisyti mediniais pagaliais.
Daugiau nuotraukų (1)

„TVN24“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

Apr 2, 2018, 10:55 AM

Pirmosios įgriuvos kaime šalia Rybniko atsirado prieš metus.

Tada čia pradėjo veikti anglių kasykla. Tačiau niekas nesitikėjo, kad dėl to visam kaimui grės netrukus atsidurti po žeme.

Šiuo metu jau uždaryta vaikų žaidimų aikštelė – ji „lūžo per pusę“. Nors žmonės dar gyvena savo namuose, jie ėmė neberakinti durų, jei prireikus tektų bėgti iš pastato. Niekas nedrįsta žengti ir į trupančius balkonus. Trūkinėja pastatų sienos, lubos.

Gatvėse vaizdas ne ką geresnis. Naują vaikų žaidimo aikštelę teko uždaryti, nes joje atsirado plyšių. Dabar šalia jos pastatyta lentelė, draudžianti ten kelti koją.

Nukentėjo ir kelios gatvės. Viena jų, nors taisyta neseniai, dabar dėl plyšių atrodo lyg išarta.

„Namas slenka pagrindinės gatvės pusėn. Jis pajudėjo jau 15 centimetrų“, – sakė vietos gyventojas Marekas.

Dėl to vyras turi dėti plytas po durimis, nes kitaip jos neužsidaro. Marekas paima teniso kamuoliuką ir padeda jį koridoriuje. Šis nė nestumtas ridinėjasi per koridorių dėl susidariusio nuolydžio.

„Kaimynės namuose dar blogiau. Neįmanoma pripilti pilno puodelio arbatos, nes ji išsipila per kraštą“, – pasakojo lenkas.

Kaimo gyventojai tvirtino, kad jaučiasi apgauti anglių kasyklos savininkų ir valdžios.

„Prieš 14 metų, kai ėmiau statyti čia namą, kalbėta, kad anglių čia niekas nekas. Bent jau tikrai ne tokiu mastu.

Kai namo nuolinkis sieks 2,5 cm kiekvienam metrui, galėsiu kreiptis dėl kompensacijos. Tačiau neabejoju, kad anglių ksykla vilkins laiką, reikės kreiptis į teismą“, – kalbėjo čia gyvenantis Lukaszas.

Kasykla kartais atsiunčia savo darbuotojus, kad jie paremontuotų slenkančius namus. Bet, kaip tikino kaimo gyventoja Eryka, po jos balkonu atsiradusi skylė sienoje tiesiog buvo užkaišiota kažkokiais pagaliais.

Rybniko savivaldybės atstovė Agnieszka Skupien tikino, kad miesto valdžia nieko negali padaryti. Todėl besiskundžiančius gyventojus nukreipia į anglių kasyklą.

Tuo metu anglių kasybos kompanijas vienijančios Lenkų kasybos grupės atstovas Tomaszas Glogowskis teigė, kad netrukus vieta po žeme, kuri kelia daugiausia problemų, nebebus eksploatuojama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.