Lenkijos premjerą apniko bėdos: kunigas jį apkaltino grasinimais mirtimi

Katalikiškoje Lenkijoje visuomenė yra įpratusi tikėti kunigų žodžiais, tad dvasininko Tomaszo Jagierskio pareiškimas, jog premjeras Mateuszas Morawieckis grasino jam mirtimi, sukėlė didžiulę nuostabą.

Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Premjeras M.Morawieckis (nuotr.) ir jo tėvas sulaukė kaltinimų, kad grasino kunigui.<br> AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai LR, Varšuva

2018-04-03 08:51

Istorija netrukus tapo dar skandalingesnė, nes 45 metų kunigas apkaltino mirtimi jam grasinus ir premjero tėvą, 77 metų parlamentarą Kornelį Morawieckį, ir padavė jį į teismą dėl neva negrąžinamų 96 tūkst. zlotų (22 tūkst. eurų).

49-erių premjeras kaltinimų kol kas nekomentuoja, bet jo tėvas kunigą apskundė teismui dėl šmeižto ir šantažo.

Keistas paskolos raštas

Kunigas paviešino K.Morawieckio pasirašytą ir politinės organizacijos „Kovojantis solidarumas“ antspaudu pažymėtą paskolos raštą. Minėtas raštas sukėlė įtarimų, nes jame nebuvo nurodyta nei sutarties pasirašymo data, nei privaloma paskolos grąžinimo data.

Kunigas pareiškė, jog prieš penkerius metus gavo tik tokį paskolos raštelį, tačiau neprieštaravo, mat buvo dėkingas K.Morawieckio sūnui bankininkui už prieš tai suteiktą finansinę paramą.

T.Jagierskis pareiškė, kad premjero tėvui pinigus paskolino atsidėkodamas už tai, jog bankas „BZ WBK“, kuriam tuo metu vadovavo M.Morawieckis, padovanojo kunigui 220 tūkst. zlotų (52 tūkst. eurų).

Iš tikrųjų bankas pinigus padovanojo kunigo įkurtai humanitarinei organizacijai „SOS gyvenimui“, o dvasininkas dalį gautos sumos paskolino K.Morawieckio vadovaujamam judėjimui „Kovojantis solidarumas“.

Opozicija parėmė kunigą

Kilęs skandalas labiausiai iš vėžių išmušė dešiniųjų žiniasklaidą. Anapus Atlanto vandenyno Kanadoje kunigu tapęs ir į tėvų žemę sugrįžęs T.Jagierskis iki tol buvo labai mėgstamas dešiniųjų.

Kunigas tvirtino, jog grįžo stiprinti tautiečių tikėjimo. Jis platino ir kūrė religinius filmus, kurie pelnydavo katalikiškų organizacijų apdovanojimus.

Valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) kunigą labiausiai gyrė už tai, jog jis pritarė vyriausybės nenorui priimti pabėgėlius, ir siūlė juos remti nebent šalyse, iš kurių jie bėga.

Kunigo įkurta organizacija „SOS gyvenimui“ rinko maistą ir drabužius Sirijos karo aukoms, o transportą dovanoms nugabenti skirdavo Gynybos ministerija.

Kilus skandalui dešiniųjų spauda ėmė teigti, jog iš dvasininko pinigus galėjo išvilioti koks nors nesąžiningas K.Morawieckio pavaldinys.

Vėliau pradėta spėlioti, jog kunigas vykdo opozicijos arba slaptųjų užsienio tarnybų užsakymą kenkti TTP.

Opoziciją sukrėtė dvasininko pavaldinių pasakojimai, jog Lenkijos saugumo tarnybų agentai rytą įsiveržė į jų butus ir ieškojo K.Morawieckio pasirašytos paskolos rašto originalo.

„SOS gyvenimui“ narė Barbara Ziembicka pareiškė pasitraukianti iš pareigų, nes bijo K.Morawieckio pavaldinių bei saugumo agentų grasinimų susidoroti.

Gali įkliūti premjeras

Premjeras M.Morawieckis aferos kol kas nekomentuoja, tačiau skandalas labiausiai gali pakenkti būtent jam.

Žurnalas „Newsweek“ priminė, jog prieš įstodamas į katalikiškąją TTP M.Morawieckis perrašė didesnę dalį savo turto žmonai, kad turto deklaracijoje neatrodytų labai turtingas.

Vadovaudamas užsienio bankui M.Morawieckis gaudavo didžiulę algą, o vėliau esą nusprendė turtus nuslėpti, nes TTP skelbiasi paprastų žmonių gynėjais ir kovotojais su nesąžiningai lobstančiais.

Tapęs premjeru M.Morawieckis sulaukė pagyrų už profesionalumą tiek užsienyje, tiek tėvynėje.

Apie kilusį naują skandalą visuomenei objektyvią nuomonę susidaryti kol kas neįmanoma, nes ir kunigas, ir premjero tėvas vienas kitą kaltina melu ir šantažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.