JT pažėrė kaltinimų: britai priešiški visoms rasinėms ir etninėms mažumoms

Ministrės pirmininkės Theresos May sukurta „priešiška aplinka“ nelegaliems imigrantams sukėlė priešiškumą visoms Jungtinės Karalystės etninėms bendruomenėms, pareiškė Jungtinių Tautų specialioji pranešėja rasizmo klausimais.

Daugybė Jungtinėje Karalystėje gyvenančių atvykėlių iš Europos Sąjungos „Windrush“ kartos skandalą stebėjo su dideliu nerimu, nes baiminasi panašaus likimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugybė Jungtinėje Karalystėje gyvenančių atvykėlių iš Europos Sąjungos „Windrush“ kartos skandalą stebėjo su dideliu nerimu, nes baiminasi panašaus likimo.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2018, 5:17 PM, atnaujinta May 12, 2018, 5:18 PM

Jungtinėje Karalystėje tvyro „nerimo klimatas, dėl kurio visos religijos, rasinės ir etninės grupės laikomos galimu priešu,“ – sakė Tendayi Achiume per spaudos konferenciją, surengtą Londone penktadienį, pasibaigus dvi savaites trukusiai tiriamajai misijai.

T. Achiume pažymėjo, kad Jungtinės Karalystės įstatymai dėl rasinės lygybės suteikia tvirtą pagrindą kovai su struktūrinėmis ir institucinėmis rasizmo formomis.

Vis dėlto, anot pranešėjos, „struktūrinė socialinė ir ekonominė rasinių bei etninių bendruomenių atskirtis Jungtinėje Karalystėje yra itin aiški“.

„Žiauri tikrovė – kad rasė, tautybė, religija, lytis, neįgalumo statusas ir susijusios kategorijos nepriimtinu ir daugeliu atveju neteisėtu būdu tebelemia žmonių gyvenimo galimybes ir gerovę Jungtinėje Karalystėje,“ – pažymėjo ji.

T. Achiume teigimu, griežtos taupymo priemonės, kurių imtasi Jungtinėje Karalystėje, pasirodė darančios „neproporcingai didelę žalą“ rasinėms mažumoms.

Anot jos, šios priemonės, „netikėtai tapo vienu pagrindinių rasinės subordinacijos įrankių“.

JT pranešėja siūlo, kad dėl visų fiskalinės politikos pasiūlymų būtų atlikti lygybės poveikio vertinimai.

2012 metais Th. May, tuo metu ėjusi vidaus reikalų sekretorės pareigas, ėmėsi kurti, anot jos, „tikrai priešišką aplinką“ nelegaliai imigracijai.

Pastarosiomis savaitėmis paaiškėjo, kad kai kurie praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje ir anksčiau būdami vaikais legaliai iš Karibų jūros regiono imigravę žmonės pateko į vadinamąjį „Windrush“ skandalą – buvo pagrasinta juos deportuoti, nes jie negalėjo įrodyti savo statuso.

Balandžio 29-ąją, pirmąją T. Achiume vizito dieną, dėl šio skandalo atsistatydino T. May vidaus reikalų sekretorės poste pakeitusi Amber Rudd (Amber Rad).

Pasak JT pranešėjos, griežtos priemonės prieš nelegalią imigraciją, kurių ėmėsi valdžia, buvo „iš esmės ydingos“ ir turėjo platesnį neigiamą poveikį rasinėms bendruomenėms.

„Priešiška aplinka, kuri buvo neva sukurta neteisėtiems imigrantams ir oficialiai turėjo jais apsiriboti, iš tikrųjų yra priešiška aplinka visoms rasinėms ir etninėms bendruomenėms bei asmenims Jungtinėje Karalystėje,“ – sakė ji.

Kalbėdama apie baudžiamosios teisenos įstatymų ir politikos rasinį poveikį, T. Achiume sakė, kad padėtis dėl etninių mažumų „yra bloga ir iš tikrųjų netgi pablogėjusi“.

Apibendrindama ji pažymėjo, kad Didžioji Britanija parodė iniciatyvą kovoje su rasine nelygybe, tačiau „dar turi daug ką nuveikti“ šioje srityje.

Šios T. Achiume parengtos išvados yra preliminarios. Galutinė ataskaita turėtų būtų pateikta JT Žmogaus teisių tarybai 2019 metų birželį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.