Ukrainos prezidentas pareiškė: „Okupantams tilto prireiks, kad galėtų greičiau palikti Krymą“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atidarydamas Krymą ir Rusiją sujungiantį tiltą pademonstravo savo galią ir režimo problemas, rašo „The Washington Post“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atidarydamas Krymą ir Rusiją sujungiantį tiltą pademonstravo savo galią ir režimo problemas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atidarydamas Krymą ir Rusiją sujungiantį tiltą pademonstravo savo galią ir režimo problemas<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atidarydamas Krymą ir Rusiją sujungiantį tiltą pademonstravo savo galią ir režimo problemas<br>Scanpix nuotr.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atidarydamas Krymą ir Rusiją sujungiantį tiltą pademonstravo savo galią ir režimo problemas<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2018, 7:43 PM, atnaujinta May 16, 2018, 7:48 PM

Kartu su džinsais ir kasdiene striuke vilkinčiu V. Putinu tilto atidaryme dalyvavo Arkadijus Rotenbergas. Jo valdoma kompanija pastatė šį 19 kilometrų ilgio statinį.

V. Putiną su A. Rotenbergu sieja itin glaudūs ryšiai – jie buvę dziudo partneriai.

Kitas senas V. Putino draugas iš KGB laikų Sergejus Chemezovas pagamino sunkvežimį „Kamaz“, už kurio vairo sėdėdamas V. Putinas kirto Kerčės sąsiaurį.

Kaip ir dauguma kitų prezidentavimo momentų, šis taip pat buvo skirtas pasipuikuoti televizijos ekrane. Valstybinė televizija tiesiogiai transliavo vaizdą iš kabinos, kaip diržo neprisisegęs V. Putinas važiavo tiltu.

Kremliaus atstovas spaudai Dimitrijus Peskovas sakė, kad šis projektas parodo, kad net ir ambicingiausi planai gali būti realizuoti, kai juos įgyvendina V. Putinas.

Rusija okupavo Krymo pusiasalį 2014 metais teigdama, kad regione gyvenantiems etniniams rusams yra iškilus grėsmė. Ukraina kaip ir kitos valstybės šią okupaciją kaip ir tiltą laiko nelegaliais. ES pareigūnai paskelbė, kad tiltas dar kartą pažeidė Ukrainos suverenumą ir teritorinį integralumą.

Naujuoju tiltu per dieną, rusų duomenimis, pervažiuos iki 40 tūkstančių mašinų. Tiltu sunkvežimiai galės važiuoti nuo rudens, o geležinkelio juostos bus pabaigtos statyti kitais metais.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka tuo tarpu pareiškė, jog „okupantams tilto prireiks, kad greičiau galėtų palikti mūsų Krymą“.

Tačiau tilto atidarymu V. Putinas norėjo pabrėžti, kad Krymo aneksija negrįžtamas veiksmas ir jokių diskusijų nebus.

Šio „Putino tilto“ statybos apnuogino Rusijoje egzistuojančias problemas. Šalyje ir toliau klesti ekonominio ir politinio patronažo politika. A. Rotenbergo vaidmuo parodė, kaip milijardieriai manipuliuodami asmeniniais santykiais su prezidentu praturtina save ir aukščiausiuose postuose sėdinčius politikus.

Tuo tarpu realybė už televizijos kamerų kadro išlieka kitokia. Nesuskaičiuojamas skaičius tragiškos kokybės kelių, bėgių ir tiltų šalyje nepanašu, kad kažkada susilauks V. Putino susidomėjimo.

Pasaulio Banko duomenimis Rusija pagal transporto infrastruktūrą užima 94 vietą pasaulyje.

Šalyje klesti korupcija, o dauguma infrastruktūros projektų užstringa net nepradėti įgyvendinti.

„Pinigų kišimas į Krymą paprasčiausiai reikš mažesnį investicijų skaičių visoje šalyje“, – kalbėjo politikos analitikas Dimitrijus Oreškinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.