Italijos populistai: „Mes laimėsime arba mirsime“

Prieš tris mėnesius naują valdžią išsirinkusi Italija klimpsta į vis gilesnę politinę krizę. Praėjusią savaitę horizonte matytos prošvaistės užtemo: laimėjusios partijos ėmė rietis su šalies prezidentu.

S.Mattarella (kairėje) pavedė ekonomistui C.Cottarelli suformuoti vyriausybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
S.Mattarella (kairėje) pavedė ekonomistui C.Cottarelli suformuoti vyriausybę.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai LR, Italija

May 29, 2018, 12:38 PM, atnaujinta May 29, 2018, 12:50 PM

Rinkimus laimėjus populistams iš Penkių žvaigždučių judėjimo ir partijos „Šiaurės lyga“ po ilgų derybų ir rietenų pavyko susitarti dėl vyriausybės formavimo, tačiau jų užmojus sustabdė šalies vadovas.

Prezidentas Sergio Mattarella pasipriešino tam, kad Italijos ekonomikos ministru taptų eurui nepritariantis ekonomikos profesorius Paolo Savona.

Atsiradus trinčiai iš nebaigtos formuoti Italijos vyriausybės pasitraukė būsimu premjeru laikytas Giuseppe Conte.

Vakar šalies vadovas pavedė ekonomistui Carlo Cottarelli suformuoti technokratų vyriausybę, o pastarasis pranešė, kad nauji rinkimai Italijoje įvyks iki 2019 metų pradžios.

Tokio antausio sulaukę politikai grasina apkalta prezidentui.

Žlugo nė nepatvirtinta

Vadinamoji žalia-geltona vyriausybė Italijoje žlugo nė nepradėjusi dirbti. Kad prezidentas nepritartų teikiamai ministro kandidatūrai, Italijoje nėra įprasta, todėl drąsus S.Mattarellos žingsnis buvo įvertintas kaip itin skandalingas ir nedemokratiškas.

Vyriausybę ilgai ir sudėtingai formavę politikai neslėpė įniršio.

Euroskeptiškomis pažiūromis garsėjantis „Šiaurės lygos“ vadovas Matteo Salvini socialiniuose tinkluose piktinosi, kad prezidentui esą nurodinėja ES ir Vokietija, bijančios dėl euro likimo.

„Mes dirbome ištisas savaites, dieną ir naktį, kad atsirastų vyriausybė, ginanti italų interesus. Bet kažkas – galbūt kažkieno paspaustas – pasakė „ne“.

Mes nenorime niekam tarnauti, Italija nėra kolonija, mes nesame Vokietijos ar Prancūzijos vergai, nei finansinių institucijų“, – rašė M.Salvini.

Pastaruoju metu vis daugiau italų palaikymo sulaukiantis politikas ragino vėl skubiai grįžti prie urnų.

„Pykčio? Daug. Baimės? Nulis. Pakeisime šitą šalį kartu. Aš nepasiduosiu. Draugai, pasitikiu jumis“, – sakė M.Salvini.

Tikisi laimėti dar kartą

Manoma, kad į atvirą konfrontaciją su šalies vadovu perėjęs politikas per naujus rinkimus sulauktų dar didesnės sėkmės.

„Kažkas nusprendė, kad demokratijos Italijoje nebėra, kad italų balsas nieko vertas.

Stiprios jėgos laimėjo šitą mūšį, bet mes laimėsime karą! – sekmadienį rašė M.Salvini – Eikite miegoti tokie pikti, koks šiuo metu esu aš, tačiau nuo rytojaus vėl pradėsime dirbti.

Brangus prezidente, kitą kartą ateisime ne su ministrų sąrašu, kitą kartą turėsime 60 milijonų italų balsų. Mes laimėsime arba mirsime, pakeisime arba paliksime šitą šalį.“

Prezidentą puolė ir populistinis Penkių žvaigždučių judėjimas: ėmė grasinti apkalta prezidentui, nors pagal Italijos konstituciją tai būtų beveik neįmanoma.

„Jei grįšime prie urnų ir laimėsime rinkimus, turėsime sugrįžti į prezidentūrą ir mums vėl bus pasakyta, kad negalime valdyti.

Būtent dėl to sakau, kad prezidentui turi būti surengta apkalta“, – šalies vadovą kritikavo judėjimo lyderis Luigi Di Maio.

Ginti prezidento stojo rinkimus pralaimėjusi Demokratų partija ir bene pirmą kartą Silvio Berlusconi.

Pastarasis neseniai sulaukė palankaus teismo sprendimo, leidžiančio vėl kandidatuoti rinkimuose, tad šalies vadovo sprendimas grįžti prie urnų S.Berlusconi suteiktų daug džiaugsmo.

Į pasiūlymą sureagavo rinkos

Prezidentas S.Mattarella gynėsi nekliudęs formuoti vyriausybės, tačiau negalėjęs paskirti ministru asmens, kuris ir taip prasiskolinusią Italiją nugramzdintų į dar gilesnę krizę.

„Prašiau, kad ekonomikos ministru būtų siūlomas daugumos politikas, kurio pažiūros atitinka vyriausybės programą.

Kad jis nebūtų siejamas su vis garsiau skambančia idėja, jog Italija turi palikti euro zoną.

Ekonomikos ministro pavardė visuomet pasiunčia skubią žinutę investuotojams ir finansų institucijoms, – aiškino prezidentas ir prisipažino, kad tokį sprendimą priimti nebuvo lengva. – Aš turiu pasirašyti dekretą dėl ministrų prisiimdamas visą atsakomybę.

Prašiau kitos pavardės, nes ministras, remiantis išstojimo iš euro zonos idėją, būtų sukėlęs riziką italų santaupoms.“

Į ekonomikos ministrus siūlytas 82-erių P.Savona Italijoje pagarsėjęs kaip euroskeptikas.

Jis yra ne kartą kritiškai pasisakęs euro ir Briuselio atžvilgiu: esą euras yra Vokietijos prasimanymas, kuris „nepakeitė vizijos dėl savo vaidmens ir įtakos Europoje nuo nacizmo laikų“.

Autobiografinėje knygoje, kuri netrukus bus išleista, jis rašo, jog euras yra „blogai sukurtas biurokratų kūrinys“, remiamas „tautas iliuzijomis maitinančio elito“.

Į žinutę apie teikiamą jo kandidatūrą iš karto blogai sureagavo tiek finansų rinkos, tiek Europos Sąjunga, prieš kelias dienas paraginusi Italiją skubiai vykdyti atsakingą biudžeto politiką, tai yra mažinti išlaidas ir didžiulę valstybės skolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.