Narkomaniškas milijardierių šėlsmas – iki mirties

Iš Švedijos kilusiai Rausingų šeimai milijardus sukrovė paprasta „Tetra Pak“ pakuotė, į kurią pilami tokie nekalti skysčiai kaip sultys ar pienas. Tačiau 4,5 mlrd. svarų sterlingų vertinamo turto paveldėtojas Hansas Kristianas Rausingas ir jo žmona Eva įklimpo į kovą su kur kas pavojingesnėmis gyvybei medžiagomis – sunkiaisiais narkotikais.

"Tetra Pak" įpėdinio H. K. Rausingo žmonos E. Rausing lavonas buvo aptiktas pirmadienį prabangiuose poros namuose Londone.<br>AP
"Tetra Pak" įpėdinio H. K. Rausingo žmonos E. Rausing lavonas buvo aptiktas pirmadienį prabangiuose poros namuose Londone.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2012, 11:33 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 5:42 AM

Teigiama, kad pora vienu metu buvo įkalbinėjama išsiskirti ir po vieną grumtis su savo demonais. Galiausiai juos išskyrė mirtis. E. Rausing buvo rasta negyva poros namuose Londone. Manoma, kad moteris perdozavo narkotikų, rašo „The Telegraph“.

Vengė žiniasklaidos dėmesio

„Tetra Pak“ įpėdinis ir jo dabar jau velionė žmona susipažino reabilitacijos klinikoje ir, anot draugų, tapo neįprasta pora: ji – žavi gyvybinga turtingo amerikiečio, „Pepsi-Cola“ vadovo duktė – ir jis – uždaras, tačiau įtakingas asmuo.

Gyvendami Londone, jie nesiekė didelio dėmesio. Pora retkarčiais būdavo paminima žiniasklaidoje dėl savo filantropinės veiklos bei nuolat teikiamos labdaros su priklausomybe nuo narkotikų kovojančioms organizacijoms. Velso princas Charlesas dėl to H. K. Rausingą yra pavadinęs „labai ypatingu filantropu.“

Vis dėlto prieš ketverius metus ramus turtingos poros gyvenimo paviršius buvo sudrumstas. 2008-aisiais viešumą iškilo gėdingas atvejis, kai E. Rausing į ypač gerai saugomą JAV ambasadą Londone bandė įsinešti nedidelį kiekį narkotikų.

Po šio incidento policija atliko kratą jų namuose Čelsyje ir rado daugiau kvaišalų. Moteris buvo suimta ir apkaltinta narkotikų laikymu, tačiau sugebėjo išsisukti gavusi tik įspėjimą.

Šis įvykis nebūtų toks keistas, jeigu ne narkotinė medžiaga, kurios į Jungtinių Valstijų atstovybę bandė įsinešti E. Rausing: krekas – iš kokaino gaminamas koncentruotas ir labai didelę priklausomybę sukeliantis narkotikas. Jo vartojimas labiau siejamas su skurdžiais narkomanais, o ne milijardierių pasauliu.

Oficialus šeimos pareiškimas šiuo klausimu buvo tik trumpas apgailestavimas, tačiau E. Rausing tuomet nusprendė prabilti pati.

„Aš ketinu kaip įmanoma greičiau kreiptis pagalbos, kurios man labai reikia. Aš padariau didžiulę klaidą ir manau, kad pasukau klaidingu gyvenimo keliu. Labai atsiprašau už nusiminimą, kurį sukėliau. Dėkoju savo šeimai ir draugams už jų gerumą ir supratimą“, - atgailavo moteris.

Norėjo keistis - nepavyko

Nors E. Rausing troško pasikeisti, gyvenimo demonai jos nepaliko.

„Ji gali žiūrėti tau į akis, kalbėti, kaip nori tapti „švari“, grįžti į gyvenimo vėžes, o rankinuke turėti heroino“, - pasakojo vienas šeimos draugų.

Praėjus kelioms savaitėms po incidento prie ambasados, į nemalonumus įsivėlė H. K. Rausingas. Jis padarė nedidelę avariją, vairuodamas automobilį. Manoma, kad jis buvo apsvaigęs.

Kai policija dėl to atvyko į poros namus, jis, pranešama, bėgo, iššokdamas pro vonios kambario langą. Vėliau H. K. Rausingas neigė, kad spruko. Reikalas buvo išspręstas tyliai.

Porai tada buvo skirtas siuntimas gydytis nuo priklausomybės, tačiau, pasak draugų, jie to nenorėjo. Teigiama, kad H. K. Rausingas atsisakė važiuoti reabilituotis į Tailandą.

Tuomet taip pat kalbėta, kad Rausingų šeima turėtų šiai porai atkirsti finansavimo srautą. Netgi pasirodė tvirtinimų, kad jie gali būti įkalbinėjami išsiskirti.

Sutuoktinių santykiai baigėsi tragiškai šį pirmadienį, kai E. Rausing buvo rasta negyva jų namuose. Manoma, kad moteris perdozavo narkotikų. Jos vyras H. K. Rausingas buvo sulaikytas policijos dėl narkotikų laikymo.

Vaikus mokė „normalumo“

Nelaimingoji Rausingų pora turtus sukaupė iš kompanijos „Tetra Pak“, kuri praėjusį šimtmetį pasiūlė pasauliui pigesnę alternatyvą stiklinei pieno tarai. Plonu folijos sluoksniu padengto kartono pakuotę 1953 metais išrado ir patentavo H. K. Rausingo senelis Reubenas.

H. K. Rausingo tėvas Hansas Rausingas išvystė kompaniją iki milijardinio konglomerato. H. K. Rausingas gimė Švedijos pietuose esančiame Lundo mieste 1963 metais.

Vis dėlto šeima, kuriai pasisekė susikrauti turtus iš pakuotės išradimo, ne visuomet buvo aptekusi lobiais. H. Rausingas ir jo žmona Marit pažinojo gyvenimą iki turtų, todėl siekė, kad jų vaikai – Hansas Kristianas, seserys Lisbet ir Sigrid, taip pat suvoktų, kas yra normalu.

Todėl jie nusprendė, kad vaikai turi būti ugdomi vietinėje universitetinio Lundo miestelio mokykloje. Prakutę tėvai stengėsi, kad jų atžalos gyventų lygiai taip pat, kaip ir kiti jų amžiaus vaikai.

„Mes neturėjome virėjų ir vairuotojų, nieko, - vėliau pasakojo Lisbet Rausing. - Švedija skiriasi nuo Anglijos šiuo atžvilgiu, yra mažiau susiskirsčiusi į klases, ir aš tuo džiaugiuosi, nes tai reiškė, kad aš visko išmokau: kaip gaminti ir panašiai.“

Tėvas sūnumi domėjosi menkai

Vienintelis šeimos sūnus Hansas Kristianas jau vaikystėje buvo tylus ir nelinkęs bendrauti. Pasak H. Rausingo buvusio padėjėjo Richardo Bezanto, berniukas gyveno savo tėvo šešėlyje.

R. Bezantas, kurio keliai su Rausingų šeima išsiskyrė dėl pinigų, prisimena akimirką, kai 16-metis Hansas Kristianas išdidžiai pozavo nuotraukai su didele lydeka, kurią pats sugavo.

„Tai buvo vienintelis kartas, kai aš mačiau, kad Rausingas parodė susidomėjimą savo sūnaus pasiekimais“, - tvirtino R. Bezantas.

Netgi tuomet Rausingų šeimai jos turtai atrodė didesnis nepatogumas, negu plačios galimybės. Viename iš retų interviu Sigrid Rausing pasakojo apie „tykojimus tarpduryje“ dėl paranojos: „Aš pažįstu žmonių, kurie yra emociškai suluošinami dėl didelių pinigų, kuriuos paveldėjo. Jie niekam nepadeda.“

Praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžioje Rausingai persikėlė į Didžiąją Britaniją, bėgdami nuo Švedijos „nepakeliamų“ paveldėjimo mokesčių įstatymų, kurie, jų manymu, būtų privertę šeimą nacionalizuoti savo kompaniją.

H. Rausingas stengėsi įtraukti sūnų į savo verslą, tačiau jam ne itin sekėsi. Teigiama, kad valdybos susirinkimuose Rausingas jaunesnysis pasakydavo nedaug arba nieko. Kai 1996 m. Iš H. Rausingo kompanijos valdymą perėmė jo brolis Gadas, Hansas Kristianas ir jo seserys liko atsieti nuo verslo, išskyrus jų turimą akcijų dalį, vertinamą 4,5 mlrd. svarų sterlingų.

Gyvenimą sugadino pinigai?

H. K. Rausingas nerado, kaip įprasminti save gyvenime, ir tai tapo jo nuosmukio priežastimi. Vyro gyvenimas labai skyrėsi nuo seserų. Jos pasirinko rimtą akademinę karjerą, o Hansas Kristianas išvažiavo į Indija esą studijuoti antropologijos.

Pasakojama, kad ten jis pradėjo eiti hipių pramintais takais, netvarkingai gyventi, galiausiai nuvyko į Katmandu, kur pirmą kartą susidūrė su priklausomybės nuo narkotikų problema. Netrukus po to reabilitacijos klinikoje jis susipažino su savo būsima žmona Eva Kemeny. Pora susituokė ir susilaukė keturių vaikų. Patys turėdami priklausomybės nuo narkotikų patirties, Eva ir Hansas Kristianas dosniai rėmė organizacijas, padedančias žmonėms atsispirti mirtinam potraukiui.

R. Bezantas mano, kad porą sugadino lengvi pinigai: „Tai rodo, ką gali pinigai. Hansui Kristianui nereikėjo dirbti. Jis viską turėjo. Aš, pavyzdžiui, visuomet svajojau apie „Jaguarą“. Ir prisimenu tą dieną, kai jis atvažiavo „Jaguaru“. Po to jis turėjo „Ferrari“. O aš iki šiol moku už savo nelaimingą „Volvo“. Jie turi visus šituos pinigus, bet iš tikrųjų nėra laimingi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.