Rusija ir Kinija dar kartą blokavo rezoliuciją dėl Sirijos

Rusija ir Kinija Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje trečią kartą blokavo rezoliuciją dėl Sirijos.

Rezoliucijai pritarė 11 šalių, o dvi susilaikė.<br>EPA-ELTA
Rezoliucijai pritarė 11 šalių, o dvi susilaikė.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS, DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 20, 2012, 12:19 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:08 AM

Abi nuolatinės Saugumo Tarybos narės ketvirtadienį Niujorke vetavo Vakarų parengtą projektą, kuriame buvo kalbama apie JT stebėtojų misijos pratęsimą ir sankcijas, jei smurtas Sirijoje nesiliaus.

Rezoliucijai pritarė 11 šalių, o dvi susilaikė.

Rusijai ir Kinijai vetavus rezoliuciją, ant plauko pakibo stebėtojų misijos likimas. Jos mandatas baigiasi penktadienį.

Projektas numatė karinės stebėtojų misijos pertvarkymą į labiau civilinę. Be to, jame pirmą kartą buvo grasinama ekonominėmis sankcijomis, jei smurtas tęsis. Sankcijoms priešinasi Rusija.

Maskva siūlė tik pratęsti JT stebėtojų misiją. Tuo tarpu tarptautinis pasiuntinys Kofi Annanas ir JT generalinis sekretorius Ban Ki Moonas reikalavo „padarinių“, jei nebus laikomasi taikos plano.

Vakarų šalys pasmerkė Siriją ginkluoto konflikto eskalavimui, siekdamos savo geopolitinių interesų, pareiškė ketvirtadienį Rusijos nuolatinis atstovas prie JT Vitalijus Čiurkinas.

„Užuot griebęsi šiurkščių insinuacijų dėl politikos, kurią vykdo Rusija, per visą konfliktą nė minutę nesumažindama pastangų siekti politinio sureguliavimo ir labiausiai remdama Kofi Annano misijos suderinimą, Tarybos narės iš Vakarų, padariusios šiandien nepriimtinus, negarbingus pareiškimus, galėtų padaryti bent ką nors, kad paskatintų  Sirijos šalis užmegzti tarpusavio dialogą, neleistų toliau militarizuoti Sirijos krizės ir nekurstytų aktyviau veikti ekstremistinių, tarp jų teroristinių grupuočių“, - pareiškė jis, kalbėdamas JT Saugumo Tarybos posėdyje.

„Šie fariziejai iškėlę savo geopolitinius uždavinius, neturinčius nieko bendra su Sirijos liaudies interesais, iš esmės pasmerkė konfliktą eskalacijai, pasiekusiai tokias tragiškas proporcijas“, - pridūrė V. Čiurkinas.

JAV nuolatinė atstovė prie Jungtinių Tautų Susan Rice pareiškė, kad atsakomybė už tęsiamą smurtą Sirijoje tenka šios šalies prezidento Basharo al-Assado režimui, taip pat šalims, kurios balsavo ketvirtadienį prieš naujos JT Saugumo Tarybos rezoliucijos dėl Sirijos priėmimą - Rusijai ir KLR.

„Kaltė už nepriimtiną situaciją tenka ne generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui, ir ne specialiajam pasiuntiniui Kofi Annanui, ne stebėtojams (...) Kaltė tenka siaubingam režimui ir toms valstybėms (JT ST) narėms, kurios, kaip ir iki šiol, nesiima tvirtų veiksmų prieš režimą“, - sakė ji JT Saugumo Taryboje ketvirtadienį.

„Jų pozicija neatitinka daugumos balsavusių už rezoliuciją Saugumo Tarybos narių pozicijos“, - pažymėjo Amerikos diplomatė.

Be to, ji pavadino ketvirtadienį, kai JT Saugumo Tarybai vėl nepavyko priimti rezoliucijos dėl Sirijos, „dar viena juoda diena Saugumo Taryboje“.

Pasak S.Rice, „pirmieji du veto buvo tiesiog griaunami, o dabartinis veto yra dar pavojingesnis ir labai apgailestautinas“.

S.Rice taip pat pareiškė, kad JAV nedės vilčių į JT stebėtojų misiją Sirijoje situacijai šioje šalyje sureguliuoti, nes misijos nariai neginkluoti. Vietoj to Vašingtonas sieks krizę sureguliuoti su savo partneriais už JT Saugumo Tarybos ribų.

Rusija ir Kinija paskelbė ketvirtadienį veto Vakarų parengtam JT Saugumo tarybos rezoliucijos dėl Sirijos projektui, numatančiam imtis prieš Damaską priemonių pagal JT Chartijos 7-ąją dalį, neatmetančią karinės jėgos panaudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.