Per naujo filmo apie Betmeną premjerą JAV nušauta 12 žmonių, 59 sužeisti, šaulys sulaikytas

Policijos duomenimis, netoli kino teatro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje sulaikytas ginkluotas vyras.

Liudininkai kino teatre girdėjo šūvių seriją.<br>AP
Liudininkai kino teatre girdėjo šūvių seriją.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BBC, CNN, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 21, 2012, 3:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:22 PM

Policijos duomenimis, netoli kino teatro esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje sulaikytas ginkluotas vyras.

Netrukus pareigūnai nustatė sulaikyto asmens tapatybę. Paaiškėjo, kad šaudė 24-erių Jamesas Holmesas.

Anot JAV žiniasklaidos, J. Holmesas yra iš Auroros, Denverio priemiesčio Kolorado valstijoje, ir jis nebuvo anksčiau susijęs su jokia teroristine veikla.

JAV policijos pareigūnai teigia, kad kol kas nėra nustatyta ryšių tarp filmo apie Betmeną ir žudiko motyvų. Taip pat nemanoma, kad žudikas Jamesas Holmesas, kuris yra suimtas, yra susijęs su kokia nors teroristine organizacija ir turėjo teroristinių motyvų.

Žinoma, kad tarp sužeistųjų yra JAV ginkluotųjų pajėgų narių.

Radijas nurodė, kad jaunas užpuolikas, dėvintis dujokaukę, pradėjo šaudyti į žmones, susirinkusius į filmo premjerą viename prekybos centre Denverio priemiestyje Auroroje, taip pat detonavo dūminį arba ašarinių dujų užtaisą.

Pareigūnai teigia, kad greičiausiai nusikaltėlis veikė vienas. Jis turėjo du šautuvus, taip pat vieną šautuvą paliko kino teatre.

Gelbėtojų tarnybos duomenimis, pirmas pranešimas apie išpuolį gautas 0 val. 39 min. vietos laiku.

Viena liudininkė policijai papasakojo, kad užpuolikas buvo apsirengęs juodai, dėvėjo neperšaunamą liemenę, specialų šalmą ir akinius.

„Šūvių išgąsdinti žiūrovai norėjo ištrūkti iš salės, tačiau per dūmus sunkiai galėjo ką nors įžiūrėti. Aplink mačiau kruvinus žmones, buvo labai baisu, tvyrojo labai didelė sumaištis. Mačiau mažą mergaitę, kurios nugaroje žiojėjo kulkų paliktos žaizdos. Neįsivaizduoju, kas galėtų tyčia šauti į mažą mergaitę?!“, - susijaudinimą tramdė CNN kalbintas vaikinas.

Policija vyrą sulaikė, kai jis ketino sėsti į savo automobilį ir pasprukti. Sulaikytasis buvo apsivilkęs neperšaunamą liemenę. Vyras neatskleidė motyvų, kodėl surengė žudynes.

Anot Denverio gyventojo, Auroros priemiestis garsėja dideliu nusikalstamumu, todėl toks išpuolis „nėra staigmena“ kai kuriems žmonėms.

Policija iš pradžių skelbė, kad žudiko aukų - 14, tačiau vėliau aukų skaičius sumažintas iki 12. Sužeistųjų - 59.

Įtariamasis šaulys papasakojo, kad namie turi sprogmenų. Todėl pareigūnai iš karto evakavo gyventojus iš daugiabučio namo, kuriame gyvena įtariamasis.

Anot vietos policijos vadovo, nusikaltimui tirti mestos didelės pareigūnų pajėgos. Į tyrimą įsijungė Federalinio Tyrimų Biuro (FTB) agentai.

CNN televizijos transliuojamose vaizduose iš įvykio vietos matyti daug policijos ekipažų.

Šūvius girdėję žmonės teigia iš pradžių manę, kad tai yra specialieji filmo premjeros efektai arba triukšmas iš kitos kino teatro salės.

 „Tada iš kino salės ėmė veržtis klykiantys žmonės ir bėgti laukan“, - pasakojo liudininkai.

Filmo premjera Lietuvoje - šeštadienį

Šeštadienį filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ premjera numatoma ir Lietuvoje. Filmą rodysiančio kino centro “Forum Cinemas” rinkodaros vadovas Dainius Beržinis teigė, jog greičiausiai filmo seansai nebus atšaukti.

“Į panašus dalykus reaguojame viduje, tačiau didelių bangų nekeliame. Jei tokie dalykai kaip žmonių šaudymas nutinka kitose šalyse, stengiamės to per daug neviešinti. Juk Lietuvoje – visai kitokie žmonės. Čia nieko panašaus per filmo premjerą nėra buvę”, - patikina jis.

D. Beržinis priminė, kad ir Lietuvoje kino centruose yra ant durų išklijuoti lipdukai, perspėjantys, kad ginklų į kino seansą negalima neštis.

Tuo tarpu Paryžiuje filmo premjera penktadienį atšaukta.

Šūviai kino teatre aidėjo ir Latvijoje

Nors Lietuvoje panašių atvejų nėra buvę, tačiau kaimyninėje Latvijoje neseniai nuteistas žmogus, kino salėje nušovęs savo kaimyną. Teisininkas Nikolajus Zikovas už grotų praleis 17 metų, nes praėjusį vasarį kino salėje, kurioje buvo rodomas filmas "Juodoji gulbė" nušovė bankininką Aigarą Eglį dėl to, kad šis neva per garsiai valgė kukurūzų spragėsius. 

Į kiną A. Eglis buvo atėjęs su savo dukra. Rygos apygardos teismui 29-erių N. Zikovas sakė, kad į beginklį A. Eglį jis šovė tris kartus savigynos sumetimais. Pasak liudininkų, pats N. Zikovas filmo metu pats kelis kelis kartus triukšmavo, o vėliau prikibo prie A. Eglio, esą šis per garsiai valgo spragėsius, nors tuo metu jau buvo rodomi filmo pabaigos titrai. 

Žudikas save apibūdino kaip pakantų žmogų ir sakė, kad A. Egliui derėjo būti mandagesniam. Keturių vaikų tėvas 43-jų metų A. Eglis dirbo vyresniuoju bankininku valstybei priklausančiame banke "Citadele".   

"Vienintelis mano tikslas buvo apsiginti, daugiau nieko", - sakė N. Zikovas darydamas paskutinį pareiškimą teisme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.