Norvegijoje paminėtos pirmosios A. B. Breiviko žudynių metinės

Jam kalbant klausytojai nulenkė galvas.

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 23, 2012, 10:51 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:46 PM

Norvegijos premjeras Jensas Stoltenbergas anksčiau vadovavo aukų pagerbimo ceremonijose abiejų išpuolių vietose ir dalyvavo gedulingose pamaldose.

Dešimtys tūkstančių žmonių, iš kurių daugelis laikė rožių žiedus, susirinko prie Oslo rotušės, kur buvo surengtas atminimo koncertas, kuriame taip pat dalyvavo JAV roko žvaigždė Bruce'as Springsteenas.

A. B. Breiviko ataka prasidėjo Osle, kuri jis susprogdino galingą bombą prie pagrindinės vyriausybės būstinės. Po sprogdinimo, užmušusio aštuonis žmones, jis nuvyko į Utiojos salą, kur nušovė dar 69 žmones.

Tarp atminimo koncerto dalyvių buvo Norvegijos karališkosios šeimos narių, įskaitant princą Haakoną ir princesę Marthą Louise. Policija nurodė, kad koncerto klausėsi apie 50 tūkst. žmonių.

J. Stoltenbergas, sveikindamas susirinkusius žmones, gyrė gelbėjimo tarnybų ir visų kitų, prisidėjusių prie A. B. Breiviko atakų paliktų žaizdų gydymo, darbą.

„Mes turėjome pasirinkimą, - sakė jis. - Galėjome užsidaryti savo namuose, apimti baimės. Ir atsitverti nepasitikėjimo siena. Tačiau mes atsigręžėme vieni į kitus ir statėme pasitikėjimo tiltus... Pasirinkome teisingai. Nėra geresnės apsaugos nuo terorizmo nei atvirumas, demokratija ir žmogiškumas.“

Atminimo koncerte pirmoji pasirodė Irane gimusi dainininkė ir dainų kūrėja iš Švedijos Laleh, įkūnijanti multikultūralizmą, tapusį A. B. Breiviko neapykantos taikiniu.

Roko veteranas B. Springsteenas atliko dainą „We Shall Overcome“, praeito amžiaus 7-ame dešimtmetyje tapusį afroamerikiečių pilietinių teisių judėjimo himnu, dedikuodamas ją tiems, kurie neteko artimų ir mylimų žmonių per ekstremisto išpuolius.

„Visiems mums, mylintiems demokratiją ir toleranciją, tai yra tarptautinė tragedija“, - sakė jis klausytojams.

Per ceremoniją Utiojoje, kur A. B. Breivikas nušovė 69 žmones valdančiosios Darbo partijos jaunimo lygos vasaros stovykloje, J. Stoltenbergas sakė: „Pagerbkime žuvusiuosius mėgaudamiesi gyvenimu“.

Premjeras kalbėjo apie tūkstančiui savo partijos jaunimo skyriaus narių, tarp kurių buvo keli, likę gyvi per šį išpuolį.

Jam kalbant klausytojai nulenkė galvas.

„Netgi dabar, praėjus metams, neįmanoma visiškai suvokti šios baimės ir kančių masto, - pridūrė J. Stoltenbergas. - Ta bomba ir kulkomis buvo siekiama pakeisti Norvegiją. Norvegijos žmonės atsakė pasirinkdami mūsų vertybes. Žudikui nepavyko, žmonės laimėjo.“

Premjeras taip pat susitiko su žuvusiųjų artimaisiais ir padėjo vainiką Utiojoje.

Ceremonija Utiojoje prasidėjo nuo tylos minutės, o vėliau šios atakos liudininkė Renate Taarnes, kurios vaikinas žuvo saloje, sudainavo dvi dainas.

Kaip kurie ceremonijos dalyviai nebeįstengė tramdyti emocijų ir išvyko anksčiau, o kiti stovėjo apsikabinę ir juokėsi pro ašaras.

„Nors nešame sunkią naštą, mes tebestovime, - pareiškė Darpo partijos jaunimo lygos vadovas Eskilas Pedersenas, kuris buvo vienas iš likusių gyvų per žudynes. - Jis nuskynė kai kurias mūsų mylimiausias rožes, tačiau jis negali sustabdyti pavasario.“

Anksčiau dešimtys žmonių, atvykusių į Utioją, dėjo gėles ir akmenis su išraižytais A. B. Breiviko aukų vardais, prisimindami artimuosius, žuvusius per šią ataką.

„Daugelį metų buvau pastorius ir padėdavau gedintiems žmonėms, - dvasininkas Roaldas Linakeris, per išpuolį netekęs sūnaus, sakė visuomeninei televizijai NRK. - Tačiau pats niekada nesuvokdavau, kaip tai skaudu.“

„Mes, aukos, kasdien gyvename tuo, kas nutiko liepos 22-ąją“, - sakė Viljaras Hanssenas, per ataką netekęs akies.

„Aukų šeimos kasdien gyvena su liepos 22-ąja. Tų, kurie buvo atimti iš mūsų, netektis rytoj bus lygiai taip pat skaudžiai juntama, - jis sakė NRK. - Ar kalendorius rodytų balandžio 20-ąją, ar liepos 23-ąją, mums nėra beveik jokio skirtumo.“

J. Stoltenbergas sekmadienį vykusias ceremonijas pradėjo padėdamas vainiką netoli vietos, kurioje buvo detonuotas sprogmenų prikrautas automobilis, pastatytas šalia vyriausybės būstinės. Vėliau premjeras kartu su Norvegijos karaliumi ir karaliene dalyvavo atminimo pamaldose Oslo katedroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.