Galingas Denverio žudiko ginklas – JAV visiškai legalus

Vienas iš ginklų, kuriais Denverio kino teatre šaudė įtariamasis Jamesas Holmesas, filmo apie Betmeną „Tamsos riterio sugrįžimas“ premjeroje nužudęs 12 žmonių, iš karto sukėlė debatus dėl ginklų kontrolės, rašo businessinsider.com.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir "Lietuvos ryto" inf.

Jul 24, 2012, 3:22 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 9:39 PM

AR-15 yra kovinio automato M-16 civilinė versija. Pasak CNN, dėtuvėje jis gali turėti iki 100 šovinių. Vienu metu jis iššauna vieną kulką, kuri gali perverti iškart du žmones. Toks ginklas JAV yra legalus.

Kai Auroros policija atskleidė, kad tai buvo vienas iš ginklų, kuriuos naudojo J. Holmesas, internete kilo pasipiktinimo banga – daugiausia dėl to, kad galiojant federaliniam kovinių ginklų draudimui, kuris pasibaigė 2004 m., tokį ginklą žudiką būtų buvę kur kas sunkiau įsigyti. Kongresas nebalsavo už įstatymo projekto, priimto 1994 m., pakeitimą, ir leido jo galiojimo laikui tiesiog pasibaigti.

Įstatymo projektas numatė griežtus apribojimus ginklams.

1994 m. JAV buvo uždrausta AR-15 ir panašių ginklų, tokių kaip AK-47, gamyba ir importas. Taip pat buvo apribotas tokių šautuvų dėtuvėse šovinių kiekis iki 10.

Po 10 metų šie draudimai nustojo galioti, o visi bandymai juos atgaivinti žlugo, prieštaraujant įtakingai Nacionalinei šaulių asociacijai. Tai leido J. Holmesui ne tik įsigyti galingą ginklą, bet ir dėtuvę užpildyti su daug šovinių.

Po žudynių Kolorado valstijoje pasigirdo raginimai griežtinti ginklų įstatymus. Vis dėlto debatai greičiausiai ir vėl nepajudės iš mirties taško.

Į kino teatrą Auroroje – neramiame Denverio priemiestyje ginklus įsinešti draudžiama. Tokios privataus prekybos ir pramogų komplekso teritorijoje įsikūrusio kino teatro taisyklės.

Visi, kurie peržengia slenkstį, atidžiai tikrinami. O tų, kurie lauke, tikrinti negalima, mat liberalūs ginklų mėgėjams įstatymai Kolorado valstijoje leidžia laisvai įsigyti ginklų ir juos nešioti užtaisytus. Būtent tuo pasinaudojo Jamesas Holmesas.

Žudynėms pasirengė kruopščiai

Į kino teatrą pro atsarginį išėjimą prasmukęs vyras pateko į salę, kur buvo rodomas filmas „Tamsos riterio sugrįžimas”.

Vyras nužudė 12 ir sužeidė dar 50 žmonių.

Kol psichologai ir aukų artimieji bando atsakyti į klausimą „kodėl”, pareigūnai šaltai konstatuoja faktus. Pirmiausia todėl, kad jis tiesiog galėjo tai padaryti. Nes buvo ginkluotas ir pasiruošęs žudyti.

Automatinis ginklas AR-15, du pistoletai „Glock” – ne įprasto 9 mm, o galingesnis, 40-ojo kalibro, pompinis šautuvas „Remington” – toks buvo J. Holmeso arsenalas.

Iš pradžių susirinkę žiūrovai pamanė, kad į salę įžengęs ginkluotas J. Holmesas – premjeros pristatymo dalis. Mat filme netrūksta smurto scenų, o prieš pat seansą buvo rodomas filmo apie mafiją anonsas.

Jame gangsteriai būtent šaudo į kino salės žiūrovus. Bet tada pasigirdo tikri šūviai.

Papliūpa iš automato jis suvarpė kulkomis stovinčius ir bėgančius. Tada iš galingo šautuvo pribaigė slėptis mėginančius ir ištrūkti iš uždaros erdvės negalinčius žiūrovus. Likusius sušaudė pistoletais.

Kelis mėnesius skerdynes planavęs J. Holmesas apie viską pagalvojo – jis vilkėjo balistinį šalmą, neperšaunamąją liemenę ir dėvėjo dujokaukę.

Ginklus įsigijo legaliai

Keisčiausia pareigūnams pasirodė tai, kad savo kūną apsaugojęs iki dantų ginkluotas J. Holmesas ne tiktai nesipriešino ir iš karto pasidavė, bet ir papasakojo pareigūnams, kad jo namuose palikta sprogmenų.

Juos sekmadienį galiausiai neutralizavo išminuotojų būrys.

„Sprogmenys buvo įrengti kaip spąstai ir sumaniai išdėlioti, siekiant nužudyti policijos pareigūnus ar bet ką, kuris ten įeis”, – neslėpdamas pasipiktinimo sakė Auroros policijos viršininkas Danas Oatesas.

Be sprogmenų, pareigūnai aptiko ir tūkstančius šovinių.

Iškart po žudynių sujudo ginklų laikymo priešininkai.

Kaip nevykęs studentas galėjo savo namuose nepastebėtas sukaupti ginklų arsenalą? Nejaugi niekam nekilo noras pasidomėti, kodėl J. Holmesui per pastaruosius 2 mėnesius prireikė įsigyti 6 tūkst. šovinių? Kas, po velnių, jam pardavė automato dėtuvę, kurioje telpa 100 šovinių?

Į pasipiktinusiųjų balsus pareigūnai turėjo atsakyti: „Nes jis galėjo.” Ir išties – visi ginklai, visa amunicija ar ekipuotė buvo įsigyta legaliai. Viskas pagal įstatymus. Be to, J. Holmesas turėjo teisę nešiotis paslėptą ginklą. Kodėl?

Įstatymai – vis dar liberalūs

Atsakymas vėlgi toks pat paprastas: nes niekas nedraudžia. Kolorado valstija yra viena liberaliausių 2-osios JAV konstitucijos pataisos atžvilgiu – kiekvienas pilietis gali įsigyti ginklą. Parašyta, ir šventa.

Reikia pripažinti, kad įstatymai jau sykį buvo sugriežtinti po 1999-ųjų žudynių Kolumbaino koledže. Jis įsikūręs vos keliasdešimt kilometrų nuo penktadienio skerdynių vietos.

Visi mėginimai dar labiau sugriežtinti įstatymus susidūrė su stipriu Kolorado valstijos ginklų mėgėjų pasipriešinimu.

„Raginimai imtis priemonių aidėjo nesyk, bet kaskart nesėkmingai. Vienintelė ginklų kontrolės išeitis šiuo atveju būtų uždrausti visus ginklus. O tai, žinoma, neįmanoma, – tikino konstitucinės teisės specialistas Eugene’as Volokhas. – Ir ne tik dėl konstitucijos. Sunku užkirsti kelią tam, kuris pasiryžęs įvykdyti nusikaltimą, jis tiesiog įsigis ginklą nelegaliai.”

Vienose valstijose tam reikia kelių mėnesių, komisijos išvadų bei policijos leidimo, o Kolorado valstijoje paprasta: pateiki prašymą, ir komisija tą pačią dieną gali duoti atsakymą. Ir dažniausiai teigiamą.

Nes jei niekur neužfiksuota, kad esi nusikaltėlis ar psichiškai nesveikas – o tokių duomenų, anot Denverio policijos, apie J. Holmesą niekas neturėjo, tuomet gali drąsiai keliauti į parduotuvę.

Tarp žūklės reikmenų ir batų yra ginklų skyrius. Už norimą kainą pardavėjas tikrai ras ką pasiūlyti. Ypač 6 tūkst. šovinių užsimaniusiam klientui. Ne pardavėjo pareiga klausti.

„Atėjo laikas, kai žmonės, kurie nori užimti prezidento postą, pagaliau turėtų pasakyti, ką jie mano apie griežtesnius ginklų įstatymus”, – pareiškė Niujorko meras Michaelas Bloombergas.

„Merui nederėtų šios tragedijos panaudoti politiniais tikslais. Potencialiai, jei kino teatre būtų atsiradęs ginkluotas pilietis, jei jį su ginklu būtų įleidę į kino teatrą, aukų būtų buvę mažiau”, – Niujorko merui atrėžė Kolorade įsikūrusios vienos ginklų garbintojų grupės atstovas Luke’as O’Dellas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.