Lenkui nepavyko apmauti valstybės

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Šiuos Varšuvos mafiozus į teismą atvedė irgi vieno jų bendražygio, tapusio slaptu liudytoju, parodymai.<br>R. Butrimas
Šiuos Varšuvos mafiozus į teismą atvedė irgi vieno jų bendražygio, tapusio slaptu liudytoju, parodymai.<br>R. Butrimas
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

Jul 28, 2012, 4:40 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:52 PM

Naujus kovos su mafija būdus įdiegusi Lenkijos teisėsauga pirmą kartą turi narplioti ir visiškai naujos rūšies bylą. Mat kaltinamasis vienas, o tapatybes turi net dvi. Tai kurį galima teisti?

Lodzės policininkai kelerius metus negalėjo pagauti finansinio aferisto, nes jo tapatybės duomenys nebuvo įtraukti į gyventojų duomenų bazę. Vyriškį galų gale aptikus paaiškėjo, kad pagal vieną įsaką jį būtina suimti, o pagal kitą – negalima. Neįtikėtina?

Pasirodo, šis asmuo – vienas iš keliasdešimties, oficialiai galintis naudotis dviejų žmonių tapatybėmis.

Mafiozų pakeisti nepavyko

Antrą tapatybę leido suteikti specialus ypač svarbių liudytojų apsaugos įstatymas, įsigaliojęs prieš 15 metų. Šia teise dažniausiai naudojasi mafiozai, nusprendę išduoti bendražygius ir išvengti kalėjimo.

Suprantama, tokiems atgailautojams gresia negailestingas kitų mafiozų kerštas, tad valstybė jiems ir jų šeimos nariams suteikia kitą tapatybę, gyvenamąją vietą, darbą ir garantuoja policijos priedangą.

Tokia galimybe susiviliojusių keliasdešimt mafiozų padėjo policijai demaskuoti ir į kalėjimus susodinti kelis tūkstančius nusikaltėlių.

Viskas būtų gerai, bet kai kurie tapatybę pakeitę mafiozai nesugebėjo pakeisti savo gyvenimo būdo ir vėl ėmė nusikalsti.

Išdavė Aštuonkojo gaują

Lodzės prokuratūros už finansines machinacijas ieškomas Ryszardas K. pasirodė esantis Marekas B., kurį pagal specialų liudytojų apsaugos įstatymą policija privalo saugoti.

Marekas B. anksčiau buvo vienas garsiosios Lodzės Aštuonkojo gaujos narių, turėjęs slapyvardį Ryžas.

Aštuonkojo gauja, vadovaujama Tadeuszo M., slapyvardžiu Tėvas, reketavo Lodzės verslininkus, vykdė finansines aferas, grobė verslininkus ir reikalavo už juos išpirkos, net už nedidelį užmokestį žudydavo kitų gaujų vadus.

Ryžam padedant policija demaskavo Aštuonkojo narius ir nuteisė juos kalėti kelis dešimtmečius.

Už tai Ryžą prokuratūra atleido nuo bausmės, suteikė jam kitą pavardę, netgi padėjo pakeisti išvaizdą ir įsikurti kitame Lenkijos pakraštyje.

Išviliojo milijonus

Atgavęs laisvę Ryžas liūdėjo dėl prarasto prabangaus gyvenimo ir vėl nusprendė neteisėtai pralobti. Viskas klojosi puikiai. Simpatiškas mafiozas susipažindavo su pasiturinčiomis moterimis ir įkalbėdavo steigti bendrą firmą.

Vyriškis piktnaudžiavo tuo, kad prokuratūra jam buvo įteikusi specialų telefoną, kuriuo paskambinus iš karto prisistatydavo apsaugą garantuojantys saugumiečiai.

Ryžas moterims aiškindavo, kad eina svarbias valstybines pareigas ir todėl gali be problemų laimėti bet kokį mokamų automobilių aikštelių įrengimo konkursą. O tam esą būtina ir apsauga.

Susiviliojusios pažadėtu 30–50 procentų metiniu pelnu moterys aferistui atnešdavo santaupas, imdavo banke paskolas arba skolindavosi pinigų iš giminaičių. Gavęs pinigus vyras pradingdavo.

Moterys įskųsdavo Ryszardą K. policijai, bet ji neįstengdavo jo surasti, mat nauji buvusio mafiozo duomenys nebuvo įtraukti į šalies gyventojų registrą.

Lemtinga klaida

Apgaulės būdu iš 26 žmonių ir firmų išviliojęs apie tris milijonus zlotų (2,47 mln. litų) aferistas tapo nesugaunamas.

Vis dėlto Ryszardą K. demaskavo lemtinga klaida, kai gavęs pinigus iš vienos gerbėjos jis spruko iš jos buto, pamiršęs savo švarką su paslėpta kompiuterio atminties kortele. Joje eksmafiozas saugojo svarbius dokumentus, kurie buvo pasirašyti dviem skirtingomis pavardėmis.

Moteris apie radinį papasakojo laikraščio korespondentui ir pasirodžius rašiniui Ryžas buvo suimtas.

Tačiau prokurorai tebekraipo galvą iš nuostabos: kaip šis vyriškis vienu metu skirtingomis pavardėmis dalyvaus dviejuose teismo procesuose?

Viename procese jis bus demaskuotojas Aštuonkojo gaujos narių teisme ir liudys būdamas su peruku, užsidėjęs juodus akinius ir prisiklijavęs barzdą.

O kitame procese Ryžas bus teisiamas už finansines aferas. Įdomiausia, kad pagal įstatymą buvęs mafiozas nebus teisiamas už anksčiau padarytas veikas, nes jam buvo suteikta nauja tapatybė ir jis tapo žmogumi be kriminalinės praeities.

Įstatymo neatšauks

* Dvigubos tapatybės istoriją komentuojantys Teisingumo ministerijos pareigūnai pareiškė, jog įstatymo dėl liudytojų apsaugos atšaukti tikrai neplanuoja, mat jo nauda yra neabejotina.

* Per penkiolika metų visą gyvenimą saugomais liudytojais yra tapęs 91 asmuo. Jų apsauga ir globa per metus valstybei atsieina apie 20 mln. zlotų, bet tokių liudytojų dėka į kalėjimus buvo susodinti net 2295 kiti nusikaltėliai.

* Labiausiai žinomas saugomas liudytojas yra Jaroslawas S., kuris įtakingiausioje šalies mafijos Pruškuvo grupuotėje veikė slapyvardžiu Masė. Policijai pradėjęs talkinti Masė padėjo nuteisti svarbiausius Lenkijos mafiozus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.