Rumunijos piliečiai sprendžia savo nušalinto prezidento likimą (papildyta)

Rumunijos rinkėjai

Jeigu referendume balsuotų mažiau nei 50 proc. registruotų rinkėjų, balsavimas būtų paskelbtas neįvykusiu.<br>"Reuters"
Jeigu referendume balsuotų mažiau nei 50 proc. registruotų rinkėjų, balsavimas būtų paskelbtas neįvykusiu.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 29, 2012, 12:29 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:32 PM

Apklausų rezultatai rodo, jog du trečdaliai rumunų ketina balsuoti už apkaltą T.Basescu, kuris anksčiau buvo vienas populiariausių šalies politikų, tačiau praradęs pasitikėjimą, kai ėmėsi griežtų taupymo priemonių 2010 metais.

„Atėjau balsuoti, kad pasakyčiau „šalin Basescu“, - 61 metų pensininkas Dumitru Cristea sakė prie vienos balsavimo apylinkės Bukarešto centre. - Jis nieko nenuveikė, tik kenkė šaliai, mažindamas atlyginimus, didindamas mokesčius pensininkų pajamoms. Jis persekiojo mažus žmonės, tokiu kaip mes, užuot ėmęsis turtingųjų.“

Kita rinkėja, vardu Maria, sakė nebalsuosianti už apkaltą, „net jeigu Basescu nėra tobulas. Nes man labai neramu, matant, ką daro valdančioji centro kairė. Jie pažeidė daug taisyklių dėl šios apkaltos; jie pertvarkė visą administraciją, kad susodintų savo šalininkus. Tai kelia nerimą“.

Balsavimo apylinkės sekmadienį atvėrė duris  4 val. Grinvičo (7 val. Lietuvos) laiku. Šiame referendume turi teisę balsuoti 18,3 mln. žmonių, įskaitant dideles rumunų diasporas Ispanijoje ir Italijoje.

Balsavimo trukmė buvo pratęsta, Juodosios jūros pakrantėje įsteigta papildomų balsavimo apylinkių, kad savo valią galėtų pareikšti atostogaujantys piliečiai ir kaimų gyventojai šalyje, kurioje rinkėjų aktyvumas paprastai nebūna didelis.

Jeigu referendume balsuotų mažiau nei 50 proc. registruotų rinkėjų, balsavimas būtų paskelbtas neįvykusiu, ir T.Basescu, kurį parlamentas šį mėnesį nušalino nuo pareigų, grįžtų į postą bei toliau vadovautų šaliai iki savo kadencijos pabaigos 2014 metais.

Rumuniją krėtė didelis konfliktas tarp konservatyvių pažiūrų prezidento ir premjero Victoro Pontos Socialliberalų sąjungos (USL), atėjusios į valdžią gegužę ir iškart pradėjusios stengtis nuversti T.Basescu, vadovaujantį šaliai jau aštuonerius metus.

USL Bukarešte iškabino transparantus su užrašu „Balsuokite, surenkite jam apkaltą!“

„Privalome neužmiršti, kad negalime sukurti tvirtos ir tvarios demokratijos, nesurinkdami kiek įmanoma daugiau žmonių balsų“, - penktadienį pareiškė laikinasis prezidentas Crinas Antonescu.

Tuo tarpu T.Basescu ir opozicinė Liberalų demokratų partija ragino rinkėjus boikotuoti šį referendumą, kuris esą „įteisintų perversmą“. Opozicija teigė, kad valdančioji koalicija pasirengusi klastoti balsavimo rezultatus.

T.Basescu praeitą savaitę sakė norintis šaliai „vadovauti su dabartine dauguma, kad būtų užtikrintas šalies stabilumas“.

Jeigu būtų nubalsuota už apkaltą, o T.Basescu būtų visam laikui pašalintas iš posto, Rumunijai tektų surengti naujus prezidento rinkimus.

Šis referendumas buvo surengtas po kelias savaites trukusių vyriausybės veiksmų, siekiant manipuliuoti Rumunijos politinėmis institucijomis, o Briuselis ir Jungtinės Valstijos griežtai perspėjo, kad Bukareštas silpnina demokratiją.

V. Pontos vyriausybė pašalino iš posto opozicijai priklausantį parlamento pirmininką, nušalino ombudsmeną ir apribojo Konstitucinio Teismo galias.

Europos Komisija pareiškė, kad šie veiksmai „kelia rimtų abejonių“ dėl įstatymo viršenybės suvokimo Rumunijoje, tačiau pagyrė pastangas kovoje su korupcija, kurių ėmėsi prokuratūra ir kitos institucijos.

Praeitą savaitę analitikai teigė, kad pilietinės visuomenės organizacijos liko užmirštos šiame politiniame sąmyšyje ir kad jos turi būti įtrauktos, kad padėtų sugrąžinti į įprastas vėžes pašlijusį politinį procesą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.