Teisiamos „Pussy Riot“ nepripažįsta kaltės, bet apgailestauja dėl savo veiksmų

Kalboje pabrėžiama, kad merginos gailisi dėl to, kas įvyko.

„Amnesty International“ merginas pripažino sąžinės kalinėmis.<br>AP
„Amnesty International“ merginas pripažino sąžinės kalinėmis.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2012, 2:10 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 5:57 PM

Per teisminį nagrinėjimą Maskvos Chamovnikų rajono teisme prokurorė paprašė nutraukti posėdžio transliavimą internete, tada merginų advokatė Violeta Volkova nusprendė perskaityti jų parengtas kalbas dar iki kaltinamosios išvados paskelbimo.

Visos trys merginos mano, kad jų veiksmuose nėra Rusijos baudžiamojo kodekso 213 str. (chuliganizmas) sudėties, ir daugiausia, kas gali būti jų pankmalda šventovėje, - tai administracinis pažeidimas.

Kaltinamoji byloje Nadežda Tolokonikova pažymėjo, kad jos veiksmuose buvo tik politiniai ir meniniai motyvai, bet jokiu būdu nebuvo tikslo įžeisti tikinčiuosius.

„Tai buvo etikos klaida, kad pankmaldos žanrą mes perkėlėme į šventovę. Bet mes nepagalvojome, kad tai bus įžeidžiama, - rašoma N. Tolokonikovos kalboje. - Mes neištarėme įžeidžiamų žodžių, skirtų tikintiesiems, Bažnyčiai ir Dievui. Jokios agresijos žiūrovams nebuvo, buvo tik noras pakeisti politinę situaciją į gerąją pusę, tik su tuo susijusi buvo visa mūsų energija ir ekspresija“.

Kalboje pabrėžiama, kad merginos gailisi dėl to, kas įvyko.

Tuo tarpu kita „Pussy Riot“ dalyvė Jekaterina Samucevič mano, kad jos areštas yra dalis represinių priemonių, kuriomis siekiama sumažinti politinį piliečių aktyvumą.

Paremti mergintų prie Chamovnikų teismo atėjo apie 70 aktyvistų. Be to, prie teismo susirinko ir skandalingos akcijos Kristaus Išganytojo katedroje priešininkų.

Chamovnikų teisme buvo nagrinėjama antroji Michailo Chodorkovskio ir Platino Lebedevo byla, ir nepriklausomi stebėtojai pažymi, kad tai ne vienintelis dalykas, kuris vienija šį procesą su „Pussy Riot“ byla.

Teisiamųjų advokatai sako, kad teisėjai skuba užbaigti bylą iki rugpjūčio vidurio, kai kažkuri Rusijos gyventojų dalis gali praleisti naujieną apie tai dėl vasaros atostogų. M. Chodorkovskio atveju nuosprendis buvo paskelbtas prieš pat Naujųjų metų šventimą.

Be to, „Pussy Riot“ bylos procesas vyksta toje pačioje salėje, kur vyko posėdžiai „Jukos“ byloje.

Teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ priskyrė „Pussy Riot“ prie sąžinės kalinių, o kai kurie Vakarų artistai, tarp jų dainininkas Stingas ir grupė „ Red Hot Chilli Peppers“, viešai pareikalavo jas paleisti iš kalėjimo.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas interviu yra pasakęs, kad kai kuriose kitose šalyse už panašius nusikaltimus šventyklose merginoms grėstų kur kas griežtesnės bausmės. Vienas iš advokatų tokius premjero žodžius pavadino bandymo daryti poveikį teismui.

Kaip rodo apklausų duomenys, dauguma Rusijos gyventojų mano, kad „Pussy Riot“ merginos kalėjimo nenusipelno. 23 proc. pasisako už priverstinius darbus, 16 proc. - už didelę baudą, 13 proc. - už kalėjimą 2 metus ar daugiau, 8,7 proc. - už areštą keletui mėnesių, 8,2 proc. - kalėjimą nuo pusantrų metų iki dvejų, 4 proc. - už išteisinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.