Teisme „Pussy Riot“ merginoms iškviesta greitoji pagalba

Maskvos Chamovnikų rajono teisme teisiamoms trims pankų grupės „Pussy Riot“ narėms trečiadienį sušlubavo sveikata. Dar prieš posėdį, kuris turėjo prasidėti 13 val. vietos laiku, paaiškėjo, kad visoms trims į teismo salę atvestoms merginoms bloga, todėl joms buvo skubiai iškviesti medikai, o teismo posėdis atidėtas, rašo newsru.com.

Vėliau buvo pranešta, kad merginas apžiūrėję medikai jokių rimtų sveikatos sutrikimų nenustatė.<br>AP
Vėliau buvo pranešta, kad merginas apžiūrėję medikai jokių rimtų sveikatos sutrikimų nenustatė.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 1, 2012, 5:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:16 PM

Pasak žurnalistų, prie teismo pastato privažiavo net trys greitosios pagalbos automobiliai.

Advokatas Nikolajus Polozovas sakė, kad merginų diagnozės gynybai nepranešė ir neleido pasikalbėti su ginamosiomis. Advokatas pridūrė, kad apie tai norėjo pasikalbėti su teisėja Marina Syrova, tačiau ji „užsidarė salėje su prokurorais“. „Tikriausiai jie ruošiasi posėdžiui“, - spėjo advokatas.

Jo manymu, merginos pasijuto blogai, neištvėrusios įtemptos teismo posėdžių darbotvarkės ir griežtų kalėjimo sąlygų. Pasak advokato, tai nenuostabu, nes ir suaugę vyrai kartais neištveria tokių aplinkybių.

Vėliau buvo pranešta, kad merginas apžiūrėję medikai jokių rimtų sveikatos sutrikimų nenustatė. Teisiamosios galės dalyvauti posėdyje, kai tik jis prasidės.

Teismas sulaukia ir daugiau kritikos. Žurnalistus papiktino teismo nurodymas įvesti jiems cenzūrą – uždrausta cituoti liudininkų parodymus.

Karas su Dievu?

Liudytojas „Pussy Riot“ byloje procese Maskvos Chamovnikų rajono teisme pareiškė, kad pankgrupės dalyvės paskelbė karą Dievui ir Bažnyčiai, pranešama BBC tinklalapyje.

Ekspertas Olegas Ugrikas yra pirmasis kaltintojų liudytojas byloje. „Ši akcija nukreipta prieš Bažnyčią. Jos atėjo į katedrą paskelbti karą Dievui ir karą Rusų Ortodoksų Bažnyčiai“, - pareiškė jis.

O. Ugrikas taip pat iškritikavo grupės pavadinimą, kurį išvertė kaip „Pūlingas siautėjimas“, merginų išvaizdą - jos buvo katedroje nederamai apsirengusios, dar ir darė šlykščius dalykus šventoje vietoje - sakykloje“.

Liudytojas pareiškė, kad fiziškai blogai jautėsi, pažiūrėjęs vaizdo siužetą su „pankpamaldomis“. Į teisėjos klausimą, kiek kartų žiūrėjo siužetą, O.Ugrikas atsakė: „Tris kartus“.

Jis taip pat pripažino, kad „Pussy Riot“ pasirodymas Kristaus Išganytojo katedroje buvo politinė akcija. „Tačiau reikėjo protestuoti kitoje vietoje, o „Pussy Riot“ siekė išniekinti šventovę“, - pareiškė O. Ugrikas.

Maskvos dvasinės akademijos profesorius protodiakonas Andrejus Kurajevas įspėja nekelti neapykantos pankgrupės „Pussy Riot“ dalyvėms bangos.

„Manau, kad tai labai rimta Bažnyčios ganytojų klaida. Yra dalykų, kurių negalima žadinti, Lengva duoti žmonėms leidimą išlieti neapykantą, bet suvaryti ją atgal kur kas sunkiau“, - pareiškė jis interviu, išspausdintame trečiadienį laikraštyje „Novaja gazeta“.

Ji nuomone, įvyko banali politinė klaida. „Buvo iliuzija, kad galima priimti šį siūlymą, jį kiek pakoreguoti ir panaudoti Bažnyčios labui. Girdi, visas pasaulis pamatė, kad mus įskaudino... Po to reikia priimti įstatymą, kuris kriminalizuotų šventvagystę, tyčiojimąsi iš svetimų šventovių... Tad Bažnyčios vadovai ilgai neleido, kad išblėstų dėmesys vasario išpuoliui, taip pat reikalavo, kad valdžia griežtai reaguotų. Bet po to prie situacijos įsiriedėjimo prisidėjo jau rimtesni žaidėjai. Ir galiausiai viešoji nuomonė auka laiko jau ne mus, o areštuotas feministes“, - paaiškino A.Kurajevas.

„Šiandien situacija gana kebli: kad ir koks būtų nuosprendis, vis viena piršteliu rodys į Bažnyčią. Jeigu teismas paskirs atidėtą vykdyti bausmę ar nuobaudą, tada sakys, kad net Chamovnikų teismas yra gailestingesnis už Bažnyčią. Jeigu bus griežtas nuosprendis, taip pat aišku, kas bus sakoma“, - pažymėjo jis.

Todėl, sakė A.Kurajevas, „jeigu nuosprendis būtų nesusijęs su įkalinimu, o, tarkime, daugiau ar mažiau gailestingas, aš manau, jog būtų labai svarbu, kad Bažnyčia užbėgtų už akių gailestingumo žodžiais tokio pobūdžio nuosprendžiui“.

Grupės „Pussy Riot“ vasario akcija Kritaus Išganytojo katedroje, jo nuomone, buvo politinis užsakymas.  

„Iš ekspertų man teko girdėti tokią šios istorijos pradžios hipotezę. Pabrėžiu, kad visiškai tvirtų įrodymų aš neturiu. Tačiau bent jau ši hipotezė gali kuo išsamiau paaiškinti visas detales. Pagal šią hipotezę, užsakovai buvo Putino štabo trečiaeilės svarbos žmonės“, - pareiškė dvasininkas.

Jis priminė, kad akcijos dalyvės įsiveržė į šventovę, likus savaitei iki rinkimų, ir ėmė koneveikti patriarchą ir vieną kandidatų.

„Ortodoksų pelkė (pelkė ne šios žiemos, o politinio indiferentiškumo prasme: nes religingi žmonės mažai domisi politika), t. y. eilinis rinkėjas ortodoksas, kuris ir neketino eiti į rinkimus, gauna visiškai aiškią žinią: žiūrėk, iškilo grėsmė tavo tikėjimui, tavo patriarchui, ir jos tavo šventovėje įžūliai kalba apie kandidatą nr.5 (V.Putiną). Tai už ką tu atiduoti savo balsą? Kas tave apgins?“, - aiškina A.Kurajevas.

„O štai paskui įvyko tai, į ką nebuvo atkreiptas dėmesys šioje schemoje. Tai griežta Patriarchato reakcija. Aidas buvo per garsus ir išėjo už vietinės rinkimų ir aparato problemos ribų“, - sako A.Kurajevas.

Balandžio pabaigoje, pasak jo, „tapo aišku, kad kiekvienas naujas ikiteisminio moterų buvimo kalėjime pratęsimo terminas veikia prieš Bažnyčią“.

„Ir kažkam tai patiko. Kažkam iš tų, kuris turi tiesiogines galimybes daryti poveikį teisėsaugos institucijų darbui. Patriarchas, kurį įžūliai įžeidinėja, išauga žmonių akyse. Bet jeigu Patriarchas bus pateikiamas kaip merginų įkalinimo kaltininkas - visuomenės pasitikėjimas Patriarchu ims kristi. Todėl aš manau, kad šiandien istorija dėl pankgrupės yra nukreipta būtent prieš Patriarchą, ir kur kas rimčiau nei atrodė pačioms šokėjoms prieš pusę metų“, - pareiškė tėvas Andrejus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.