Valymai dėl Kremliaus statomų vilų

„Lietuvos ryto“ korespondentas Maskvoje

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

2012-08-02 09:40, atnaujinta 2018-03-17 16:02

Nėra žmogaus – nėra problemos. Tokį posakį prisiminę rusai liūdnai juokauja komentuodami Ivanovo srityje vykstančius „valymus”. Ką ir iš ko valo? Iš rajono – vietos gyventojus, kurie trukdo valdžios viloms.

Nuo Maskvos iki nedidelio senovinio Plioso miestelio – beveik 400 kilometrų į šiaurės rytus. Vietos čia ekologiškai švarios ir pasakiškai gražios.

Čia gyveno garsusis operos dainininkas Fiodoras Šaliapinas ir kūrė dailininkas Isaakas Levitanas.

Dabar ant Volgos kranto vilas nutarė pasistatyti dabartinis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir premjeras Dmitrijus Medvedevas. Ir pasistatyti tiesiog vietos gyventojų žemėje. Kam nepatinka – tą išvaro.

Vieta patiko prezidentui

D. Medvedevas iš pradžių Plioso apylinkėse lankėsi 2008-aisiais. Tuometis prezidentas tada atplaukė jachta „Rosija”, aplankė vietos jachtų klubą, pietavo restorane, apžiūrėjo įžymybes, tarp jų ir pusiau sugriuvusią sodybą Milovkoje – gyvenvietėje prie Plioso.

Kažkada ji priklausė grafui Černiajevui, o pastarąjį dešimtmetį – vietos banditui.

Sodyba prezidentui patiko ir netrukus ją imta perstatinėti: tvora aptverti 4 hektarai miško su priėjimu prie upės, restauruotas namas.

Dabar ten viskas paauksuota, atvežti itališki baldai, įrengta sraigtasparnių leidimosi aikštelė.

2010 metų liepą sodyboje vėl lankėsi D.Medvedevas – matyt, norėjo įsitikinti, ką nuveikė statybininkai. Atvyko ne tuščiomis – vietos muziejui padovanojo XVIII amžiaus paveikslą. O paskui ėmė ir dažniau lankytis. Į tai dėmesį netruko atkreipti Rusijos elitas.

Netoliese, vos už 5 kilometrų, prie Porošino kaimo, neseniai užvirė dar vienos statybos.

Anksčiau ten buvo poilsio namai ir pionierių stovykla.

Dabar vietos gyventojai pastatų kompleksą vadina V.Putino vila, mat Rusijos valdantysis tandemas – V.Putinas ir D.Medvedevas – nesiskiria ir poilsiaudami.

Investicijos į provinciją

Rusijos prezidentas ir premjeras turi apie dvi dešimtis prabangių rezidencijų, išsibarsčiusių po visą šalį. Bet Plioso gyventojai įsitikinę, kad nuo Maskvos nutolusias naujas vilas V.Putinas ir D.Medvedevas ruošia asmeniškai sau. Jei tektų atsistatydinti.

Tad provincialus Pliosas ir jo apylinkės ėmė sparčiai keistis. Rekonstruotas veidrodžio lygumo kelias gali varžytis ne tik su Maskvos magistralėmis, bet ir vokiečių greitkeliais.

Mieste įrengta jauki krantinė, apylinkėse prasidėjo prabangių būstų statyba – ne vietinių, o maskviečių. Žemės kainos šoktelėjo į viršų kaip prabangiausiuose priemiesčių rajonuose aplink Maskvą.

Gyventojai pasijuto ujami

Viskas lyg gerai, bet ne vietos gyventojams. Jie iš čia paprasčiausiai išgyvendinami.

„Mūsų namai, žinoma, buvo seni, be patogumų, bet juos mylėjome, ir gamta čia – pasaka.

Pradėjo pas mus eiti žmonės ir siūlė persikelti.

Iš pradžių jų neprisileidau, tačiau mūsų gyvenvietė visiškai buvo apleista, ėmė dingti elektra, o man buvo pasakyta: jei pasiliksi, teks tavo namą aptverti tvora ir įėjimas bei išėjimas bus tik pagal leidimus. Teko sutikti”, – pasakojo savo pavardės nenorėjusi įvardinti buvusi Milovkos gyventoja Irina.

Labiau užsispyrę gyvena ramiai tik tuomet, kai nėra garsiųjų poilsiautojų. O itin svarbių asmenų vizitai – vis dažnesni.

Sveikatos apsaugos ministerija dėl naujųjų poilsiautojų vos neuždarė kaimynystėje esančios didžiausios šalies sanatorijos sergantiems tuberkulioze.

Po audringų ligonių ir sanatorijos personalo protestų nuspręsta kol kas tik pakeisti jos paskirtį, paliekant sergančiuosius kvėpavimo takų ligomis ir lengva tuberkuliozės forma.

Bet sanatorijos pavadinime žodžio „tuberkuliozė” tiesiog neliko – juk nesolidu.

Žmonių teisės – nesvarbu?

O štai vasarą čia kilo „maištas dėl bulvių”: valdžia pradėjo tiesti dar vieną automagistralę tiesiai iki D.Medvedevo vilos.

Nors jis poilsiauti atskrenda sraigtasparniu, valdininkų paliepti statybininkai buldozeriu skersai perkasė vietos gyventojų daržus.

„Mes – teisėti žemės savininkai, mokame mokesčius. Kiekvienas turėjo po 20 arų. Juos daugelį metų apsodindavo.

Dabar viskas sugriauta. Mūsų pajamos kuklios, ir mums šitos bulvės – vienintelis maistas”, – verkdama pasakojo vietos gyventoja 58-erių Anastasija.

Pasijutę nuskriausti gyventojai nusiuntė skundus vietos administracijai, Kremliui, policijai ir prokuratūrai.

Vietos prokurorai ryžosi ginti vietinių teises, nors ir jiems kolegos iš Maskvos patarė nesivarginti – esą kėsintis į Kremliaus šeimininkų poilsį yra beprotiška.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.