Baltarusijos sraigtasparniai po pliušinių meškiukų desanto iš Lietuvos apginkluojami kulkosvaidžiais

Kovinėje parengtyje esantys Baltarusijos pajėgų sraigtasparniai Mi-8

Transportiniuose Baltarusijos kovos sraigtasparniuose Mi-8 bus įrengta po šešis „kulkosvaidžio lizdus“.<br>123rf
Transportiniuose Baltarusijos kovos sraigtasparniuose Mi-8 bus įrengta po šešis „kulkosvaidžio lizdus“.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 6, 2012, 8:37 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:24 PM

Baltarusijos televizija parodė siužetą apie treniruotes, kurių metu kulkosvaidžiais naudotis mokėsi sraigtasparnių technikai.

„Sraigtasparnio įgula gali atlikti užduotį ieškoti ir sunaikinti mažo dydžio ir žemai skrendančius taikinius. Tam būtina, kad sraigtasparnyje Mi-8 būtų oro šaulys“, - sakė Baltarusijos aviacijos viršininko pirmasis pavaduotojas Georgijus Kudriavcevas.

„Kai sraigtasparnis yra ore, žmogus stovi priešais atviras duris ir turi surasti taikinį, jį atpažinti ir tik po to pradėti šaudyti - tam turi būti tam tikra moralinė ir psichologinė būklė, taip pat reikia turėti praktinių įgūdžių įvykdyti nurodymus, nusitaikyti ir visa kita“, - sakė G. Kudriavcevas.

Pasak siužeto, nuo šiol transportiniuose kovos sraigtasparniuose Mi-8 bus įrengta po šešis „kulkosvaidžio lizdus“.

Toks reportažas parodytas praėjus mėnesiui po to, kaip pasirodė pirmieji pranešimai apie privatų Švedijos piliečių pilotuojamą nedidelį lėktuvą, kuris nesankcionuotai iš Lietuvos įskridęs į Baltarusiją virš šios šalies teritorijos išmetė pliušinius meškiukus. Buvo pranešta, kad tai - simbolinė akcija, skirta išreikšti paramą kovai už žodžio laisvę autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos valdomoje Baltarusijoje.

Lietuvos krašto apsaugos ministerija, atsakydama į BNS klausimus, teigė, kad karinės oro pajėgos nefiksavo „Lietuvos- Baltarusijos sienos kirtimo“, nors liepos 4 dieną stebėjo skrydį pasienio zonoje, kurio metu buvo pažeistos procedūros.

Pasak ministerijos, „jokių objektyvių duomenų, kuriais remiantis minėtas pažeidimas galėtų būti susisietas su spaudoje paminėtu įvykiu, nėra“.

A. Lukašenka po šio įvykio iš pareigų atleido Valstybinio pasienio komiteto pirmininką Igorį Račkovskį, taip pat ir Karinių oro pajėgų bei priešlėktuvinės gynybos kariuomenės vadą Dmitrijų Pachmelkiną. Iš Minsko taip pat buvo išsiųstas Švedijos ambasadorius Baltarusijoje.

„Kaip paaiškinti provokaciją lengvojo lėktuvo, kuris ne tik kirto sieną, bet ir nebaudžiamas įsibrovė į Baltarusijos Respublikos teritoriją? Juk tai pirmiausia yra susiję su mūsų piliečių saugumu“, - liepos pabaigoje sakė A. Lukašenka.

„Priemonių komplekso išdava turi būti nuoseklus nacionalinio saugumo sistemos stiprinimas ir būtinybė užtikrinti adekvatų operatyvinį reagavimą į bet kuriuos iššūkius ir grėsmes, kad ir iš kur jie kiltų“, - teigė Baltarusijos vadovas.

Vėliau jis teigė, kad „sienos pažeidimai neturi likti nenubausti“, o „jiems reikia užkirsti kelią visomis pajėgomis ir priemonėmis, taip pat ir ginklu, nieko nepaisant“.

Lietuvos aviacijos ekspertai BNS teigė, kad remiantis internete paskelbta vaizdo medžiaga galima teigti, jog „meškiukų desantą“ gabenęs lėktuvas pakilo iš Pociūnų aerodromo, esančio netoli Kauno.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.