Ar Rusijoje bręsta naujas pilietinis konfliktas?

Toks klausimas šiuo metu keliamas Krasnodaro krašte, kur atvykėlius iš Kaukazo norima išstumti pasitelkus specialiai sukurtas kazokų draugoves.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

2012-08-07 13:53, atnaujinta 2018-03-17 13:04

Rusai prieš tuos, kurie nėra rusai. Pirmųjų kautynių laukiama jau rugsėjį Rusijos pietuose. Tai ne romano siužetas, o naujos tvarkos vizija.

Krasnodaro krašto gubernatorius Aleksandras Tkačiovas pasiūlė sukurti specialias kazokų draugoves, kurios neleistų atsikelti į šį regioną Šiaurės Kaukazo gyventojams. Gubernatorius pareiškė, kad masinė kaukaziečių migracija į senas rusų žemes pažeidžia vietos gyventojų teises ir interesus.

Rusus baugina atvykėliais

„Štai Stavropolio kraštas – mūsų kaimynai, mūsų broliai.

Ten jau prarasti bendrumo, solidarumo jausmai, taip pat kultūrinis palikimas.

Ir šias žemes labai lengvai užima kitos tautos. Pirmiausia – Kaukazo tautybių”, – neseniai pareiškė A. Tkačiovas.

Esą kadangi Stavropolio kraštas arti, kaukaziečiai masiškai į jį persikelia ir lengvai integruojasi. O kartu atkeliauja ir kaukazietiški verslo, giminystės papročiai.

„Jau dabar Stavropolyje rusų gyventojų dalis jaučiasi nekomfortiškai”, – pareiškė gubernatorius.

„Rusų tauta, kuri kažkada iš tikrųjų sukūrė, užkariavo šį gėrybių kupiną, vaišingą regioną, turintį savo tradicijas, praranda pozicijas. Dabar mūsų eilė”, – baugino A. Tkačiovas.

Draugovės įves tvarką?

Regiono vadovas dabartinę padėtį Rusijos pietuose lygino su Jugoslavija – serbai iš pradžių priglaudė albanus Kosove, o dabar visiems laikams prarado šią žemę.

Tad lyg tarp kitko gubernatorius pasiūlė imtis priemonių, kad būtų išlaikytas Kubanėje esantis rusų gyventojų ir kitų tautų atstovų santykis.

„Mes turime iš naujo apginti savo nepriklausomybę, savo principus ir tradicijas. Todėl krašte bus kuriama kazokų draugovė”, – pareiškė gubernatorius.

Tūkstančiui kazokų skirtas neblogai mokamas darbas – į rankas kiekvienas gaus 20–25 tūkstančius rublių (apie 1700–2100 litų), o tai viršija vidutinį Rusijos gyventojų atlyginimą (apie 16 tūkst. rublių).

O ką už tokį atlygį jie veiks? Anot gubernatoriaus, kazokų uniforma pasipuošę draugovininkai įves tvarką: galės teirautis atvykėlių dokumentų, domėsis migracijos politika – iš kur atvyko, kokiu tikslu.

„Todėl tie, kurie bando čia atvykti, įsikurti, rengti provokacijas ar plėtoti neteisėtą verslą, supras, kad Kubanę geriau aplenkti”, – tikino gubernatorius.

Vietos gyventojai bijo smurto

Ką gi tuo metu veiks pareigūnai? A. Tkačiovas tikino, kad dėl apribotų įgaliojimų policininkai kaukaziečių tikrinti esą negali. Tačiau su kazokais jie neva jausis ryžtingesni.

„Tai, ko jums negalima, kazokams bus galima”, – nustebusiems pareigūnams pareiškė krašto administracijos vadovas.

O kas atsakys už tai, kai Kubanėje bus pralietas pirmasis kraujas, kai prasidės pirmieji nacionaliniai konfliktai? Tokiam klausimui gubernatorius ne tik buvo pasiruošęs, bet ir pats jį iškėlė ir patikino, esą rusai privalo gintis.

Pasitarime dalyvavęs Rusijos vidaus reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Gerasimovas pritarė šiai iniciatyvai ir neatmetė, kad Kubanės praktika vėliau bus paskleista kituose šalies regionuose.

Tačiau patys pareigūnai skirstydamiesi pašnibždomis kalbėjosi, jog būtent gubernatoriaus planai gali išprovokuoti smurtą.

Esą kaukaziečiai nesitaikstys, jei prie jų gatvėse pradės priekabiauti jokio oficialaus statuso, išskyrus valdžios užnugarį, neturintys kazokų draugovininkai.

Nuožmumu garsėjantys kazokai esą nenusileis, todėl ekspertai jau neabejoja – liesis kraujas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.