Akmenimis užmėtyta pora - islamistų aukos Malyje

Bamako (Malis) islamistai, kontroliuojantys šiaurinę Malio dalį atskleidė privertę vyrą ir moterį lįsti į dvi duobes ir užmėtę juos akmenimis. Žiauri ir vakarų pasauliui nesuvokiama bausmė porai įvykdyta už svetimavimą, - praneša CNN.  

Šiaurinį Malį užgrobus islamistams, šalyje vyrauja neramumai<br>"Reuters"
Šiaurinį Malį užgrobus islamistams, šalyje vyrauja neramumai<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 8, 2012, 6:08 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 12:16 PM

Pasak vietinio, liudininkai ramiai stebėjo, kaip islamistai žudė du žmones, svaidydami į juos didžiulius akmenis šioje neteisinėje valstybėje.

„Nežinau, kiek akmenų jie metė ar kiek laiko praėjo, kol jie mirė. Niekas nedrįso net pabandyti juos sustabdyti“, - sakė liudininkas Hamanas Maiga.

Žinoma, jog moteris turėjo du mažamečius vaikus, berniuką ir mergaitę.

Radikalios islamistų grupuotės lyderis regione teigė, kad musulmonų Šaria įstatymas draudžia santykius už santuokos ribų.

„Vyras ir moteris, kurie abu turėjo sutuoktinius, mezgė romaną. Jie užmėtyti akmenimis – pagal Šaria įstatymą tokia bausmė taikoma už svetimavimą“, - paaiškino Aliou Toure'as, islamistų komisaras Gao mieste.

Šis nužudymas yra pirmasis žinomas atvejis nuo tada, kai su Al Qaeda susiję islamistai užgrobė valdžią regione.

Malyje vyravo chaosas nuo tada, kai kovą karinė diktatūra nuvertė demokratiškai išrinktą prezidentą, sutrikdydama vieną iš stabiliausių vakarų Afrikos demokratijų.

Perversmo lyderis pasitraukė gegužės mėnesį ir perdavė valdžią pereinamajai civilinei vyriausybei, bet šalyje vis tiek vyrauja netikrumas.

Etninių tuaregų sukilėliai ir islamistų kovotojai pasinaudojo suirute, kad užgrobtų valdžią šalies šiaurėje. Aguelhokas buvo tarp pirmųjų kritusių, kai tuaregai, remiami islamistų grupuočių, okupavo regioną.

Praėjus keliems mėnesiams dvi gaujos, palaikančios glaudžius ryšius su Al Quade, numalšino separatistų sukilimą ir dabar šios grupuotės vadovauja dviem trečdaliams šiaurės Malio.

Nuo tada islamistai įvedė radikalios formos Šaria įstatymą, kuris draudžia alkoholio vartojimą, muziką ir sportą televizijoje. Dauguma gyventojų teritorijoje yra musulmonai, bet vis tiek protestavo prieš tokį griežtą Šaria įstatymo laikymąsi, tačiau islamistai neatlyžo.

„Mes neturime niekam atsiskaityti dėl Šaria įstatymo laikymosi. Tai yra islamo forma, kuri praktikuota tūkstančius metų“ , - kategoriškai kalbėjo A. Toure'as. „Faktas, kad čia mes kuriame naują šalį Šaria įstatymo pagrindais, tiesiog turės būti priimtas čia gyvenančių žmonių.“

Islamistai kovotojai mėnesiais siautėja šalyje, naikindami šventus kapus ir neketindami liautis.

Liepą jie įsakė gyventojams palikti vietovę ir sugriovė du kapus Timbuktu mieste. Prieš du mėnesius iki to tame pačiame mieste pagyvenę žmonės saugojo pagrindinę biblioteką po to, kai įvykdytas bauginantis išpuolis prieš kitą kapą.

Islamistai laiko tokias šventoves stabmeldiškomis. Ypač jie niekina sufijų šventoves, kurios, jų manymu, yra šventvagiškos. Sufizmas yra mistinė islamo pakraipa, laikoma nestandartine ir piktinanti griežtojo islamo šalininkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.