Amerika skelbia pavojų – jos piliečiai tinginiauja ir tunka

Daugiau, saldžiau ir riebiau. Taip valgo JAV storuliai. Jų problemos dėl antsvorio – didžiulė našta ne tik jiems patiems, bet ir šalies sveikatos apsaugos sistemai. Ar kas keičiasi? Taip, bet ne į gera.

JAV miesto Evansvilio, kuriame yra daugiausia storulių visoje šalyje, gyventojai moja ranka į sveiką mitybą ir mieliau renkasi milžiniškus sumuštinius.<br>AP
JAV miesto Evansvilio, kuriame yra daugiausia storulių visoje šalyje, gyventojai moja ranka į sveiką mitybą ir mieliau renkasi milžiniškus sumuštinius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

"Spiegel" ir "Lietuvos ryto" inf.

Aug 19, 2012, 1:28 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:17 AM

Sveikos gyvensenos propaguotojas 70-metis Niujorko meras Michaelas Bloombergas neseniai paskelbė planus išleisti potvarkį, draudžiantį miesto restoranams, mobiliesiems maisto kioskams, kino teatrams, užkandinėms prekiauti į didelės talpos indus pilstomais saldžiaisiais gėrimais.

Apie tai M.Bloombergas dabar mielai kalba kiekviena proga – tiek su niujorkiečiais, tiek su žurnalistais.

Kritikai aiškina, kad tai – tik pigus viešųjų ryšių triukas.

Tačiau kas blogiau – bent jau tokiomis priemonėmis atkreipti dėmesį į rekordiškai išaugusį nutukėlių skaičių ar nieko nedaryti ir stebėti, kaip amerikiečiai vis dažniau patvirtina apie JAV kuriamą stereotipą – vien greituoju maistu besimaitinančių apsirijėlių šalis?

Juokina mero veidmainystės

Antai lieknas Indianos valstijos Evansvilio miesto meras 52 metų Lloydas Winnecke’as mielai žiūri rytinę televizijos laidą „Today Show”, transliuojamą iš Manhatano. Bet viena televizijos laida jam sukėlė šypseną.

Studijoje sėdėjo Niujorko meras, laidos išvakarėse pranešęs apie savo siekį uždrausti mieste prekiauti į didelius indus supilstytais saldžiaisiais gėrimais.

Ironiška, kad televizijos laidoje meras dalyvavo kaip oficialus Nacionalinės spurgų šventės globėjas.

Tądien M.Bloombergas padovanojo Niujorkui 2,2 milijono kalorijų – tiek jų turėjo 7500 spurgų, kurias šventei iškepė bendrovė „Entenmann”.

Jo dalyvavimas „Today Show” buvo įvertintas kaip didelė veidmainystė: meras, norintis uždrausti dideliais kiekiais pardavinėti saldžiuosius gėrimus, palaiko kaloringųjų spurgų gamybą.

Storulių miestas tunka

Vis dėlto juoktis negali ir pats L.Winnecke’as.

Jei nutukimas laikomas svarbiausiu JAV priešu, kuris siaubingai siautėja tarp šalies gyventojų, tai Evansvilio miestas yra savotiška priešo būstinė.

Indianos valstijoje, kurios pietuose įsikūręs Evansvilis, 65 procentai visų suaugusiųjų turi antsvorio arba pavojingai nutukę. 30 proc. visų 10–17 metų jaunuolių turi milžiniško antsvorio.

Nenuostabu, kad, apklausų duomenimis, Evansvilis pernai pelnė Storiausio Amerikos miesto vardą.

Turint omenyje, kad panašia statistika gali „pasigirti” visos valstijos, ji byloja apie Amerikos krizę, kuri gali dar labiau išplisti.

2030 metais, ekspertų skaičiavimais, apie 110 milijonų amerikiečių bus nutukę – 32 milijonais daugiau nei dabar. O tai esą prilygsta epidemijai, kuri gali baigtis sveikatos sistemos žlugimu.

Ji jau braška Evansvilyje, kurio beveik 40 proc. gyventojų kūno masės indeksas (KMI) siekia 30 ir daugiau.

Tokį KMI turintis 8 metų 130 cm ūgio berniukas sveria daugiau nei 50 kilogramų, 40-metis 180 cm ūgio vyras – beveik 100 kilogramų, 20-metė 170 cm ūgio moteris – 87 kilogramus.

Mero pastangos – perniek

Dar visai neseniai Evansvilis nebuvo kuo nors išskirtinis. Nebent pramone – čia yra 2200 darbuotojų turintis plastiko gaminių fabrikas, automobilių gamykla „Toyota”, kurioje triūsia 4600 žmonių.

„Evansviliu nuolat domisi naujos įmonės, norinčios čia persikelti ar naujai kurtis, nuolat užsuka žmonės, ieškantys tinkamų vietų. Tačiau Storiausio Amerikos miesto vardas mums tikrai ne į naudą”, – kalbėjo Evansvilio meras L.Winnecke’as.

Jis nuoširdžiai mėgina kovoti su savo miesto gyventojų nutukimu ir kaip įmanydamas stengiasi rodyti asmeninį pavyzdį – niekada nesinaudoja liftu, visada lipa laiptais, priešais vietos televizijos kameras turguje perka šviežius vaisius ir daržoves, spaudžia pomidorų ir melionų sultis, giria šviežių bazilikų kvapą ir dėkoja ūkininkams ir prekeiviams, kad jų apskritai esama.

Be to, mero iniciatyva prie kelių miesto sankryžų pastatyti plakatai, nurodantys žingsnių skaičių viena ar kita kryptimi.

Taip L.Winnecke’as stengiasi pažadinti Evansvilio gyventojų sąmoningumą.

Vis dėlto kol kas mero pastangos atrodo beviltiškos, nes niekas nevaikšto pėsčiomis.

O štai kūno rengybai skirtas per Evansvilio mero „YouTube” kanalą parodytas klipas „Go, you chicken fat, go” sulaukė tik 3400 spragtelėjimų pele, taigi jį peržiūrėjo tik 3 procentai miesto gyventojų.

Dar prastesni nei virtualiojoje erdvėje reikalai – realybėje.

Evansvilis gali pasigirti 65 mažais ir dideliais parkais – erdvės fiziniam judėjimui pakanka.

Bet čia retai sutiksi besimankštinantį arba tiesiog vaikščiojantį žmogų.

Išimtys – Ohajo upės pakrantė, kur geria benamiai, ir centrinė autobusų stotis, kur labai daug labai storų žmonių laukimą paįvairina maukdami saldžiuosius gėrimus iš didžiulių butelių, primenančių gėlių vazas.

Beje, kartą Evansvilio gyventojai mėgino pasiekti pasaulio rekordą kolektyviai darydami atsispaudimus. Tereikėjo, kad susirinktų bent 251 pilietis ir darytų atsispaudimus. Žinant, kad Evansvilyje gyvena per 120 tūkstančių žmonių, užmojis neatrodė neįgyvendinamas.

Tačiau viskas žlugo, mat pasirodė vos 165 dalyviai. Dalis jų – antsvorio problemų akivaizdžiai turintys vyrai dusdami krito leisgyviai ant žemės jau po antrojo atsispaudimo.

Tai buvo dar vienas smūgis ir taip pašaipų sulaukiančiam Dručkių miestui.

Valgymas – be jokio saiko

Šie vaizdai – ne Amerikos karikatūra, o kasdienybė.

Evansvilio prekybos centrai, kuriuose vyksta visas viešasis gyvenimas, tobulai sujungti daugiajuosčiais greitkeliais. Bet kuriam stebinčiam iš šalies krinta į akis kone epidemijos mastą įgavęs miesto gyventojų antsvoris.

Aplink vaikštinėja nerangūs, drambloti tėvai, kurie vedasi savo storus vaikus.

Ant prekybos centro suolų įspūdingomis keptų viščiukų, minkštųjų ledų bei saldumynų porcijomis stiprinasi į XXL dydžio šortus sunkiai telpantys pirkėjai.

Jų veikiausiai nė kiek netrikdo vaizdas, kai didelėmis pastangomis iš taksi mėgina išlipti neaukšta, tačiau net 150 kilogramų sverianti Shirley Smith.

Praeina nemažai laiko, kol sunkiai kvėpuodama 47-erių moteris išsiropščia iš automobilio.

Pasiremdama ramentais įlipa į elektrinį neįgaliųjų vežimėlį, kuris jai akivaizdžiai per mažas: kairėje ir dešinėje sėdynės pusėse nukaręs jos išpampęs pilvas. Bet niekas dėl to Shirley nė pusės žodžio nepratars.

Mat Sh.Smith serga cukralige, kenčia nuo aukšto kraujospūdžio, sutrikusios kepenų, kraujotakos veiklos, turi problemų dėl virškinimo, ją kamuoja nemiga.

Jos beformės išpampusios, vandens pritvinkusios kojos veržiasi iš XXL dydžio batų. Negana to, moteriai dar trūksta priekinių dantų, nes dėl pinigų stokos negali apsilankyti pas odontologą. Bet labiau negu bet kuri kita liga Shirley kamuoja priklausomybė nuo besočio valgymo.

Štai per metus Sh.Smith pajėgė atsikratyti 15 kilogramų, nes valgė daug daržovių, vaisių ir „dar visokio kitokio maisto”.

Bet atrodo, kad ištirpę kilogramai vėl priaugs, mat greitai paaiškėja, kas yra tas „kitoks maistas”: vežimėliu greitai įsukusi į prekybos centrą, Shirley kraunasi dideles bulvių traškučių, sūrio, kukurūzų spragėsių, kumpio ir ledų pakuotes. Tiesiog toks įprotis.

Prisiryja nemokamai ragaudami

Evansvilio meras negali suprasti, kodėl bandelės kepamos XXL dydžio, o limonadas geriamas kone iš kibirų.

Kita vertus – nejau uždrausi? Juk kiekvienas amerikietis turi teisę nuspręsti, ką nori ar ko nenori valgyti ar gerti.

Evansvilio meras tikina esąs bejėgis prieš maisto korporacijas bei įpročius.

L.Winnecke’o kova su nutukimu nesulaukia daug paramos Evansvilyje ir todėl, kad mieste tiesiog prigijo riebios tradicijos.

Antai spalio mėnesio pradžioje vyksta gatvės šventė, kai 125 maisto prekiautojai išsirikiuoja išilgai Franklino gatvės.

Čia ypač populiarūs milžiniški sumuštiniai, kuriais garsėja Evansvilis.

Stalai tiesiog lūžta nuo gardumynų, jų kainos – nedidelės, be to, galima nemokamai paragauti. Kol apeini visus stalus, po vienu neatlaikęs vaišių galybės gali ir nuvirsti.

„Niekas nepasikeis”, – atsidūsta L.Winnecke’as.

Šie žodžiai skamba taip, tarsi išties nieko nebūtų galima pakeisti.

Alternatyvų nenori girdėti?

„Ar Amerika turi kokią nors strategiją kovoti su nutukimo epidemija?

Kokie yra vyriausybės potvarkiai šiuo klausimu? Aš to nežinau”, – tikina Evansvilio meras.

O tai yra kita problema. Mat viešas Storiausio JAV miesto mero prisipažinimas netiesiogiai atspindi daugelio antsvorio problemų turinčių amerikiečių požiūrį – o kokios alternatyvos?

Alternatyvų tikrai yra ir jomis rūpinasi aukščiausi šalies pareigūnai. Antai viena aktyviausių sveikos mitybos bei gyvensenos propaguotojų yra JAV prezidento žmona Michelle Obama.

Ji yra antroji JAV ponia po Eleanor Roosevelt, kuri Baltųjų rūmų kiemelyje įrengė daržą.

Čia vyksta įvairūs pristatymai, per kuriuos vaikai skatinami valgyti daugiau daržovių, vaisių ir sportuoti.

Be to, M.Obama 2009 metais ne tik įkūrė kampaniją „Judėkime” („Let’s Move”), kuri skatina jaunus amerikiečius sportuoti nuo mažens, bet ir išjudino savo vyrą.

Tiesa, ne tiesiogiai – mat JAV prezidentas Barackas Obama ir taip yra aktyvus – žaidžia krepšinį, palaiko gerą sportinę formą ir yra lieknas. Dabar B.Obama siekia, kad kiti amerikiečiai pasektų jo pavyzdžiui, todėl pavedė grupei šalies atsakingų pareigūnų skatinti sveiką gyvenseną, mitybą.

Į šalies mokyklas susirinko garsūs virtuvių meistrai, o ant vaikų stalų atsirado daugiau daržovių.

Be to, Obamų iniciatyvos ragina šalies gamintojus tiekti daugiau sveiko maisto už prieinamesnę kainą.

Tokias iniciatyvas palaikė net kariškiai, kurie tikina, kad apkūnumas kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui.

Esą nutukėlių skaičius šalies ginkluotosiose pajėgose išaugo – visą gyvenimą nesveiku maistu mitę vyrai ir merginos nebegali įvykdyti fizinių užduočių, kurias be vargo atlikdavo jų tėvai.

Be to, pavojus kyla B.Obamos vargais negalais prastumtam Sveikatos apsaugos įstatymui, pagal kurį visi amerikiečiai gautų sveikatos draudimą. Apdrausti visus įvairių fizinių negalavimų turinčius apkūnius amerikiečius reikštų papildomą naštą visai JAV ekonomikai.

Vis dėlto net ir tokie argumentai bei pirmosios šalies poros pasirodymai prieš kameras sulaukė ne tik sveikinimų, bet ir gausios kritikos.

Labiausiai nepatenkintos liko įvairios organizacijos, kurios atstovauja nutukimo bėdų turintiems žmonėms.

Ypač kritikuotas M.Obamos pasirodymas vienoje pramoginėje laidoje, kurioje antsvorio turintys jaunuoliai liejo prakaitą varžydamiesi tarpusavyje. O minia kartu su M.Obama plojo.

Tai esą ne tik įžeidžia antsvorio problemų turinčius žmones, bet ir neva skatina lieknumo kultą. O lieknumas, apkūniuosius amerikiečius ginančių organizacijų teigimu, neturi nieko bendra su sveikata.

Būtent tokio požiūrio įsikibę laikosi dauguma nesveiką maistą kemšančių ir tunkančių amerikiečių. Esą tie, kurie skatina maitintis sveikai, yra į šventas amerikiečių asmens teises besikišantys nedorėliai.

O apkūnieji ir taip jaučiasi gražūs, todėl ir nenori nieko girdėti apie jokias lieknėjimo, sveiko maisto ar judėjimo vajus.

Todėl nenuostabu, jog, nepaisant pastangų, nutukėlių skaičius JAV kol kas tik auga. („Spiegel”, LR)

Niujorko mero iniciatyva – tik viešųjų ryšių triukas?

Niujorko meras M.Bloombergas sulaukė prieštaringų vertinimų dėl ketinimo uždrausti mieste pardavinėti didelės talpos saldžiųjų gėrimų indus.

Potvarkis, kuris turbūt įsigalios rugsėjį, yra 23 puslapių „Task Force Plan” dalis. Šis projektas, turintis sustabdyti Niujorke nutukimo epidemiją, palies kino teatrus, restoranus, delikatesų parduotuves, užkandines, bet kurios paskirties greitojo maisto užeigas.

M.Bloombergas siekia uždrausti pardavinėti didesnes nei pusės litro talpos pakuotes.

Iš pirmo žvilgsnio neskausmingas ir neveiksmingas potvarkis, bet, atidžiau pažvelgus, tai – revoliucija, nusigręžimas nuo labai senos amerikietiškos nuostatos „didelis – geresnis”. Žinoma, šį Niujorko mero pasiūlymą nemažai žmonių suvokia kaip laisvės suvaržymą.

Ar galima uždrausti „McDonald’s” ir mėsainius, jų limonadus pardavinėti didžiulėmis pakuotėmis? O kaip dėl kitų mažiau žinomų Amerikos maisto ir gėrimų tiekėjų?

Greitojo maisto tinklas „White Castle”, kuriam 0,6 litro stiklinė atrodė dar maža, perėjo prie 1,25 litro, o saldžią šaltą arbatą parduoda 3,8 litro indais.

„Kentucky Fried Chicken” siūlo „Coca-Cola” ir kitokius gėrimus 65 uncijos, arba 1,85 litro, dydžio induose. Tokios talpos pakuotė kiekvienam vartotojui padovanoja 210 gramų cukraus ir beveik 800 kalorijų.

M.Bloombergo siekiui pateisinti Niujorko merija pateikė tūkstančių studijų išvadas ir pažėrė baimę keliančių skaičių.

M.Bloombergo administracijos atlikta analizė parodė, kad amerikiečiai kasdien suvartoja 200–300 kalorijų daugiau nei prieš 30 metų.

Sveikatos apsaugos statistika rodo, jog 58 proc. Niujorko suaugusiųjų ir 40 proc. valstybinių mokslo įstaigų mokinių ir studentų yra nutukę arba turi antsvorio.

Nutukimas Amerikai kasmet kainuoja 200 milijardų JAV dolerių – juos praryja ligoninės ir gydytojų kabinetai.

Nuo nutukimo padarinių kasmet miršta 5800 niujorkiečių, 700 tūkstančių serga cukralige, o dėl to kalčiausi saldieji gėrimai. Draudimo tikslas – priversti vartotojus pagalvoti apie vartojimo įpročius.

Siekis uždrausti didelės talpos saldžiųjų gėrimų tarą nėra pirmoji savo trečiąją ketverių metų kadenciją įpusėjusio M.Bloombergo iniciatyva propaguojant sveikesnę gyvenseną Niujorke.

Pats buvęs rūkalius 8 milijonams mieto gyventojų įvedė vienas griežčiausių taisyklių dėl rūkymo.

Dabar Niujorkas rūkaliams tapo brangiausiu JAV miestu: padidėjus mokesčiams už kiekvieną pakelį cigarečių, jų kaina išaugo iki 13 dolerių.

Be to, 2005 metais M.Bloombergas vykdė restoranų patiekalų druskos ir riebalų mažinimo kampaniją, 2008-aisiais įpareigojo visus Niujorko restoranus skelbti savo patiekalų kaloringumą.

Neturtinguose Niujorko miesto rajonuose, Bronkse ir kvartaluose, kuriuose gyvena daug ispanų ar afroamerikiečių, antsvoris plinta tarsi užkrečiamoji liga – jis palietė daugiau nei 70 procentų suaugusiųjų. Būtent šie sluoksniai aršiausiai priešinasi M.Bloombergo akcijoms.

Dauguma pasiturinčių lieknų baltaodžių Niujorko sveikatos apsaugos politiką laiko gera, o iš žemesniųjų sluoksnių kilusi ir antsvorio turinti dauguma ją supranta kaip puolimą prieš Amerikos vertybes ir kėsinimąsi į asmeninę laisvę. Bet M.Bloombergas nenusileidžia.

„Mūsų tautos tėvai kovojo ne dėl to, kad „Coca-Cola” būtų pilstoma į 1 litro talpos pakuotes”, – sako Niujorko meras.

Bet kaip tik taip dabar elgiasi gėrimų industrija, kino teatrai ir greitojo maisto restoranai. Jie nori daugiau parduoti saldžių gaiviųjų gėrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.