Estijoje ketinama iškabinti palei sieną su Rusija plakatą „Paleiskite „Pussy Riot!“

Estijoje prie sienos

Estija nesutinka su teismo sprendimu įkalinti „Pussy Riot“ nares.<br>AP
Estija nesutinka su teismo sprendimu įkalinti „Pussy Riot“ nares.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2012, 6:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:53 AM

24 metrų ilgio ir 8 metrų aukščio plakatas bus pakabintas ant Hermano tvirtovės išorinės sienos, jis bus nukreiptas į Rusiją. Ketvirtadienį apie tai rašo savaitraštis „Eesti Ekspress“.

Plakate anglų, rusų ir estų kalbomis parašyta: „Laisvės nepavogsi. Paleiskite „Pussy Riot!“.

„Jis bus labai gerai matomas per upę Rusijoje - ir fiziškai (žmonėms. - Red.), ir politinei viršūnei. Prie plakato žadėjo ateiti ir Rusijos žurnalistai“, - sakė akcijos organizatorius laikraščio „KesKus“ vyriausiais redaktorius, parlamento deputatas Juku-Kalle Raidas.

Plakatą pasirašė ir Rusijos žurnalistas Artemijus Troickis.

Akcijos organizatoriai taip pat nusiųs Rusijos teismui, Valstybės Dūmai ir Rusijos Ambasadai Estijoje laišką, kuriame pareikalaus paleisti į laisvę „Pussy Riot“ dalyves kaip „sąžinės kalines“ ir ragins pradėti dialogą „su vertinančiomis minties ir žodžio laisvę Rusijos organizacijomis ir piliečiais“.

Kreipimąsi pasirašė kai kurie Estijos parlamento deputatai.

Rusijos ombudsmenas Lukinas gali paduoti skundą dėl nuosprendžio „Pussy Riot“ byloje Žmogaus teisių įgaliotinis Rusijos Federacijoje Vladimiras Lukinas neatmetė galimybės paduoti skundą dėl nuosprendžio grupės „Pussy Riot“ byloje, jeigu antrosios instancijos teismas paliks galioti Chamovnikų teismo nuosprendį nusiųsti pankroko grupės dalyves į koloniją dvejiems metams. „Jeigu nuosprendis liks toks pats, turi teisę, taip pat ir įgaliotinis užginčyti nuosprendį tolesnėse instancijose, tai aš atidžiai išnagrinėsiu“, - ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Lukinas. Penkios merginos vasario pabaigoje atėjo į Kristaus Išganytojo šventovę Maskvoje ir, užsimovusios kaukes, atliko pankų maldą, kurioje meldė, kad Dievo Motina išvarytų į Kremlių ketinantį grįžti tuometį premjerą Vladimirą Putiną. Antiputiniškos akcijos vaizdo įrašas buvo įkeltas į internetą ir susilaukė daug atsiliepimų visuomenėje. Maskvos Chamovnikų teismas rugpjūčio 17 dieną nuteisė Nadeždą Tolokonikovą, Mariją Aliochiną ir Jekateriną Samucevič dvejus metus kalėti bendrojo režimo kalėjime, pripažinęs jas kaltomis dėl chuliganizmo. „Norėčiau pabrėžti, kad tai pirmosios instancijos nuosprendis, jis neįsigaliojo. Aš tikiuosi, kad kita instancija atidžiau išnagrinės visą šią bylą“, - pažymėjo jis. „Manau, kad jų akcija - ne nusikaltimas, o nusižengimas, gana rimtas, bet toks, kuris normalioje civilizuotoje Europos valstybėje, kokia yra Rusija, sprendžiamas administracine, o ne baudžiamąja tvarka“, - pridūrė jis. Drauge V. Lukinas vis dėlto pareiškė nepritarimą merginų poelgiui. „Aš aktyviai nepritariu šių damų poelgiui. Manau, kad tai netaktiškumas, kvailystė“, - pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.