Iranas priims 30 lyderių per „istorinį“ Neprisijungusiųjų šalių viršūnių susitikimą

Iranas priims apie 30

Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi (kairėje) šiuo metu vieši Turkijoje.<br>AP
Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi (kairėje) šiuo metu vieši Turkijoje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 23, 2012, 7:11 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:51 AM

„Iki šiol daugiau nei 100 šalių nurodė esančios pasiruošusios dalyvauti, o apie 30 šalių atstovaus prezidentai, premjerai arba viceprezidentais, ir tai labai geras skaičius“, - Irano užsienio reikalų ministras Ali Akbaras Salehi sakė naujienų agentūrai ISNA.

Pasak URM atstovo Ramino Mehmanparasto, konferencija Teherane „bus didžiausias politinis viršūnių susitikimas per Irano istoriją“.

Trečiadienį Jungtinės Tautos (JT) paskelbė, kad jų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas taip pat dalyvaus šiame susitikime, nors nuo tokio žingsnio jį atkalbinėjo Izraelis ir JAV.

JT vadovas Teherane viešės rugpjūčio 29-31 dienomis.

Ban Ki-moonas „perduos aiškius tarptautinės bendruomenės susirūpinimus ir lūkesčius“ dėl Irano branduolinės programos, terorizmo, žmogaus teisių ir karo Sirijoje, sakė JT atstovas Martinas Nesirky.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu anksčiau šį mėnesį pareiškė, kad Ban Ki-moonas padarytų „didelę klaidą“, jeigu dalyvautų konferencijoje Irane.

NAM, susikūręs per Šaltąjį karą, vienija šalis, kurios save laiko nepriklausomomis nuo pagrindinių pasaulio galybių blokų. Šiai organizacijai priklauso 119 valstybių ir palestiniečių teritorijos.

Šis dvi dienas vyksiantis susitikimas Iranui taps svarbia galimybe pavaizduoti save tarptautinės arenos dalimi, nors JAV ir Europos Sąjunga (ES) stengiasi izoliuoti Teheraną ekonomiškai ir diplomatiškai dėl jo vykdomos prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

NAM konferencijoje bus iki 7 tūkst. dalyvių, įskaitant delegatus ir žiniasklaidos darbuotojus, ISNA citavo Irano viceprezidentą Ali Saeedlou.

Tuo tarpu Irano turizmo administracijos pareigūnas Manouchehras Jahanianas sakė laikraščiui (IRAN), kad konferencijos svečiai šalyje išleis apie 50 mln. JAV dolerių.

Šio susitikimo organizavimas Iranui yra „orumo šaltinis“, naujienų agentūra „Mehr“ citavo kitą viceprezidentą Ibrahimą Azizi (Ibrahimą Azizį).

„Pasaulis pamatys, kad pasaulio arogancijos (JAV. - Red.) sąmokslai prie mūsų vyriausybę yra bevaisiai“, - sakė jis.

Iranas šiam reginiui ruošiasi ypač uoliai.

Viršūnių susitikimo proga Teherane paskelbto penkios nedarbo dienos, siekiant išvalyti gatves nuo eismo spūsčių ir sumažinti taršą.

Bevizis režimas, kurį Iranas paprastai taiko Azerbaidžano, Bolivijos, Ekvadoro, Gruzijos, Malaizijos, Nikaragvos, Turkijos, Sirijos ir Venesuelos piliečiams, laikinai buvo įšaldytas.

Ligoninių darbuotojai buvo atšaukti iš atostogų, o dalį sostinės gatvių pasistengta pagražinti - buvo šviežiai išdažyti apšvietimo stulpai ir atnaujintas kelių ženklinimas. Gatvėse aplink konferencijos centrą bus stabdomas eismas, išskyrus pareigūnų automobilius.

„Policija laikysis didžiausio budrumo per Neprisijungusiųjų šalių judėjimo viršūnių susitikimą“, - „Mehr“ praeitą savaitgalį citavo Teherano policijos vado pavaduotoją Ahmadą Rezą Radaną.

Pasak pareigūno, saugumas „yra mūsų pareiga, ir mes apie tai nejuokaujame“.

Irano pareigūnai dar nepaskelbė viso konferencijos svečių sąrašo.

Tačiau tarp tikrai dalyvausiančių lyderių bus Egipto prezidentas Mohamedas Mursi, atvyksiantis su istoriniu vizitu po to, kai Iranas nutraukė diplomatinius ryšius su Kairu 1979 metais, įvykus islamo revoliucijai, o Egiptui sudarius taikos sutartį su Izraeliu.

Taip pat atvyks Kubos lyderis Raulis Castro ir Indijos premjeras Manmohanas Singhas.

Pasak A. A. Salehi, turėtų atvykti vienas iš Šiaurės Korėjos lyderių, tačiau tai nebus jaunasis šios šalies vadovas Kim Jong Unas, kaip klaidingai pranešė vienas Irano naujienų kanalas.

Pchenjano delegacijai vadovaus Kim Yong Namas - Aukščiausiosios liaudies asamblėjos prezidiumo pirmininkas, kuris taip pat yra Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovas.

Tarp dalyvių turėtų būti ir Kataro emyras šeichas Hamadas bin Khalifa Al Thani bei Libano prezidentas Michelis Sleimanas.

Kol kas nenurodoma, kas konferencijoje atstovaus Sirijai - pilietinio karo apimtai Irano sąjungininkei.

„Tikėtina, kad Sirija negalės dalyvauti dėl vadovybės krizės“, - A. Saeedlou sakė naujienų portalui „Khabar Online“.

Irano pareigūnai taip pat pakvietė į NAN konferenciją kaip stebėtojus šiai organizacijai nepriklausančios Rusijos ir Turkijos lyderius bei JT vadovą.

Tačiau Rusijos ambasada Teherane informavo, kad prezidentas Vladimiras Putinas atvykti negalės, todėl šaliai atstovaus vienas URM pareigūnas. Apie tai pranešė ISNA.

Turkijos prezidentas Abdullah Gulas dar nepaskelbė, ar atvyks į Iraną.

Kaip pranešama, Australija į šią konferenciją atsiųs du stebėtojus: premjerė Julios Gillard biuro pasiuntinį ir savo ambasadorių prie Jungtinių Tautų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.