Rusai skelbia, kaip gera kalėjime „Pussy Riot“ merginoms

Pankroko grupės „Pussy Riot“ narės, praėjusią savaitę nuteistos dvejiems metams kalėjimo, įkurdintos izoliatoriuje nr. 6 Maskvos Pečatnikų rajone ir mėgaujasi gana komfortiškomis, kiek įmanoma tokiomis aplinkybėmis, sąlygomis. Nadeždos Tolokonikovos, Marijos Alechinos ir Jekaterinos Samucevič kalėjimo draugės papasakojo, kad aktyvistėms sudarytos privilegijuotos sąlygos: jų kameros skirtos mažesniam kalinių skaičiui, merginos izoliatoriuje lanko grožio saloną, turi teisę užsisakyti maistą iš kalėjimo valgiaraščio ir reguliariai priima žmogaus teisių gynėjus, rašo newsru.com.

Vienintelė išties rimta problema izoliatoriuje yra tai, kad nėra galimybės maudytis dažniau, nei kartą per savaitę.<br>"Reuters"
Vienintelė išties rimta problema izoliatoriuje yra tai, kad nėra galimybės maudytis dažniau, nei kartą per savaitę.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-08-23 15:00, atnaujinta 2018-03-17 05:03

Daugelis kalinių nemėgsta „Pussy Riot“ merginų ir pavydi joms to rezonanso, kurį visuomenėje sukėlė jų byla.

Kalėjimo atstovai neigė, kad „Pussy Riot“ suteiktos išskirtinės sąlygos, ir tvirtino, kad jos kali, kaip ir visos, be jokių privilegijų. Tačiau patvirtino, kad žmogaus teisių gynėjai išties būna dažni merginų svečiai.

Tačiau vertinant vien faktus, vis vien galima pastebėti tam tikrus „Pussy Riot“ ir kitų kalinių sąlygų skirtumus. Nors izoliatoriuje yra didžiulių kamerų, kuriose sugrūdama iki 50 žmonių, N. Tolokonikova ir J. Samucevič sėdi neseniai suremontuotose dvivietėse kamerose, į kurias paprastai sodinamos pagyvenusios arba sergančios kalinės. J. Samucevič kameros draugė nubausta už ekonominį nusikaltimą ir už grotų pateko pirmą kartą.

Pagal įstatymą to paties nusikaltimo dalyvius draudžiama įkalinti toje pačioje kameroje, bet merginas ne tik išskyrė, bet ir išmėtė po skirtingus aukštus, kad nebūtų jokios galimybės pabendrauti.

Žurnalistai nustatė, kad izoliatoriuje nr. 6 ir kitoms kalinėms gyventi visai neblogai. Beveik kiekvienoje kameroje yra šaldytuvas ir televizorius. Tos kalinės, kurios sąskaitose turi pinigų, kalėjimo grožio salone gali darytis manikiūrą, pedikiūrą ir masažą. Kalinės taip pat gali gerinti savo kūno formas sporto salėje.

Už atskirą mokestį kalinėms sudaryta galimybė užsisakyti bet kokius patiekalus iš kalėjimo valgiaraščio. Kaip taisyklė, gimtadieniams moterys perka tortus. „Pussy Riot“ merginos iš valgiaraščio maistą užsisakinėja nedažnai, dažniausiai pasitenkina kalėjimo maistu. Valgiaraštyje – košės, sriubos, mėsa, vištiena, žuvis. Kalėjimas taip pat turi nuosavą kepyklą, kur kepama skani duona.

Vienintelė išties rimta problema izoliatoriuje yra tai, kad nėra galimybės maudytis dažniau, nei kartą per savaitę, kaip nurodyta instrukcijoje. Ypač sunku kalinėms būna per karščius. Dar visai neseniai moterys, taip pat ir „Pussy Riot“, galėjo naudotis mokamu dušu. Po to kažkodėl tai buvo nebeleidžiama, o kai M. Alechina pasiskundė žmogaus teisių gynėjams, paslauga apskritai buvo panaikinta, argumentuojant vandens pereikvojimu.

Merginos trumpina laiką kalėjime skaitydamos. M. Alechina skaito poeziją, o J. Samucevič studijuoja knygas apie feminizmą, kurias jai perdavė draugai. Giminės ir artimieji reguliariai atneša merginoms siuntinius, bet susitikimai su giminaičiais būna reti. Susitikimų skaičių nustato tyrėjai.

Šiuo metu „Pussy Riot“ laukia gynėjų kasacinio skundo dėl nuosprendžio svarstymo. Jeigu jis bus atmestas, jau artimiausiu metu jos bus išvežtos į vieną iš Rusijos kolonijų. Žurnalistų žiniomis, greičiausiai tai bus moterų kolonija prie Maskvos esančiame Možaiske.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.