Oslo teismas A. B. Breivikui skyrė 21 metus kalėjimo (papildyta)

Penktadienį 10 val. vietos laiku (11 val. Lietuvos laiku) Oslo teisme prasidėjo baigiamasis Norvegijos teroristo Anderso Behringo Breiviko teismo, kuris truko net 10 savaičių, posėdis, kuriame turėjo būti paskelbtas nuosprendis. Norvegija ir visas pasaulis laukė atsakymo, ne ar kaltas 33 metų žudikas A. B. Breivikas, o ar jis pakaltinamas. Iškart po žudynių jam buvo diagnozuota paranoidinė šizofrenija, ir jis buvo paskelbtas nepakaltinamu. Bet kilus visuomenės pasipiktinimui atlikta dar viena ekspertizė, kuri nustatė, kad jis pakaltinamas.

Daugiau nuotraukų (1)

AP, "Reuters", ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 24, 2012, 5:48 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 4:18 AM

Teisme šypsojosi

Į baigiamąjį posėdį A. B. Breivikas iš Ilos kalėjimo į Oslo teismą atvežtas anksti ryte. Teisme jis pasirodė su juodu kostiumu, pilku kaklaraiščiu. Prieš prasidedant posėdžiui žudikas neatrodė pernelyg susikaustęs, šnekučiavosi su savo advokatais, veide retkarčiais šmėkštelėdavo šypsena.

Jau pačioje posėdžio pradžioje paskelbtas teismo verdiktas - A. B. Breivikas psichiškai sveikas ir privalo atsakyti už savo veiksmus. Pasak teisėjos Wenche Elisabeth Arntzen, jo laukia daugiausiai 21 metai kalėjimo. Tai maksimali įmanoma bausmė Norvegijoje.

Tiesa, šis terminas gali būti pratęstas, jeigu jis bus laikomas keliančiu grėsmę visuomenei. Jeigu jis būtų buvęs paskelbtas psichiškai nesveiku, jo būtų laukęs neriboto laiko gydymas izoliavus psichiatrijos ligoninėje. Tokį nuosprendį A. B. Breivikas buvo pasiruošęs skųsti. Jis nori, kad jo įvykdytas nusikaltimas būtų pripažintas politiniu pareiškimu, o ne bepročio veiksmais.

Pareiga priimti sprendimą teko 5 teisėjų tarybai. Jie atmetė kaltintojo reikalavimą pripažinti A. B. Breiviką psichiškai nesveiku.

Nusikaltimą kartotų

A. B. Breivikas savo žudynes aiškino tuo, kad centro kairiųjų Darbo partija, kurios jaunimo stovyklą jis iššaudė, tyčia naikina šalį skatindama musulmonų imigraciją.

Nors jo aukos yra daugiausia paaugliai nuo 14 metų amžiaus, jis nesutinka būti vadinamas vaikų žudiku ir teigia, kad jo aukos yra „kultūriniai marksistai“ „praplautomis“ smegenimis, kurių politinis aktyvizmas būtų atmiešęs gryną norvegų kraują.

Jis savo aukas Utiojos saloje persekiojo vilkėdamas policininko uniformą ir versdamas jas manyti, kad yra iš kranto atsiųsta pagalba. Tada jis į jas šaudavo iš arti, o paskui pribaigdavo šūviu į galvą.

„Neišsižadu to, ką padariau ir vis tiek vėl tai padaryčiau“, - sakė jis liudydamas teisme.

Sėdės Ilos kalėjime

A. B. Breivikas 2011-ųjų liepos 22-ąją nužudė 77 žmones. Tuomet per sprogimą Osle žuvo aštuoni žmonės, o netoli sostinės esančioje kurortinėje Utiojos saloje, jaunimo stovykloje, žudikas nušovė dar 69 žmones, daugiausia - paauglius. Dar 242 žmonės buvo sužeisti.

A. B. Breivikas liks viename iš specialiai pritaikyto griežto apsaugos režimo Ilos kalėjimo blokų.

A. B. Breivikui Norvegijoje rengiami trys ypatingojo režimo kalėjimai, kuriuose jis gali būti laikomas, jeigu teismas nuteis ekstremistą laisvės atėmimo bausme, penktadienį skelbia televizijos kompanija NRK.

„Trys kalėjimai - Ilos, Šieno ir Ringerikės - turi būti pasirengę jį priimti“, - sakė šalies Teisingumo ministerijos atstovas Andrealas Schulbergas. Ilos kalėjimas bus pagrindinė A. B. Breiviko kalinimo vieta, du kiti - rezerviniai. Oro erdvė virš jų bus uždaryta, vidaus saugumas sustiprintas.

A. B. Breiviko perkėlimas iš vienos kalinimo vietos į kitą gali tapti būtinas tuo atveju, jeigu iškiltų koks akivaizdus pavojus teroristo gyvybei, paaiškino A. Schulbergas.

Humaniškos sąlygos

Tiems, kas tikėjosi, kad žudikas dienas leis vienas ankštoje kalėjimo kameroje, teks nusivilti, pranešė AP. Iš pradžių A. B. Breivikas bus izoliuotas nuo kitų kalinių ir turės tris aštuonių kvadratinių metrų patalpas. Jose bus įrengtas miegamasis, treniruoklių kambarys ir studija.

Ilos kalėjimo, kuriame bus laikomas nuteistasis, darbuotojai sakė, kad tikimasi vėliau A. B. Breiviką laikyti kartu su kitais kaliniais, kurie gali mokytis ir kalėjime baigti mokyklą bei universitetinio lygio kursus, gali naudotis biblioteka, treniruoklių sale, dirbti ir kitaip leisti laiką. Tokios sąlygos atitinka Skandinavijos požiūrį, kad sąlygos kalėjimuose turi būti humaniškos ir padėti nusikaltėliams reabilituotis.

„Pasakysiu taip: jis yra žmogus. Jis turi žmogaus teises. Mes užtikriname humanišką kalinimo režimą“, - sakė Ilos kalėjimo atstovė.

Kol A. B. Breivikas bus izoliuotas nuo kitų kalinių, jis turės televizorių ir kompiuterį, bet neturės interneto ryšio. Nuteistasis gyvens ne vienoje kameroje, o trijų kamerų komplekse. Tokiu būdu bus „kompensuojama“ už tai, kad jis negalės kartu su kitais kaliniais naudotis biblioteka, treniruoklių sale ir užsiimti kita veikla. Be to, pas A. B. Breiviką dažniau nei pas kitus kalinius lankysis kunigas ir kalėjimo darbuotojai, kad jis turėtų su kuo pasikalbėti. Kalėjimo atstovė sakė, kad to reikia, nes izoliavimas yra žmogaus kankinimas.

A. B. Breivikas, kaip ir kiti kaliniai, su išoriniu pasauliu gali bendrauti laiškais. Tai jis daro jau nuo šių metu pradžios, kai buvo panaikinti iki tol jam taikyti apribojimai. Ekstremisto advokatai teigia, kad jis jau planuoja rašyti knygas.

Teisės ekspertai teigia, kad A. B. Breivikas laikomas tokiu pavojingu, jog tikriausiai į laisvę išeis tik senatvėje arba kalės iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.