Rusija nemyli buvusio vadovo B. Jelcino

Savo tėvynėje pranašu nebūsi. Tokia yra rusiška patarlė, kurią dabar, regis, galima pritaikyti buvusiam Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui. Jis mirė prieš penkerius metus, bet vis labiau negerbiamas.

Paminklą prezidentui B.Jelcinui mėlynais dažais apipylusių vandalų policija greičiausiai net nebandys ieškoti.<br>„Reuters”
Paminklą prezidentui B.Jelcinui mėlynais dažais apipylusių vandalų policija greičiausiai net nebandys ieškoti.<br>„Reuters”
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas")

Aug 28, 2012, 9:17 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 2:52 AM

Buvęs Rusijos prezidentas B. Jelcinas po mirties apdovanotas aukščiausiu Lietuvos apdovanojimu – Vyčio Kryžiaus ordino Didžiuoju kryžiumi. Bet oficialioji Maskva šios informacijos pasistengė „nepastebėti”.

Kaip ir incidento Jekaterinburge. Pirmojo Rusijos prezidento tėvynėje rugpjūčio 24-osios naktį išniekintas miesto centre pastatytas paminklas B. Jelcinui – 10 metrų aukščio balta marmurinė stela su jo bareljefu. Ar tai atsitiktinumas? Vargu.

Nežinomi asmenys išpylė ant monumento mėlynų dažų ir nudaužė raides nuo postamento.

Kaip sakė obelisko autorius Georgijus Frangulianas, akcija buvo kruopščiai suplanuota, nes dažai pasirodė esą nenuplaunami. Ir dabar paminklą teks labai ilgai tvarkyti.

Abejonių kelia vien tai, kad dėl precedento neturinčio vandalizmo akto iš aukščiausių Rusijos valdininkų lūpų neišsprūdo nė vienas žodis.

Vien peržiūrėjus keletą itin populiarių „Runet” tinklaraščių buvo galima surasti pagal Kremliaus liniją rašančių apžvalgininkų nuomonių. Čia tiesiog liejosi keiksmai.

Kone atvirai siūlyta išniekinti B. Jelcino kapą, o už buvusio šalies vadovo indėlį sunaikinant SSRS valstybingumą „perkelti paminklą į Lietuvą”.

Rašoma, kad visos buvusios sovietų respublikos ir dar kelios dešimtys oligarchų turi deramai įvertinti B. Jelciną. O štai rusų tauta, kurios atžvilgiu esą buvo įgyvendintas genocidas, turi B. Jelciną prisiminti kaip vokiečiai prisimena Adolfą Hitlerį – tik neigiamai.

Tiesa, būta ir kitokių nuomonių. Radijo stoties „Echo Moskvy” internetinės versijos tinklaraštyje rašoma: „Skaitau komentarus ir suprantu, kad kiekviena tauta verta savo vadovo. Neduoda ramybės sovietų okupacijos ilgesys?

O kaip dėl tautos teisės į apsisprendimą ir nepriklausomybę? O gal ją į krosnį? Atgaivinti gulagą ir kitus sovietinės okupacijos „gražumus”: tuščias parduotuvių lentynas, kilometrines eiles ir taip toliau.”

Tačiau tai – mažuma. Mat oficiali dabartinė Kremliaus pozicija dėl B. Jelcino tokia: geriau apie jį neužsiminti, o jei minėti, tai tik kaip kontrastą – anuomet buvo blogiau nei dabar.

Todėl beveik neabejojama, jog B. Jelcino paminklą išterlioję vandalai nebus rasti, nors, pavyzdžiui, vandalizmu apkaltintos merginų grupės „Pussy Riot” narės, kurios protestavo prieš dabartinio šalies vadovo Vladimiro Putino ir Stačiatikių bažnyčios ryšį, buvo surastos ir nuteistos labai greitai.

Dauguma prezidentą vertina neigiamai

Žymiausių Rusijos sociologų atliktos visuomenės apklausos rezultatai byloja daugiausia negatyvų rusų požiūrį į B. Jelciną.

„Levada” centro duomenimis, B. Jelcino vadovavimo rezultatus neigiamai vertina 67–70 procentų apklaustųjų. Tai netgi daugiau negu 2000 metais, iš karto po savanoriško B. Jelcino atsistatydinimo, kai jo darbą teigiamai vertino vos 18 proc. rusų.

Daugelio atmintyje B. Jelcinas išliko kaip į kompromisus nelinkęs valdžią užgrobęs garbėtroška, girtuoklis, pardavęs šalį ir sumenkinęs jos autoritetą pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.