Nauja knyga kelia klausimų dėl O. bin Ladeno žūties aplinkybių

JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narių, dalyvavusių reide Pakistane, per kurį buvo nukautas tarptautinio teroristų tinklo „Al Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas, knyga prieštarauja ankstesniems Vašingtono pareigūnų pareiškimams ir kelia klausimų, ar šis teroro išpuolių sumanytojas iš tiesų kėlė aiškią grėsmę, kai į jį pradėjo šaudyti kariai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 29, 2012, 4:30 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:58 AM

O. bin Ladenas veikiausiai buvo nušautas į galvą, kai, SEAL kariams veržiantis jo link per siaurą laiptinę, jis pažvelgė pro savo miegamojo duris į koridorių jo buveinės viršutiniame aukšte, nurodė buvęs specialiųjų pajėgų narys Mattas Bissonnette'as, rašantis Marko Oweno slapyvardžiu knygoje „Nelengva diena“ („No Easy Day“).

Šią knygą ateinančią savaitę išleis leidybos milžinei „Penguin Group (USA)“ priklausanti leidykla „Dutton“.

M. Bissonnette'as nurodė, kad operacijos Pakistabo Abotabado mieste metu jis lipo laiptais į viršų už pirmojo karių grupės nario nugaros.

Likus mažiau nei penkioms pakopoms iki laiptų viršaus, jis esą išgirdo „prislopintus“ šūvius. Priekyje einantis karys pamatė „vyrą, žvelgiantį pro duris dešinėje koridoriaus pusėje.

Autorius nurodė, kad O. bin Ladenas tuo metu nėrė atgal į savo miegamąjį, o SEAL būrio nariai nusekė jam iš paskos, tačiau rado teroristų vadeivą jau susmukusį ant grindų telkšančiame kraujo klane, ir prie jo kūno raudančias dvi moteris. O. bin Ladeno galvos dešiniajame šone matėsi kulkos palikta skylė.

Pasak M. Bissonnette'o, pirmasis komandosas nustūmė abi moteris ir nubloškė jas į kampą, o tada kartu su kitais nukreipė savo ginklų lazerinius taikiklius į tebetrūkčiojantį O. bin Ladeno kūną ir šovė į jį kelis kartus, kol jis sustingo nejudėdamas.

Vėliau SEAL būrio nariai prie durų rado du šaunamuosius ginklus, kurie buvo nepaliesti, teigia autorius.

Tuo tarpu JAV administracijos pareigūnų pranešime, paskelbtame po reido Pakistane, nurodoma, kad SEAL nariai šovė į O. bin Ladeną tik tada, kai jis atsitraukė atgal į miegamąjį, manydami, kad jis galbūt siekia ginklo.

Baltųjų rūmų atstovas Tommy Vietoras antradienio vakarą atsisakė pakomentuoti šį akivaizdų prieštaravimą.

Knygą „Nelengva diena“ planuota išleisti rugsėjo 11-ąją, tačiau „Dutton“ paskelbė, kad ją bus galima įsigyti savaite anksčiau - nuo rugsėjo 4-osios.

Šios knygos reklama išprovokavo išankstinių užsakymų bangą ir iškėlė ją į elektroninių knygynų Amazon.com bei Barnes & Noble.com perkamiausių leidinių sąrašus.

JAV pareigūnai tvirtino, kad su O. bin Ladeno palaikais buvo elgiamasi pagarbiai ir kad jie buvo palaidoti jūroje pagal musulmonų papročius. Tačiau naujosios knygos autorius atskleidžia, kad skrendant iš „Al Qaeda“ lyderio buveinės sraigtasparniu, jo palaikai buvo paguldyti ant ankštos kabinos grindų po karių kojomis, o vienas iš būrio narių, vardu „Waltas“, sėdėjo jam ant krūtinės.

Leidykla nurodė, kad autorius visus SEAL būrio narius vadina išgalvotais vardais.

M. Bissonnette'as taip pat pateikia kitų tiesmukų komentarų: pasak jo, nei vienas iš SEAL komandos narių nebuvo JAV prezidento Baracko Obamos gerbėjas, ir jie žinojo, kad administracija prisiims nuopelnus dėl įsakymo surengti šį reidą pernai gegužę. Vienas iš SEAL narių po šios misijos esą pareiškė, kad jie šiuo reidu ką tik užtikrino B. Obamos perrinkimą.

Tačiau M. Bissonnette'as teigia, kad kariai gerbia prezidentą kaip vyriausiąjį vadą ir dėl leidimo surengti šį reidą.

M. Bissonnette'as daug kritiškiau aprašė po šio reido įvykusį karių susitikimą su viceprezidentu Joe Bidenu, atvykusiu kartu su B. Obama į 160-ojo aviacijos specialiųjų operacijų pulko štabą.

Pasak jo, J. Bidenas pasakojo „nevykusius anekdotus“, kurių niekas nesuprato, ir apskritai buvo panašus į „kažkieno įkaušusį dėdulę per Kalėdų vakarienę“.

JAV pareigūnai nuogąstauja, kad šioje knygoje be nuvainikuojančių komentarų dar gali būti ir įslaptintos informacijos, nes ji nebuvo pateikta oficialiai peržiūrai, nors Pentagono nurodymai įpareigoja tai padaryti leidžiant buvusių arba esamų Gynybos departamento darbuotojų kūrinius.

Reidui Pakistane vadovavusio Pentagono ir Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) pareigūnai dabar tikrina šios knygos rankraštį, tikrindami, ar nebuvo paviešinta konfidenciali informacija, ir gali imtis teisinių priemonių prieš autorių.

M. Bissonnette'o tikrąjį vardą pirmoji atskleidė televizija „Fox News“, o vėliau patvirtino naujienų agentūra „The Associated Press“.

Džihadistai „Al Qaeda“ tinklalapiuose paskelbė numanomą knygos autoriaus nuotrauką, ragindami jį nužudyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo