Kariškio taikinys – JAV prezidentas

Isaacas Aguigui tebuvo paprasčiausias Amerikos armijos eilinis, niekuomet nedalyvavęs kare. Tačiau patirties trūkumas šiam 21 metų jaunuoliui nesutrukdė planuoti valstybinio perversmo. Cituodamas AP ir BBC rašo „Lietuvos rytas“.

Pareigūnų sulaikytas A. Pedenas (kairėje) ir grupuotės lyderis I. Aguigui kaltinami ne vien žmogžudystėmis, bet ir perversmo organizavimu.<br>AP
Pareigūnų sulaikytas A. Pedenas (kairėje) ir grupuotės lyderis I. Aguigui kaltinami ne vien žmogžudystėmis, bet ir perversmo organizavimu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 31, 2012, 9:46 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:12 AM

Amerikietis ne tiktai suformavo kariškių grupuotę iš vyresnių ir aukštesnio rango tarnybos draugų, bet ir pasiekė, kad jie klausytų jo nurodymų.

Vienas I. Aguigui įsakymų buvo įvykdyti dvigubą žmogžudystę. Pernai gruodį įvykdytu nusikaltimu įtariami JAV kariai šią savaitę stojo prieš teismą Džordžijos valstijoje.

Tyrimo metu jau paaiškėjo, jog žudant buvo siekiama apsaugoti sąmokslą nužudyti JAV prezidentą Baracką Obamą.

Išsigando galimos išdavystės

I. Aguigui buvo suplanavęs ne tiktai pasikėsinimą į prezidentą, bet ir nuversti visą JAV vyriausybę.

Bet tai – tik finalinis viso sąmokslo akordas. Esą iš pradžių JAV armijos Fort Stiuarto bazėje tarnavę kariai turėjo susprogdinti netoliese esančio Savanos miesto parko fontaną, užnuodyti obelis Šiaurės Vakarų Vašingtono valstijoje ir perimti bazės kontrolę.

Kartu su I. Aguigui išpuolius planavo 26-erių Christopheris Salmonas, jo vienmetis Anthony Pedenas ir devyniolikametis Michaelas Roarkas. Jie kartu kaupė ginklus ir sprogmenis.

Planui grėsmė iškilo tuomet, kai M. Roarkas pernai gruodžio mėnesį nusprendė trauktis iš kariuomenės.

Jau po kelių dienų buvo rasti kario ir jo 17-metės merginos Tiffany York kūnai su šautinėmis žaizdomis.

Prokurorai įtaria, kad ekstremistinių pažiūrų kariai išsigando, jog M. Roarkas gali juos išduoti.

Įtartina žmonos mirtis

„Jie niekada nebuvo atsidūrę mūsų radarų ekranuose, – teigė organizuotas ginkluotas grupes Džordžijoje tiriantis Markas Potokas. – Galima pamanyti, kad visa tai – pokštas. Bet du žmonės žuvo, grupė ginklams išleido 87 tūkst. dolerių.”

Pinigų sąmokslui finansuoti I. Aguigui gavo iš draudimo bendrovės, kuri amerikiečiui išmokėjo 500 tūkst. dolerių, kai pernai liepą mirė jo žmona Deirdre.

Praturtėjęs armijos eilinis ėmė burti aplink save patyrusius, net Irake bei Afganistane tarnavusius bendraminčius ir kaupti ginklų atsargas.

I. Aguigui žmonos, kuri buvo nėščia, mirties aplinkybės iki šiol laikytos neaiškiomis.

Dabar neatmetama, kad ją nužudė pats kariškis, kuris ieškojo būdų apsirūpinti reikalingomis lėšomis.

Arbatėlės judėjimo ženklai

JAV pareigūnai viešai nekomentuoja, ar I. Aguigui suburta grupė kėlė realią grėsmę nacionaliniam saugumui. Neaišku ir tai, kodėl išpuoliai apskritai buvo planuojami.

Tiesa, Džordžijoje skelbiama, kad kariai save vadino anarchistais. Tai patvirtino ir teisme prieš I. Aguigui liudijęs seržantas Michaelas Burnettas.

Esą I. Aguigui jam rodęs kažkokią „tikrų patriotų knygą” ir aiškinęs, kad būtina sugrąžinti valdžią žmonėms.

Amerikoje tokia retorika įprasta konservatyviojo Arbatėlės judėjimo aktyvistams, kurie pasisako už silpnesnę centrinę valdžią ir didesnę valstijų autonomiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.