V. Janukovyčiaus kalbą nutraukė žurnalistų protestas

Grupė įtakingiausių Ukrainos žurnalistų nutraukė prezidento Viktoro Janukovyčiaus kalbą, kuria jis Kijeve atidarė kasmetinį Pasaulio laikraščių kongresą. Taip Ukrainos žiniasklaidos atstovai protestavo prieš vyriausybinę cenzūrą ir blėstančią žodžio laisvę šalyje.

Ukrainos žurnalistai prezidento V. Janukovyčiaus kalbos klausėsi protestuodami.<br>„Reuters“
Ukrainos žurnalistai prezidento V. Janukovyčiaus kalbos klausėsi protestuodami.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Sep 3, 2012, 5:26 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:48 PM

V. Janukovyčius jau buvo pradėjęs savo kalbą, kai maždaug tuzinas reporterių pakilo iš savo vietų ir iškėlė plakatus su užrašais „Sustabdykite cenzūrą“ ir „Žiniasklaidos oligarchai – valdžios tarnai“.

Žiniasklaidos stebėjimo organizacijos tvirtina, kad spaudos laisvė nuo 2010-ųjų, kuomet šalies prezidentu buvo išrinktas V. Janukovyčius, gerokai sumenko.

Esą daugelį televizijos kanalų užvaldė turtuoliai, ištikimi V. Janukovyčiui ir jo Regionų partijai. O tai reiškia, kad reporteriams užkertami keliai gauti svarbiausią informaciją. Be to, išaugo neišaiškinamų išpuolių prieš žurnalistus skaičius.

Atidarydamas Pasaulio laikraščių kongresą, Pasaulio laikraščių ir leidėjų asociacijos prezidentas Jacobas Mathew paragino Ukrainos pareigūnus „gerbti demokratiją ir žmogiškąjį orumą simbolizuojančias spaudos laisvės vertybes“.

Pats V. Janukovyčius į žurnalistų protesto akciją nesureagavo. Tačiau jo asmens sargybiniai akimirksniu apsupo protestuotojus ir kai kuriems jų išplėšė iš rankų plakatus.

Savo kalboje V. Janukovyčius žadėjo gerbti demokratines vertybes: „Kalbant apie žiniasklaidą, pagrindinė valdžios užduotis – sukurti sąlygas, pagal kurias gali egzistuoti laisva ir nepriklausoma spauda“.

Tačiau vienas protestą surengusių žurnalistų – tiriamosios žurnalistikos atstovas Mustafa Najemas tokius Ukrainos prezidento žodžius pavadino „cinišku melu“.

„Sakydamas, kad Ukrainoje viskas gerai, prezidentas, švelniai tariant, meluoja, – naujienų agentūrai AP aiškino M. Najemas. – Niekam ne paslaptis, kad padėtis žiniasklaidos sferoje drastiškai pablogėjo į valdžią atėjus V. Janukovyčiui“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.