Britai saugo diktatoriaus H. Mubarako lobius?

Teisuoliškas Jungtinės Karalystės įvaizdis bliūkšta. Britų vyriausybė, garsiai reiškianti savo paramą režimo jungą nusimetusiems egiptiečiams, patyliukais talkina nuverstos diktatūros grietinėlei, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Guardian”.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 4, 2012, 9:45 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:38 PM

Skandalingi faktai, kurie patvirtina tokį britų valdžios dviveidiškumą, paaiškėjo po pusmetį trukusio žurnalistinio tyrimo. Jam vadovavo „BBC Arabic”, padedama britų leidinio „The Guardian” ir tarptautinio arabų laikraščio „Al Hayat”.

Žurnalistai atskleidė, kad buvusio Egipto diktatoriaus Hosni Mubarako aplinkos žmonėms buvo leista išsaugoti milijonus svarų sterlingų savo kišenėse, nors pagal tarptautinius susitarimus Londonas turėjo pasielgti priešingai.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad daugybė vertingų objektų, kurie ūkanotoje sostinėje buvo įsigyti H.Mubarako šeimos narių ar bendražygių, iki šiol nėra įšaldyti.

Tad Londonui kilo nemalonių klausimų, kas labiau rūpi britų politikams – garantuoti teisingumą ar išsaugoti patogią draugystę su arabų finansiniais šulais.

Režimas garantavo saugumą

„Nuvertus H. Mubaraką Šveicarijai prireikė pusvalandžio, kad pradėtų režimo turtų įšaldymą, o Jungtinė Karalystė veiksmų ėmėsi tik po 37 dienų.

Dėl delsimo neteisėtai įgyti turtai galėjo būti perkelti į užsienį”, – rašo tyrimo autoriai.

Lygindami Šveicarijos ir Jungtinės Karalystės veiksmus žurnalistai pažymėjo, kad Bernas, praėjus pusantrų metų nuo Egipto revoliucijos, yra įšaldęs beveik visus 500 mln. svarų sterlingų (2,2 mlrd. litų), priklausiusių diktatoriaus aplinkos žmonėms.

Tuo metu Londonas įšaldė vos penktadalį šios sumos ir kol kas nieko negrąžino Egiptui, kur beveik pusė šalies piliečių gyvena žemiau skurdo ribos.

„Kaip pilietis aš jausčiausi išniekintas, – padėtį apibūdino žymus tarpvalstybinio turto atgavimo specialistas profesorius Markas Piethas. – Bet manęs kaip teisininko tai itin nestebina. Britų vyriausybei Egipto generolai, ko gero, vis dar yra saugumo garantas, o į naująjį parlamentą ir prezidentą tikriausiai žvelgiama įtariai.”

Sūnus išsaugojo turtą

Tyrimo metu paaiškėjo, kad kai kurie iki gyvos galvos kalėti nuteistam H.Mubarakui ištikimi asmenys iki šiol Londone turi turto.

H. Mubarako sūnus Gamalis Mubarakas – vienas iš 19 egiptiečių, kurių pavardės nurodytos Iždo departamento išleistame sąraše. Jame išvardytų asmenų turtas, esantis Jungtinėje Karalystėje, turėjo būti įšaldytas.

Bet Londone įsikūrusios bendrovės „MedInvest Associates”, kurios direktorius buvo G. Mubarakas, turtas niekada nebuvo įšaldytas.

Po perversmo Egipte Gamalis atsistatydino iš direktoriaus posto, o šį vasarį kompanija buvo uždaryta. Jos turtas galimai buvo pervestas į užsienį ir britų tyrėjams liko nepasiekiamas.

G. Mubarako vardas taip pat siejamas su 10 mln. svarų sterlingų (44 mln. litų) vertės namu Londono Naitsbridžo rajone. Tačiau namas nėra nei areštuotas, nei dėl to pradėtas tyrimas. Pats G. Mubarakas dabar sėdi kalėjime Kaire ir laukia teismo sprendimo dėl pinigų plovimo.

Sugebėjo įsteigti verslą

Vis dėlto bene labiausiai pribloškiantis žurnalistų atradimas – tai, kad vienam asmeniui iš buvusio diktatoriaus aplinkos visai neseniai buvo leista Jungtinėje Karalystėje steigti verslą.

Tai – buvusio H. Mubarako kabineto ministro, penkeriems metams nuteisto kalėti Ahmedo el-Maghrabi žmona Naglaa el-Ghazarley. Ji taip pat įtraukta į asmenų, kuriems turi būti taikomos sankcijos, sąrašą.

N. el-Ghazarley praėjusį lapkritį Jungtinėje Karalystėje įregistravo įmonę „Essential Designs by Nejla”. Pasak teisininkų, leidimas taip veikti asmeniui, kuris yra minėtame sąraše, yra neįtikėtinas dalykas.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ir Iždo departamentų atstovai tvirtino, kad bendradarbiauja su dabartine Egipto valdžia ir daro viską, ką gali, kad grąžintų diktatoriaus aplinkos susigvieštus turtus.

Tačiau Kaire sklando kitokios mintys. „Jungtinė Karalystė yra viena blogiausių šalių kalbant apie Egipto turtų medžioklę ir įšaldymą”, – teigė naujo Egipto ministrų kabineto narys Mohamedas Mahsoobas.

H. Mubarako paskutinės dienos slenka kalėjime

84 metų buvęs Karinių oro pajėgų karininkas Hosni Mubarakas Egipto prezidento pareigas ėjo nuo 1981 m. spalio iki 2011-ųjų vasario.

Savo postą jis buvo priverstas palikti po 18 dienų trukusių masinių demonstracijų Egipte. 2012-ųjų birželio 2 d. Egipto teismas H. Mubaraką nuteisė kalėti iki gyvos galvos. Nuo tada jo sveikata pašlijo. Kai kurių šaltinių teigimu, diktatorių ištiko koma.

Du pastaruosius dešimtmečius H. Mubarako vykdyta agresyvi rinkos liberalizavimo programa, kai valstybės turtas buvo perleidžiamas privatiems asmenims, leido pralobti jo bendražygiams ir šeimos nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.