Karo kirvis tarp JAV prezidentų – jau užkastas?

Tačiau senos nuoskaudos pamirštos. Trečiadienį per Demokratų partijos suvažiavimą Šiaurės Karolinos mieste Šarlotėje B. Clintonas rėžė pagiriamąją kalbą buvusiam politiniam priešininkui. Remdamasis AP, BNS ir „The New Yorker” apie tai rašo „Lietuvos rytas“.

Dar visai neseniai B. Obama ir B. Clintonas vienas kitam negailėjo aštrių žodžių, bet dabar buvęs ir esamas Jungtinių Valstijų prezidentai glėbesčiuojasi demonstruodamo demokratų partijos vienybę.<br>AP
Dar visai neseniai B. Obama ir B. Clintonas vienas kitam negailėjo aštrių žodžių, bet dabar buvęs ir esamas Jungtinių Valstijų prezidentai glėbesčiuojasi demonstruodamo demokratų partijos vienybę.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2012, 8:50 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:00 PM

„Nė vienas prezidentas – nei aš, nei bet kuris iš mano pirmtakų – nebūtų galėjęs vos per ketverius metus visiškai atitaisyti žalos, kurią jis rado”, – pabrėžė buvęs JAV prezidentas, Baltuosiuose rūmuose šeimininkavęs nuo 1993 iki 2001 metų.

B. Clintonas ragino amerikiečius „atnaujinti kontraktą” su prezidentu B. Obama ir pajusti, kaip ilgainiui gyvenimas ims gerėti.

„Tikiu tuo visa savo širdimi”, – pridūrė jis.

Kai B. Clintonas baigė savo 49 minučių kalbą, kurios klausėsi apie 15 tūkst. demokratų šalininkų, į sceną netikėtai įžengė pats B. Obama, kurį palydėjo audringos ovacijos.

Demokratų vėliavnešiai apsikabino ant scenos, simboliškai demonstruodami naują bendrą tikslą – įveikti respublikonus per lapkričio 6 dieną vyksiančius rinkimus.

„Anksčiau apie tai nebūtų buvę galima net pagalvoti. Atrodo, kad abu prezidentai vienas kitam netgi patinka”, – rašydamas apie suvažiavimą stebėjosi vienas naujienų agentūros AP reporteris.

Įtampa tarp B. Clintono ir B. Obamos tvyrojo nuo 2008-ųjų, kai su dabartiniu šalies lyderiu dėl prezidento posto grūmėsi B. Clintono žmona, dabartinė JAV valstybės sekretorė Hillary Rodham Clinton.

Rinkimų kampanijose neapsieita be aštresnių pastabų.

Viena garsiausių nuskambėjo iš B. Clintono lūpų. JAV žiniasklaida aprašė, kaip buvęs prezidentas ragino dabar jau velionį demokratų senatorių Edwardą Tedą Kennedy palaikyti jo sutuoktinę prezidento rinkimuose.

„Prieš kelerius metus šitas vaikinas būtų nešiojęs mūsų lagaminus”, – kalbėdamas su E.T.Kennedy telefonu rasistinę užuominą esą tėškė buvęs JAV vadovas.

Kai senatorius E. T. Kennedy, įžeistas B. Clintono žodžių, nutarė savo rinkėjus raginti balsuoti už B. Obamą, garsusis lovelasas esą atrėžė: „Vienintelė priežastis, kodėl jį remiate, yra ta, kad jis juodasis. Vadinkime daiktus tikrais vardais.”

B. Obamos stovykla savo ruožtu puolė H. Clinton už tai, kad jos vyras – rasistas ir kad jis nesugebėjo nieko doro nuveikti savo prezidentavimo metais. Tačiau atrodo, kad senos nuoskaudos pamirštos.

Apžvalgininkų teigimu, buvusiems politiniams varžovams reikia vienam kito.

B. Clintonas savo šalyje šiuo metu yra labai populiarus: jam simpatizuoja net 66 proc. amerikiečių. Tad B. Obamai šio politiko palaikymas itin svarbus.

Tuo metu B. Clintonui taip pat naudinga draugystė su B. Obama. Ji gali padėti buvusiam šalies lyderiui išlaikyti įtaką Demokratų partijoje ir pasitarnauti tuo atveju, jeigu jo sutuoktinė nutars dar kartą siekti Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento posto.

Karšti palaikymo žodžiai, nuoširdžios šypsenos ir draugiški apsikabinimai. Dar prieš ketverius metus daugelis amerikiečių negalėjo įsivaizduoti šitaip bendraujančių Billo Clintono ir Baracko Obamos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.