Respublikonų „cirkininkai“ kenkia patys sau

Specialiai lrytas.lt, Niujorkas

Tarp Respublikonų partijos cirkininkų - ir aktorius bei režisierius C. Eastwoodas, per respublikonų suvažiavimą kalbinęs tuščią kėdę.<br>"Reuters"
Tarp Respublikonų partijos cirkininkų - ir aktorius bei režisierius C. Eastwoodas, per respublikonų suvažiavimą kalbinęs tuščią kėdę.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Dovilas Bukauskas

2012-09-10 22:50, atnaujinta 2018-03-16 20:34

Praėjusią ir užpraeitą savaitėmis JAV Respublikonų ir Demokratų partijos rengė savo nacionalinius suvažiavimus, kurių metu oficialiai paskelbė savo partijų kandidatus į prezidento postą.Oficialus partijos suvažiavimo tikslas – kandidato į prezidentus paskelbimas. Tačiau tuo pat metu tai ir abiejų partijų taktikų, stiprybių ir silpnybių apžvalga.

JAV piliečiai bei komentatoriai jau seniai žinojo kad demokratai rinks prezidentą Baracką Obamą, o respublikonai - Mittą Romney. Vis dėlto šie suvažiavimai yra svarbūs ir dėl to, kad žymi šių kandidatų dvikovos pradžią.

Respublikonų suvažiavime, kuris įvyko kiek anksčiau nei visuotinis demokratų susirinkimas, konservatoriai stengėsi paneigti Prezidento pasiekimus ir įtikinti žiūrovus kad jis nevertas antros ketverių metų kadencijos.

Dalis amerikiečių tuo tiki. Daugelis piliečių yra nusivylę pirmaisiais ketveriais prezidento darbo metais. Jie mano, kad šalies vadovas neišpildė savo rinkimų pažadų, kuriais viliojo rinkėjus 2008 metais.

Tačiau respublikonai per suvažiavimą pasirodė gana silpnai. Jų partijoje trūksta patrauklių asmenybių. Tad nepanašu kad šiuose rinkimuose respublikonai keltų itin didelę grėsmę demokratams.

Juolab, kad respublikonams per šią rinkimų kampaniją teko iškęsti ir nemalonių akimirkų. Interneto vartotojai juokėsi iš garsaus režisieriaus bei aktoriaus Clinto Eastwoodo, kuris per respublikonų suvažiavimą nusprendė pasišnekėti su tuščia kėde, kurioje sėdėjo įsivaizduojamas B. Obama.

Net tie, kurie palaiko respublikonų partijos idėjas, turi pripažinti, kad jų partijoje šiais metais vyksta cirkas.

C. Eastwoodo pasirodymas dar būtų pakenčiamas. Tačiau jį nustelbė respublikonų kandidatas į Senato kandidatas Toddas Akinas. Jis šiuo metu sulaukia itin daug kritikos dėl komentarų apie moteris ir išprievartavimą. Kalbant apie abortus išprievartavimo atveju, jis teigė „jei moteris iš tiesų išprievartaujama (o ne apsimetinėja), jos kūnas turėtų pats viską išsivalyti.“ T.y. ji negali pastoti.

Pasižymėjo ir respublikonė Michelle Bachmann. Jos teigimu pernykščiai uraganai bei žemės drebėjimai – tai Dievo bausmė už demokratų veiklą Vašingtone.

Paskutinius ketverius metus didžioji dalis respublikonų, esančių JAV valdžioje, daugiausiai stengėsi priešintis demokratų vykdomai politikai arba bent žodžiais neigė bet kokius teigiamus pakeitimus ekonomikoje arba šalies sveikatos apsaugoje.

Tad demokratų partijos tikslas per jų suvažiavimą buvo apginti B. Obamos pasiekimus.

Buvęs prezidentas Billas Clintonas priminė žiūrovams kad B. Obamos prezidentavimo pradžia sutapo su 2008 m. ekonominės krizės pradžia – lėšų trūkumas bei partijų politinė dvikova gerokai apribojo naujojo prezidento galimybes.

Taip pat suvažiavime buvo paminėti prezidento pasiekimai Afganistane – po 12 metų jis pagaliau sugebėjo likviduoti teroristinės grupuotės „Al Qaeda“ vadeivą Osamą Bin Ladeną.

Daugelis Jungtinių Valstijų prezidentų buvo išrinkti antroms kadencijoms. Po antrojo pasaulinio karo tik trys nesugebėjo antrą kartą laimėti rinkimų, tad tokia statistika leidžia demokratams tikėtis antros B. Obamos kadencijos.

B. Obamai taip pat netrukdo tai, kad Respublikonų partija pati nesusitvarko su savo radikaliausiais politikais. Šalia jų demokratams bus nesunku pasirodyti tinkamesniais kandidatais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.