A. Jolie savo ašaromis laistė sirų negandas

Vos prieš keletą metų Holivudo aktorė Angelina Jolie ir jos partneris aktorius Bradas Pittas Damaske priešpiečiavo su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu ir jo žmona Asma.

Šių metų balandį JT paaukštino A. Jolie pareigose: iš JT Pagalbos pabėgėliams organizacijos (UNHCR) geros valios ambasadorės ji tapo JT specialiąja pasiuntine.<br>„Reuters“
Šių metų balandį JT paaukštino A. Jolie pareigose: iš JT Pagalbos pabėgėliams organizacijos (UNHCR) geros valios ambasadorės ji tapo JT specialiąja pasiuntine.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Sep 11, 2012, 9:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:59 PM

Šiomis dienomis specialioji Jungtinių Tautų (JT) pasiuntinė verkė kartu su Assadų šeimos aukomis – tūkstančiais sirų pabėgėlių.

A. Jolie pirmadienį ir antradienį viešėjo Jordanijoje įsikūrusioje sirų pabėgėlių stovykloje, joje klausėsi pabėgėlių istorijų, o pirmadienio vakarą netgi buvo nuvykusi prie pasienio su Sirija, kur pasitiko iš karo apimtos šalies sprunkančius gyventojus.

„Maži vaikai, paprašyti papasakoti, ką matė, kalbėjo apie apdegusias besimėtančias žmogaus kūno dalis lyg tai būtų viščiukai. Šitą man sakė 9 metų mergaitė, - baisėjosi žymioji daugiavaikė motina. - Jie sakė: „Praeis dar keletas mėnesių, ir mūsų daugiau nebus. Jau nėra mūsų namų, nėra šeimų.“

Zaatari pabėgėlių stovykloje, kur lankėsi A. Jolie, šiuo metu gyvena apie 28 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos.

Nuo kruvino konflikto Sirijoje pradžios į Jordaniją iš viso atvyko apie 200 tūkst. sirų. Šios šalies sieną kasdien kerta vidutiniškai 2 tūkst. pabėgėlių iš kaimyninės valstybės.

Amanas pripažino negalįs savarankiškai susitvarkyti su tokiu bėglių antplūdžiu ir kreipėsi į tarptautinę bendruomenę prašydamas pagalbos.

JT vertinimu, per pusantrų metų iš Sirijos pabėgo daugiau kaip ketvirtis milijono žmonių. Vien šį rugpjūtį iš gimtinės pasitraukė 100 tūkst. sirų. Iš jų 85 tūkst. pasirinko Jordaniją.

„Tai labai sunki patirtis“, - po apsilankymo stovykloje, kur žmonės gyvena sudėtingomis humanitarinėmis sąlygomis, prisipažino A. Jolie.

A.Jolie atskirai susitiko su iš Sirijos pabėgusiomis moterimis ir vaikščiojo po didelį tvora aptvertą palapinių miestelį, lydima JT pabėgėlių reikalų vadovo Antonio Guterreso bei Jordanijos užsienio reikalų ministro Nassero Judeho.

Tačiau ne visiems toks dėmesys patiko.

„Pasaulis su mumis elgiasi taip lyg norėtų pažeminti Sirijos žmones, - sakė pabėgėlių stovykloje besiglaudžiantis šešių vaikų tėvas Musa Awadatas. - Mes nebėgome iš Sirijos tam, kad čia patektume į kitą kalėjimą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: diskusija po pirmojo prezidento rinkimų turo