Kinijos viceprezidento dingimą gaubia paslaptis

Kinijos viceprezidentas Xi Jinping'as kitą mėnesį turėtų būti išrinktas nauju šios Azijos milžinės lyderiu ir pakeisti dabartinį prezidentą Hu Jintao. Tačiau pastaruoju metu atšaukiami visi Xi Jinpingo planuoti susitikimai, ir pats politikas nesirodo jau daugiau kaip savaitę. Kur jis dingo? 

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 3:28 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:13 PM

Kinijoje sklando įvairiausi gandai. Lrytas.lt juos apžvelgė remdamasis „The New York Times“ ir BBC.

Kinijos politikos apžvalgininkų teigimu, tai, kad vienas šalies lyderių ilgą laiką nesirodo viešumoje, nėra labai neįprasta. Tačiau kai vienas po kito atšaukiami susitikimai su įtakingais svečiais iš užsienio – tai jau kažką reiškia.

Praėjusią savaitę Xi Jinpingas atšaukė savo susitikimus su Singapūro premjeru, vienu Rusijos pareigūnu ir netgi į Kiniją atskridusia JAV valstybės sekretore Hillary Clinton. 

O užsienio žurnalistai, kurie buvo sukviesti šį pirmadienį įamžinti Xi Jinpingo susitikimo su Danijos premjere Helle Thorning-Schmidt, iš Kinijos užsienio reikalų ministerijos išgirdo, kad toks politikų pasimatymas apskritai nėra suplanuotas.

„Mes visiems viską pasakėme“, - į žiniasklaidininkų klausimus tuomet atsakė ministerijos atstovas Hong'as Lei.

Tai buvo ketvirtas susitikimas iš eilės, kurį praleido 59 metų Xi Jinpingas.

Dėl šio politiko dingimo iš viešumos Kinijoje ėmė sklisti įvairiausi gandai.

Xi Jinpingui atšaukus du pirmuosius susitikimus diplomatai kalbėjo, kad politikas galėjo pasitempti nugarą sportuodamas. Minėtos sporto šakos - nuo plaukiojimo iki futbolo ir golfo.

Vėliau pasirodė ir gandų apie kur kas sunkesnius sužeidimus: esą Xi Jinpingas pateko į automobilio avariją, kurią sukėlė politikui atkeršyti norėjęs armijos pareigūnas.

O vienas Pekino politikos apžvalgininkas, kuris, teigiama, turi informacijos šaltinių valdžioje, teigė, kad viceprezidentas patyrė lengvą širdies priepuolį.

Vis dėlto, kokia bebūtų tikroji priežastis, Xi Jinpingo dingimas iš politinės arenos prieš pat 18-ąjį Komunistų partijos suvažiavimą, apžvalgininkų nuomone, nėra geras ženklas.

Būtent šio suvažiavimo metu Xi Jinpingo turėtų būti išrinktas nauju šalies lyderiu ir iš dabartinio prezidento Hu Jintao perimti vadovavimą Kinijos komunistų partijai, valstybei ir kariuomenei.

Analitikai anksčiau teigė, kad sklandus aukščiausiosios valdžios perdavimas, kuris įvyksta kartą per dešimtmetį, rodytų, jog šalis yra politiškai stabili.

Tam, kad, atėjus laikui rinkti naują prezidentą, valdžios viršūnėje kiltų kuo mažesnis susistumdymas, Xi Jinpingas buvo įvardytas kaip galimas Hu Jintao įpėdinis dar prieš penkerius metus - 2007-aisiais.

Tačiau paslaptingas Xi Jinpingo dingimas, valdžios atstovų atsisakymas paaiškinti, kur jis yra, taip pat delsimas paskelbti tikslią partijos suvažiavimo datą, kelia įtarimų, kad dėl valdžios Kinijoje šiuo metu verda įnirtinga kova, kuri dar neaišku kuo pasibaigs.

Xi Jinpingas galėtų bet kada pasirodyti ir išsklaidyti kilusį susirūpinimą. Tačiau jis to nepadaro.

Negana to, populiariose interneto paieškos programose Kinijoje buvo užblokuota paieška su žodžiais „nugaros sužeidimas“.

Lyg norint paneigti Xi Jinpingo dingimą, pirmadienį Kinijos laikraščiuose pasirodė viceprezidento nuotrauka, kurioje naujų mokslo metų proga jis kreipiasi į Centrinės partijos mokyklos studentus. Vis dėlto ši nuotrauka nieko nereiškia - Xi Jinpingas joje įamžintas rugsėjo 1-ąją. Būtent tą dieną jį paskutinį kartą matė žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.