PAR streikuotojai: „Nužudysim tuos, kurie išdrįs eiti į darbą“

Dešimtys tūkstančių kalnakasių Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) atsisako eiti į darbą, kol darbdaviai nepakels jiems atlyginimų. Mačetėmis ir lazdomis ginkluoti afrikiečiai pirmadienį žadėjo nužudyti bet ką, kas bandys sutrukdyti jiems streikuoti.

Streikuotojai žadėjo nužudyti bet ką, kas bandys sutrukdyti jų streiką - ar tai būtų darbdaviai, ar dirbti nusprendę kalnakasiai.<br>AP
Streikuotojai žadėjo nužudyti bet ką, kas bandys sutrukdyti jų streiką - ar tai būtų darbdaviai, ar dirbti nusprendę kalnakasiai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2012, 4:20 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:10 PM

Toks nelaimėlis vakar atsidūrė protestuojančių bendrovės „Lonmin“ platinos kasyklos darbuotojų kelyje. Tūkstantinis nelegalių streikuotojų paradas dainuodamas žygiavo apie 10 kilometrų ir pakeliui sutiko vieną į darbą išsiruošusį kalnakasį. Protestuotojai nuplakė atskilėlį, kurį galiausiai išgelbėjo policininkai, įtraukę vyrą į savo automobilį.

Streikuotojai iš „Lonmin“ kasyklos skandavo antivyriausybinius šūkius ir kaltino prezidentą Jacobą Zumą dėl praėjusį mėnesį kilusių neramumų, kai per policijos ir streikuojančių kalnakasių susirėmimus žuvo 44 žmonės. Dauguma – šachtų darbininkai.

Panašias demonstracijas pirmadienį rengė ne tik „Lonmin“, kur iš 28 tūkst. kalnakasių į darbą atėjo tik 6 proc. žmonių. Ryte surinkti darbininkų išvažiavę bendrovės autobusai į kasyklas grįžo tušti.

Streikavo ir bendrovės „Gold Fields International“ aukso kasyklos KDC vakarų sektoriaus darbuotojai (čia į darbą neatėjo 10 tūkst. kalnakasių). Jie reikalavo, kad minimalus atlyginimas būtų pakeltas iki 12,5 tūkst. randų (4,28 tūkst. litų) per mėnesį, t. y. dvigubai daugiau, nei kalnakasiai uždirba dabar.

Dar vienoje platinos kasykloje „Implats“ 15 tūkst. darbininkų reikalavo, kad jų algos būtų pakeltos 10 procentų. Tačiau darbai pirmadienį čia nenutrūko.

Naujienų agentūros „Associated Press“ žiniomis, nelegalūs streikai kilo dėl nesutarimų tarp Nacionalinės kalnakasių sąjungos ir nuo jos atskilusių darbininkų, norinčių būti atskira profsąjunga.

Praėjusią savaitę aukso gavybos bendrovės pasirašė taikos sutartį su oficialiais profsąjungininkais, tačiau didelė dalis darbininkų ją atmetė.

Vis dėlto verslininkai tikisi, kad darbininkų pasiryžimas streikuoti išnyks, kai jiems pritrūks pinigų pragyvenimui.   „Nebus darbų, nebus kalbų“, - streikuotojams atšauna ir PAR derybų dėl darbo komitetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.