Lenkijos premjeras D. Tuskas gali pakeisti J. M. Barroso Europos Komisijos pirmininko poste

Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja, teisingumo komisarė Viviane Reding parėmė dabartinio Lenkijos premjero Donaldo Tusko kandidatūrą į svarbiausios ES vykdomosios valdžios institucijos vadovo postą, praneša „EUobserver”, kuriuo remiasi „RIA Novosti”.

J. M. Barroso trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) galiausiai turėtų tapti valstybių federacija, bei atskleidė planus dėl bankų sąjungos.<br>EPA-ELTA
J. M. Barroso trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) galiausiai turėtų tapti valstybių federacija, bei atskleidė planus dėl bankų sąjungos.<br>EPA-ELTA
Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 12, 2012, 2:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:47 PM

Žiniasklaidos duomenimis, dešiniųjų centristų Europos liaudies partija, turinti didžiausią frakciją Europos Parlamente, ketina iškelti D. Tuską savo pagrindiniu kandidatu rinkimuose į Asamblėją 2014 metais. Tai jam leistų pretenduoti į EK vadovo postą. „D. Tuskas būtų puikus pasirinkimas, jeigu mums nepavyks įtikinti Žozė Manuelio Barozo (Jose Manuel Barroso) dar kartą tapti kandidatu į šį postą”, - cituoja „UEobsever” komisarės žodžius.

Portugalas J. M. Barroso vadovauja Europos Komisijai nuo 2004 metų, jis buvo perrinktas į jos pirmininko postą 2009 metais.

J. M. Barroso trečiadienį pareiškė, kad Europos Sąjunga (ES) galiausiai turėtų tapti valstybių federacija, bei atskleidė planus dėl bankų sąjungos.

Jo pasiūlymas dėl Europos Sąjungos (ES) federacijos tikriausiai bus kontroversiškas, nes valstybės narės dažniausiai nenori perleisti valstybinių galių.

EK pirmininkas pabrėžė, kas pastatyta ant kortos, ir taip stengėsi sulaukti pritarimo siūlymams keisti ES sutartis. Praeityje ši užduotis buvo sunkiai įveikiama.

„Esu tikras, kad daugelis sakys, jog tai per daug ambicinga ir nerealu. Tačiau leiskite jūsų paklausti, ar realu yra ir toliau gyventi taip, kaip gyvenome?“, - kalbėjo J. M. Barroso.

ES jau daugiau nei dvejus metus stengiasi įveikti skolų krizę ir atkurti pasitikėjimą euro zona. „Nepabijokime šio žodžio - mes turėsime eiti valstybių federacijos link. Šiandien aš raginu kurti valstybių federaciją - ne supervalstybę - kuri su esamomis problemomis gali susidoroti dalindamasi valstybingumą. Dėl šios valstybių federacijos kūrimo galiausiai prireiks ir naujos sutarties“, - sakė Europos Komisijos vadovas.

Jis pažymėjo, kad Komisija rengia projektą dėl glaudesnės ekonominės ir monetarinės sąjungos, kuris bus pristatytas rudenį. Tuo tarpu trumpalaikiu laikotarpiu ES visą dėmesį turi sutelkti į krizės krečiamos euro zonos stabilizavimą. Tai reiškia ir bankų sąjungos įstaigos kūrimą su bendru prižiūrėtoju.

Tai, kad turėsime viršvalstybinį visų maždaug 6 tūkst. euro zonos bankų prižiūrėtoją, bus pirmas svarbus žingsnis integracijos link nuo euro sukūrimo, sakė J. M. Barroso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.