Popiežius paskutinę vizito Libane dieną aukoja mišias po atviru dangumi

Tūkstančiai žmonių susirinko Beiruto uosto rajone, kur popiežius Benediktas XVI paskutinę savo vizito Libane dieną pradėjo aukoti sekmadienio mišias po atviru dangumi.

Tūkstančiai žmonių susirinko Beiruto uosto rajone, kur popiežius Benediktas XVI paskutinę savo vizito Libane dieną pradėjo aukoti sekmadienio mišias po atviru dangumi.<br>AP
Tūkstančiai žmonių susirinko Beiruto uosto rajone, kur popiežius Benediktas XVI paskutinę savo vizito Libane dieną pradėjo aukoti sekmadienio mišias po atviru dangumi.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Sep 16, 2012, 4:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 6:09 PM

„Pasaulyje, kuriame prievarta nuolat palieka už savęs niūrius mirties ir sugriovimo pėdsakus, primygtinai būtina tarnauti teisingumui ir taikai“, - sakė pontifikas savo homilijoje.

„Ypač meldžiu, jog Viešpats duotų šiam Artimųjų Rytų regionui taikos ir susitaikymo tarnų, kad visi žmonės galėtų gyventi oriai ir ramybėje“, - sakė jis.

Popiežius kalbėjo nuo altoriaus, pastatyto žemėje, kur po Libano 1975-1990 metų pilietinio karo buvo vieni griuvėsiai. Jis primygtinai ragino siekti taikos ir susitaikymo tarp krikščionių ir musulmonų.

Vatikano atstovas Federico Lombardi sakė, kad, vietos organizatorių duomenimis, buvo susirinkę maždaug 350 tūkst. žmonių. Dalyvavo daugelio Libano visuomenės grupių, kurios daugiausia yra religinės, atstovai.

Benediktas XVI kalbėjo, kad kuriant brolišką visuomenę ir draugystę reikia teisingumo ir taikos. Tuo tarpu Beiruto centre oro erdvę saugojo sraigtasparniai, o gatvėse patruliavo kariai.

Maronitų Katalikų Bažnyčios patriarchas Bechara al Rai prieš prasidedant mišioms pontifikui pasakė: „Jūsų vizitas yra saugumo vožtuvas tokiu metu, kai krikščionys jaučia nestabilumą ir atkakliai priešinasi, kad patvirtintų esantys giliai įsišakniję šioje žemėje, nepaisant didelių iššūkių“.

85 metų popiežius, kuris lankydamasis Libane ne kartą ragino siekti taikos ir susitaikymo Artimuosiuose Rytuose, atvyko pusvalandis prieš mišių pradžią ir kelią jo „papamobiliui“ buvo trumpam pastojusi džiūgaujanti minia, kuri sveikino pontifiką ir mojavo Vatikano bei Libano vėliavomis.

Pradiniais apskaičiavimais, dalyvauja dešimtys tūkstančių žmonių, kurie susirinko virš Beiruto šviečiant maloniai saulei.

15-metė Mariana Khoury (Mariana Churi), kuri ryšėjo skarelę su arabišku užrašu „Tu pažadėjai ir atvykai“, sakė: „Mes norime pažadėti jam, kad būsime Bažnyčios ateitis ir saugosime savo meilę Jėzui“.

Pakylos, ant kurio įrengtas altorius, foną sudaro šalies simbolis - Libano kedras, o aplink pakylą sustatyti gyvi kedrų ir alyvmedžių - taikos simbolio - medeliai.

Benediktas XVI, kuris atrodė silpnas ir ėjo pasiramsčiuodamas lazdele, į Libaną atvyko penktadienį ir buvo šiltai sutiktas visų šalies daugiakonfesinės visuomenės grupių. Šį savo vizitą jis skyrė taikos žiniai.

Šeštadienį popiežius ragino krikščionis ir musulmonus sukurti darnią, pliuralistinę visuomenę, kurioje būtų gerbiamas kiekvieno žmogaus orumas ir užtikrinama teisė taikiai garbinti.

Jis taip pat pabrėžė, kad žmonės privalo atmesti kerštą, pripažinti savo pačių kaltes ir atleisti vieni kitiems.

Tie, kurie nori gyventi taikiai, turi perkeisti širdis, sakė Benediktas XVI. Tai, pasak jo, apima „keršto atmetimą, savo kalčių pripažinimą, atsiprašymų priėmimą jų nereikalaujant ir, ne paskutinėje vietoje, atlaidumą“.

Libanas yra daugiakonfesinė šalis, kurioje musulmonai sudaro maždaug 65 proc. gyventojų, o krikščionys - likusią dalį.

Į Romą popiežius turi išvykti 19 val. (ir Lietuvos laiku), po atsisveikinimo žodžių Rafiqo Hariri (Rafiko Haririo) tarptautiniame oro uoste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.