Mirtys nuo alkoholio plinta Čekijoje ir Lenkijoje, apsinuodijimai - Slovakijoje

Nuodingas alkoholis iš Čekijos sėja mirtį Europos valstybėse. „Lietuvos ryto“ korespondentas Varšuvoje Eldoradas Butrimas skelbia, kad per pastarąsias dienas išgėrę metanoliu užterštų alkoholinių gėrimų Čekijoje mirė 21, Lenkijoje - 4 asmenys. Abiejų šalių ligoninėse dar yra kovojama dėl keliasdešimties žmonių gyvybės.

Čekijos pareigūnai aptiko pėdsakus žmonių, kurie tikriausiai tiekė šių gėrimų gamybai panaudotą alkoholį.<br>AP
Čekijos pareigūnai aptiko pėdsakus žmonių, kurie tikriausiai tiekė šių gėrimų gamybai panaudotą alkoholį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS, DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 17, 2012, 8:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:38 PM

Nelaimė sukėlė savotišką trintį tarp Prahos ir Varšuvos, kurioje nebegalima parduoti gėrimų, importuotų iš Čekijos. Pastarosios šalies pareigūnai, savo ruožtu, iškėlė versiją, kad nuodingi gėrimai greičiausiai buvo įvežti iš Lenkijos.

Čekijoje kilus, pasak ekspertų, didžiausiai šalyje per pastaruosius tris dešimtmečius apsinuodijimo alkoholiu atvejų bangai, pirmosios aukos į ligonines paguldytos rajonuose, kurie ribojasi su Lenkija.

Dauguma apsinuodijimo atvejų įvyko Čekijos rytuose, tačiau vienas užfiksuotas ir sostinėje Prahoje.

Apie 40 apsinuodijusių žmonių sekmadienį tebebuvo gydomi ligoninėje.

Pirmosios dvi apsinuodijimo aukos mirė rugsėjo 6 dieną, o praėjusį penktadienį sveikatos apsaugos ministras uždraudė šalyje prekiauti stipresniais nei 20 proc. alkoholiniais gėrimais.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, čekai ne tik išgeria daugiausia alaus pasaulyje skaičiuojant vienam asmeniui. Šalis yra antroje vietoje po Moldovos pagal apskritai vienam asmeniui tenkančio išgeriamo alkoholio kiekį.  

Apsinuodijimo atvejai Slovakijoje

Pirmieji apsinuodijimo padirbtu čekišku alkoholiu atvejai užfiksuoti ir Slovakijoje.

Pranešama, kad vienas slovakas privačiam gimtadienio vakarėliui internetu užsisakė 10 litrų degtinės iš Čekijos. Po atitinkamos čekų policijos informacijos visi šventės dalyviai buvo paraginti pasitikrinti sveikatą. Keturiems asmenims nustatytas apsinuodijimas, tiesa - nepavojingas gyvybei.

Lenkija uždraudė gėrimus

Lenkija prekiauti bet kokiais kaimyninėje Čekijoje pagamintais alkoholiniais gėrimais, išskyrus vyną ir alų, uždraudė sekmadienį.

Čekijos policija pareiškė kaltinimus jau 22 žmonėms, siejamiems su šiuo protrūkiu. Penktadienį pareigūnai patikrino tūkstančius barų, restoranų ir parduotuvių visoje šalyje, ieškodami suklastotų alkoholinių gėrimų pėdsakų.

Čekijos policijos vadovas Martinas Cervicekas sekmadienį pasakojo apie padarytą pažangą šiame tyrime, sakydamas visuomeniniam radijui ČRo1, kad pareigūnai aptiko pėdsakus žmonių, kurie tikriausiai tiekė šių gėrimų gamybai panaudotą alkoholį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.