Žurnalistų provokacija Lenkijoje sukėlė politinę audrą

Gdansko regioninio teismo pirmininkas Ryszardas Milewskis turbūt net baisiausiame sapne neįsivaizdavo, jog vieninteliu neapdairiu pokalbiu telefonu gali sugriauti savo karjerą ir įžiebti politinę krizę Lenkijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas - Specialiai LR, Varšuva

Sep 17, 2012, 8:51 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:59 PM

Prieš kelias dienas R. Milewskio sekretorė netikėtai pranešė, jog jam skambina premjero Donaldo Tusko biuro darbuotojas.

Tai buvo melas – Piotru Tomyczinskiu prisistatęs asmuo dirbo opoziciniame dienraštyje „Gazeta Polska Codziennie”.

Žurnalistas neva ministro pirmininko vardu pradėjo klausinėti apie tai, kaip vyksta neseniai bankrutavusios finansinės piramidės „Amber Gold” aferos tyrimas.

Teismo pirmininkas klusniai pareiškė, jog „Amber Gold” savininko Marcino Plichtos teismo procesą gali atidėti – jeigu tik to pageidauja premjeras. Ir pridūrė garantuojantis, kad bylą tiria „savi teisėjai”.

Dienraščiui šį pokalbį paviešinus Varšuvoje kilo didžiulis skandalas. Opozicija apkaltino vyriausybę siekiant nuslėpti tiesą apie „Amber Gold” aferą ir pareikalavo pakartotinio balsavimo Seime dėl specialiosios komisijos sudarymo.

Dar daugiau ugnies į skandalą įpūtė R. Milewskis. Jis atsisakė atsistatydinti ir taip sukėlė įtarimų, kad panašūs politikų skambučiai teisėjams yra įprasti.

Nukentėjusiųjų vis daugėja

Į teismą dėl „Amber Gold” piramidėje prarastų pinigų jau kreipėsi 6,5 tūkst. žmonių, netekusių 315 mln. zlotų. Visi jie susiviliojo pažadais gauti 13 proc. procentų metinių palūkanų už investicijas į auksą.

Tačiau „Amber Gold” už žmonių indėlius aukso nepirko.

Bendrovė finansavo antrinę pigių skrydžių bendrovę „OLT Express” ir mokėjo milijonines algas M.Pichtai ir jo žmonai.

28 metų M. Pichta jau anksčiau buvo nuteistas lygtinai už finansines machinacijas, o jų vėl imtis – tik jau stambesniu mastu – ryžosi perėmęs žmonos pavardę.

Bankų priežiūros tarnyba ir kelios kitos institucijos buvo apskundusios teismui neteisėtą „Amber Gold” veiklą. Bet teisėjai kažkodėl užvilkino net aštuonias M.Pichtai iškeltas bylas.

Tardytojai dabar aiškinasi, ar M.Pichta aferai vadovavo pats, ar buvo galingos mafijos grupuotės statytinis.

Premjeras nereagavo

Opozicinė Teisės ir teisingumo partija (TTP) įtaria, kad D. Tuskas apie aferą žinojo jau gegužės mėnesį.

Esą premjeras ją nutylėjo, nes nenorėjo, kad skandalas užgožtų Lenkijoje vykusį Europos futbolo čempionatą.

TTP tokius kaltinimus pradėjo skleisti pasklidus žiniai, kad Vidaus saugumo agentūra (VSA) buvo perspėjusi premjerą dėl „Amber Gold” veikimo principų – būtent gegužę.

Premjeras savo ruožtu ginasi, esą pavaldiniai jam VSA perspėjimo nepersiuntė, todėl jis jo neperskaitęs ir nereagavęs.

Opozicija tuo netiki ir skelbia įtarianti, kad „Amber Gold” nebaudžiamai veikė tik todėl, jog slapta finansavo valdančiąją Piliečių platformos partiją (PPP).

Tiesioginių įrodymų nėra. Užtat TTP paviešino nuotraukas, įamžinusias Gdansko miesto vadovų – PPP narių – dalyvavimą bendrovės „OLT Express” renginyje.

„OLT Express” buvo antrinė „Amber Gold” įmonė, pigiais oro skrydžiais sujungusi šalies didmiesčius.

Per įmonės pristatymą Gdansko meras Pawelas Adamowiczius, senatorius Romanas Zaborowskis ir Pamario vaivadijos vaivada Mieczyslawas Strukas su pavaldiniais traukė virve „OLT Express” lėktuvą per oro uostą.

Įtariama, kad šie įtakingi PPP nariai galėjo M.Pichtai padėti išsisukti iškeltose bylose.

Demaskuos mafiją ir politikus

Be to, opozicija tvirtina, kad M. Pichta už pažadą suteikti jam specialaus liudytojo prieš mafiją statusą ir atleidimą nuo kalėjimo bausmės sutinka atskleisti visas aferos smulkmenas.

Teigiama, kad „Amber Gold” vadovas, bijodamas mafiozų keršto, paprašė kalėjimo vadovybės paskirti jam specialią apsaugą.

M. Pichtos išpažintis gali asmeniškai pakenkti ir premjerui, kurio sūnus Michalas Tuskas teikė mokamas konsultacijas įmonei „OLT Express”.

M. Tuskas tuo metu dirbo ekonomikos analitiku Gdansko oro uoste. Opozicija jį kaltina išdavus valstybinio uosto verslo paslaptis privačiai skrydžių bendrovei.

Skandalas, atrodo, išmušė iš pusiausvyros M. Tuską. Vaikinas iš pradžių savo sprendimą uždarbiauti „OLT Express” pavadino „debilizmu”, o vėliau nusprendė paduoti į teismą bulvarinę spaudą dėl kaltinimų dalyvavus „Amber Gold” aferoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.