Įtampa dėl salų auga: kinai pasiuntė laivus ir daužė Japonijos ambasados langus

Įtampa tarp Japonijos ir Kinijos, nesutariančių dėl Senkaku salyno (jį kinai vadina Diaoju), antradienį išaugo dar labiau. Pekinas prie ginčijamų salų vėl nusiuntė laivų, o japonų aktyvistai demonstratyviai jose išsilaipino. Situaciją kaitino ir istorinių įvykių sukaktis.

Kaistanti įtampa tarp Japonijos ir Kinijos prasiveržė protestais.<br>Reuters
Kaistanti įtampa tarp Japonijos ir Kinijos prasiveržė protestais.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“ ir lrytas.lt inf.

2012-09-18 22:24, atnaujinta 2018-03-16 17:07

Prie Japonijos administruojamų salų Rytų Kinijos jūroje antradienį atplaukė vienuolika Pekino pasiųstų laivų. Jūrų žvalgybos laivai pastebėti vandenyse prie Uocuridžimos salos.

Abiejų šalių žiniasklaida taip pat skelbė, kad į teritoriją plaukia dar maždaug tūkstančio kinų žvejybinių laivų flotilė.

Įtampa tarp Kinijos ir Japonijos smarkiai išaugo, kai Tokijas praėjusią savaitę patvirtino ketinantis iš privataus savininko įsigyti tris iš penkių Senkaku salyno salų.

Į šias salas pretenzijas taip pat reiškiantis Pekinas atrėžė, kad tai jo suvereniteto pažeidimas, ir pažadėjo imtis veiksmų.

Salose išsilaipino aktyvistai

Rytų Kinijos jūroje esančios salos svarbios dėl pro jas einančių prekybos kelių ir žuvingų vandenų. Be to, manoma, kad jose yra naftos ir kitų vertingų gamtos išteklių.

Japonija 40 metų kontroliuoja Senkaku salas, kai šių atsisakė JAV, užkariavusios jas Antrajame pasauliniame kare.

Teritorinio ginčo aistras antradienį kurstė ir japonai. Prieš salyną pasiekiant kinų laivams, Uocuridžimos saloje trumpam išsilaipino du Japonijos aktyvistai.

Pastaruoju metu tokiu būdu protestą reiškė tiek japonų, tiek kinų nacionalistai. Tačiau antradienio incidentas smarkiai papiktino Pekiną.

Demonstracija prie ambasados

Dėl teritorinio ginčo Kinijoje nuo savaitgalio vyksta masiniai protestai. Kai kuriose vietose jie buvo virtę ir riaušėmis.

Šalyje nesaugiai jaučiasi ne tik japonai, bet ir pastarosios šalies gamintojų prekių turintys kinai ar patys japonų gamintojai.

Antradienį Kinijoje irgi tęsėsi prieš japonus nukreipti protestai. Atsakomoji demonstracija surengta ir Tokijuje.

Baiminantis dėl saugumo, japonų gamintojams Kinijoje teko uždaryti šimtus parduotuvių ir gamyklų. Japonijos ambasada Pekine vėl buvo apsupta protestuotojų, mėtančių vandens butelius, mojuojančių Kinijos vėliavomis ir skanduojančių priešiškus šūkius.

„Nušluokite nuo žemės paviršiaus visus šunis japonus“, - buvo skelbiama viename minioje iškeltame plakate.

Japonų pareigūnai skelbė, kad kai kurie atstovybės langai buvo išdaužti.

Prisimenama japonų okupacija

Kinų aistras kursto ne tik ginčas dėl Senkaku (Diaoju) salyno, bet ir skaudi sukaktis. Antradienį minima 1931 metais Japonijos pradėta kai kurių žemyninės Kinijos dalių okupacija.

1931-ųjų rugsėjo 18 dieną Japonijos kariai susprogdino geležinkelį Mandžūrijoje ir dėl šio išpuolio apkaltino kinų disidentus. Vėliau paaiškėjo, kad tai tapo pretekstu japonų invazijai į šiaurės rytų Kiniją.

„Šiandien – mūsų gėdos diena. Japonija šią dieną įsiveržė į Kiniją“, - antradienį kalbėjo penktąją dešimtį metų perkopęs padavėjas Wei Libingas, irgi prisijungęs prie protestų Pekine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.