Bijodama musulmonų Prancūzija sustiprino ambasadų apsaugą

Prancūzija sustiprino

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 19, 2012, 5:50 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:46 PM

„Aišku, daviau nurodymą imtis specialiųjų saugumo priemonių visose šalyse, kuriose tai gali sukelti problemų“, - sakė L. Fabiusas, pripažindamas, kad yra „susirūpinęs“ dėl padarinių, kuriuos gali sukelti satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ išspausdintos karikatūros.

Vėliau užsienio reikalų ministerija išplatino pranešimą, kad Prancūzijos ambasados ir mokyklos maždaug 20 šalių penktadienį nedirbs, nes baiminamasi priešiškos reakcijos į viename prancūzų žurnale publikuotas pranašo Mahometo karikatūras.

Užsienio reikalų ministras L. Fabiusas anksčiau pranešė nurodęs imtis specialių saugumo priemonių „visose šalyse, kur tai galėtų sukelti problemą“.

Demonstracijos islamiškose šalyse dažnai įvyksta po penktadienio maldų.

Prancūzijos ministras pirmininkas Jeanas Marcas Ayrault trečiadienį pareiškė, kad bet kas, įsižeidęs dėl satyrinio žurnalo „Charlie Hebdo“ išspausdintų musulmonų pranašo karikatūrų, gali kreiptis į teismą.

Tačiau jis pažymėjo, kad Prancūzijoje laikomasi žodžio laisvės tradicijos.

„Esame šalyje, kurioje užtikrinama žodžio laisvė, įskaitant laisvę parodijuoti“, - premjeras sakė radijui RTL.

„Charlie Hebdo“ viršelyje buvo išspausdinta karikatūra, kurioje vaizduojamas musulmonas, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, kurį stumia žydas ortodoksas. Ši karikatūra buvo pavadinta „Neliečiamieji 2“ (Intouchables 2), turint omenyje Prancūzijoje sukurtą filmą apie neturtingą juodaodį, padedantį neįgaliam aristokratui.

Iš viso savaitraštyje išspausdintos keturios karikatūros, kurių dviejose pranašas vaizduojamas nuogas.

„Jeigu žmonės išties mano, kad buvo įžeistas jų tikėjimas, ir galvoja, kad buvo pažeistas įstatymas - juk mes esame valstybėje, kurioje įstatymų turi būti absoliučiai laikomasi - jie gali kreiptis į teismą“, - sakė J. M. Ayrault.

Kitoje savaitinio žurnalo paskelbtoje karikatūroje pavaizduotas nuogas pranašas su turbanu ant galvos, atsukęs užpakalį kino režisieriui. Šį vaizdelį įkvėpė 1963 metų filmas su prancūzų kino žvaigžde Brigitte Bardot.

„Charlie Hebdo“ interneto svetainė trečiadienį tapo neprieinama, nes buvo užversta įvairiausiais komentarais, pradedant neapykantos žinutėmis ir baigiant pritarimo pareiškimais.

Šis žurnalas savo temomis apie islamą jau ne pirmą kartą išprovokuoja prieštaringus vertinimus. Pernai jis išleido pranašo Mahometo, kaip „redaktoriaus svečio teisėmis parengtą“ numerį, kuris išėjo pavadinimu „Sharia Hebdo“. Po to į žurnalo redakciją Paryžiuje buvo mesta padegamoji bomba.

Po „Charlie Hebdo“ sprendimo paskelbti naujas karikatūras politiniai ir religiniai lyderiai nedelsdami paragino žiniasklaidą veikti atsakingai ir vengti kurstyti situaciją.

Savaitraščio redaktorius, kuris kažkada buvo karikatūrininkas ir kuris naudojasi Charbo vardu, neigė, kad tyčia užsiima provokacijomis opiu momentu.

„Spaudos laisvė - ar tai provokacija? Neprašau griežtų musulmonų skaityti „Charlie Hebdo“, lygiai taip pat, kaip pats neičiau į mečetę klausytis kalbų, kurios prieštarauja viskam, kuo tikiu“, - sakė jis.

Didžiausios Paryžiaus mečetės dvasininkas Dalilas Boubakeuras paragino 4 mln. Prancūzijos musulmonų išsaugoti ramybę.

„Su nuostaba, liūdesiu ir susirūpinimu sužinojau, kad šis leidinys rizikuoja padidinti dabartinį pasipiktinimą visame musulmonų pasaulyje, - sakė jis ir pridūrė: Paraginčiau juos nepilti alyvos į ugnį.“

Prancūzijos musulmonų taryba, kuri yra pagrindinė šalies musulmonų bendruomenės institucija, taip pat paragino laikytis rimties susidūrus su „šiuo nauju islamofobijos aktu“.

Prancūzijos premjeras nurodė, kad prašymas surengti demonstraciją Paryžiuje, kurioje būtų protestuojama dėl vieno Jungtinėse Valstijose sukurto mėgėjiško antiislamiško filmo, išprovokavusio audringus protestus musulmonų pasaulyje, bus atmestas.

J. M. Ayrault sakė, kad toks prašymas buvo pateiktas, tačiau jis bus atmestas, „nes nėra jokios priežasties įsileisti į šalį konfliktus, kurie nesusiję su Prancūzija“.

„Charlie Hebdo“ jau ne pirmąkart išprovokavo prieštaringus vertinimus dėl savo pozicijos į klausimus, susijusius su islamu.

Pernai buvo išleistas specialus šio žurnalo numeris „Charia Hebdo“, o leidėjai nurodė, kad jo „vyriausiuoju redaktoriumi“ tapo pranašas Mahometas. Vėliau šio žurnalo biuras Paryžiuje buvo apmėtytas Molotovo kokteiliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.