Kaimynams trukdžiusi ir grėsmę kėlusi romė švenčia pergalę Strasbūre

Jungtinės Karalystės pareigūnai pažeidė romų kilmės Marios Buckland teises, iškeldindami ją ir jos šeimą iš gyvenamosios vietos. Toks sprendimas Strasbūre priimtas nepaisant to, kad moters sūnus grasino kaimynams ginklu, o šeima pažeidinėjo viešąją tvarką.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2012, 1:14 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:56 PM

53 metų M. Buckland šeima į vieną keliautojų stovyklą, esančią Port Talbote ( Pietų Velsas), atsikraustė gyventi 1999-aisiais, rašo britų leidinys "The Daily Mail".

Po šešerių metų stovyklą valdanti Čigonų taryba gavo teismo dokumentą, kuriame nurodyta iškeldinti M. Buckland šeimą iš keliautojų stovyklavietės.

Dokumente buvo teigiama, kad moteris ir penki jos artimieji aplinkiniams gyventojams kelia problemų – rimtai pažeidinėja viešąją tvarką.

Pavyzdžiui, M. Buckland sūnus grasino kitiems stovykloje gyvenantiems keliautojamas ginklu, nors taip ir nėra aišku, ar jis buvo tikras, ar ne.

2007-ųjų lapkritį trys apeliacinio teismo teisėjai patvirtino nurodymą iškeldinti romų šeimą, tvirtindami, kad jie „kelia neramumų ir smurto grėsmę“. Vėliau tokį patį sprendimą priėmė ir kiti britų apeliaciniai teismai.

Šeima buvo iškeldinta.

M.Buckland stovyklavietę paliko 2008 metų gegužę ir apsigyveno teritorijoje, kuri priklauso jos broliui, nors vyras neturėjo leidimo naudoti žemę apgyvendinimui.

Tačiau antradienį britų teismams teko nuryti karčią piliulę.

Europos Žmogaus Teisių Teismas(EŽTT) Strasbūre nutarė, kad iškeldinimu buvo smarkiai pažeistos M. Buckland žmogaus teisės.

Teisėjai Strasbūre teigia, kad britų teisėjai klydo tvirtindami, jog nurodymas iškeldinti M. Buckland šeimą, neginčytinas. EŽTT tvirtinimu, romų šeimos padėtis turėjo būti svarstoma remiantis 8-uoju Europos Žmogaus Teisių konvencijos straipsniu, garantuojančiu pagarbą žmogaus namams, privačiam ir šeiminiam gyvenimui.

„Namų netekimas yra kraštutinis įsikišimas į pagarbos namams teisę“, - paskelbė EŽTT.

Anot Strasbūro teisėjų, vienintelis M. Buckland padarytas nusižengimas - neapmokėta 95 svarus sterlingų siekianti sąskaita už vandenį.

Moteriai skirta 7 tūkst. svarų sterlingų kompensacija. Iš jų 3400 svarų - už patirtą „nevilties ir neteisybės jausmą“.

Toks EŽTT sprendimas gali atverti kelią kitoms romų šeimoms, kovojančioms prieš iškeldinimą, teisme mesti žmogaus teisių kortą.

Britų teismai ne kartą yra priėmę keliautojų šeimoms nepalankius sprendimus dėl jų iškeldinimo, ypač jei buvo įrodymų dėl to, kad jų nariai trikdė viešąją tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.