Mahometo karikatūras išspausdinusio savaitraščio redaktorius šaiposi iš besipiktinančių „klounų“

Sukritikavo Vatikanas

Prancūzijos musulmonų dvasiniai lyderiai pareiškė, kad karikatūros, kurios buvo paskelbtos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“, yra įžeidžiančios.<br>AP
Prancūzijos musulmonų dvasiniai lyderiai pareiškė, kad karikatūros, kurios buvo paskelbtos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“, yra įžeidžiančios.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-09-19 20:02, atnaujinta 2018-03-16 16:41

Prancūzijos musulmonų dvasiniai lyderiai pareiškė, kad karikatūros, kurios buvo paskelbtos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“, yra įžeidžiančios, o kai kurie politikai, tarp jų premjeras Jeanas Marcas Ayrault kaltino šio leidinio redaktorių Stephane'ą Charbonnier neatsakingu elgesiu.

S. Charbonnier, kuris pats yra karikatūrininkas, pareiškė, kad J. M. Ayrault turėtų „palaikyti žiniasklaidos ir respublikos laisvę, užuot pasidavęs tų absurdiškų protestuojančių klounų įtakai“.

J. M. Ayrault užsiminė, kad savaitraščio redakcija, spręsdama, ar spausdinti karikatūras, turėjo atsižvelgti į kontekstą, kai musulmonų pasaulis yra įtūžęs dėl vieno Jungtinėse Valstijose sukurto antiislamiško filmo.

„Pasaulio kontekstas niekada nebus palankus juoktis iš radikalaus islamo arba apskritai iš religijos“, - pabrėžė S. Charbonnier.

„Jeigu atsižvelgtume į kontekstą, nebegalėtume kalbėti apie nieką - satyrinė spauda būtų pasmerkta. Mums būtų šakės, - pridūrė redaktorius. - Jeigu kam nors kyla problemų dėl „Charlie Hebdo“, tegul elgiasi taip, kaip mes elgiamės respublikoje: tegul pateikia skundą, kreipiasi į teismą, o mes taikiai sužaisime šias rungtynes pagal įstatymą.“

Jis pripažino, kad karikatūros, tarp jų vaizduojanti nuogą pranašą Mahometą, gali būti laikomos provokuojančiomis, tačiau kaltinimus, jog tai prilygsta „alyvos šliūkštelėjimui į ugnį“, vadino netinkamais.

„Tas pats būtų sakyti, kad moteris, kuri buvo išžaginta, yra kalta, nes dėvėjo mini sijonėlį, - teigė S. Charbonnier. - Esame provokatoriai, dėvime mini sijonėlius, tačiau kas kaltas: žmogus, dėvintis mini sijonėlį, ar žagintojas?“

Sukritikavo Vatikanas

Oficialusis Vatikano laikraštis „Osservatore Romano“ trečiadienį pasmerkė prancūzų savaitraščio sprendimą publikuoti karikatūras, kuriose pranašas vaizduojamas nuogas, nes tai reiškia „pilti alyvos į ugnį“.

„Diskutuotina prancūzų žurnalo iniciatyva gresia... tuo, kad bus dar daugiau alyvos įpilta į ugnį po išpuolio prieš JAV konsulatą Bengazyje, - rašo Vatikano laikraštis. - Galimas naujas protestų frontas“.

Aukščiausia sunitų islamo institucija - Al Azaro mečetė - ir Kairo universitetas taip pat pasmerkė karikatūras, pažymėdami, kad jos „įžeidžia Islamą ir jo Pranašą, žmoniškumo pranašą“.

Anksčiau šį mėnesį Vatikano atstovas smerkė antimusulmoniškas „provokacijas“ ir dėl to kylantį „nepriimtiną smurtą” po mirtino išpuolio prieš JAV konsulatą Libijoje dėl islamą įžeidžiančio JAV gaminto filmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.