Aung San Suu Kyi dėkojo ir Vašingtonui, ir Vilniui

Ambasadorius pakvietė Aung San Suu Kyi apsilankyti Lietuvoje.

Aung San Suu Kyi šiltai pasikalbėjo su B. Obama.<br>AP
Aung San Suu Kyi šiltai pasikalbėjo su B. Obama.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-09-20 15:11, atnaujinta 2018-03-16 16:23

Padėką Mianmaro opozicijos atstovė išsakė trečiadienį Vašingtone susitikusi su Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose Žygimantu Pavilioniu, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Nobelio premijos laureatė pažymėjo politinės paramos svarbą Lietuvai 2009-2011 metais pirmininkaujant Demokratijų bendrijai.

Ž. Pavilionis savo ruožtu teigė, kad Lietuva ir toliau rems demokratines permainas šioje Mianmare, visų pirma dalyvaudama specialioje Demokratijų bendrijos darbo grupėje.

Ambasadorius pakvietė Aung San Suu Kyi apsilankyti Lietuvoje.

Jungtinės Valstijos trečiadienį atšaukė sankcijas dviem aukščiausiems Mianmaro lyderiams, o šios šalies opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi buvo pagerbta kaip demokratijos didvyrė JAV Kongrese per iškilmingą ceremoniją, kuri dar prieš kelis mėnesius būtų atrodžiusi neįsivaizduojama.

Sprendimas nutraukti sankcijas Mianmaro prezidentui Theinui Seinui ir parlamento pirmininkui Thurai Shwe Mannui buvo paskelbtas praėjus kelioms valandoms po to, kai Aung San Suu Kyi paragino Jungtines Valstijas panaikinti suvaržymus, kenkiančius jos neturtingai šaliai.

Mianmarą dešimtmečius geležiniu kumščiu valdė karinė chunta, tačiau reformas palaikanti vyriausybė, vadovaujama buvusio generolo Theino Seino, paleido politinius kalinius ir leido Aung San Suu Kyi partijai grįžti į politiką bei dalyvauti rinkimuose.

„Iš širdies gelmių dėkoju jums, Amerikos žmonės... už palaikymą mums savo širdyse ir mintyse tais tamsiais metais, kai laisvė ir teisingumas mums atrodė nepasiekiami“, - Aung San Suu Kyi sakė po to, kai JAV Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris įteikė jai Kongreso aukso medalį.

Atkreipdama dėmesį į permainas, vykstančias jos šalyje, Nobelio premijos laureatė pareiškė: „Tikime, kad galime žengti į priekį vienybėje ir taikoje.“

„Kelyje į priekį bus sunkumų, tačiau esu tikra, kad sugebėsime įveikti visas kliūtis, padedant ir palaikant mūsų draugams“, - pridūrė Aung San Suu Kyi.

JAV iždo departamentas, nepateikdamas jokių komentarų, išbraukė Theiną Seiną ir Thurą Shwe Manną iš „Specialiai pažymėtų subjektų“ sąrašo, į kurį įtraukiami su terorizmu, narkotikų kontrabanda ir kitais nusikaltimais siejami asmenys ir bendrovės.

Abu šie Mianmaro veikėjai buvo įtraukti „Specialiai pažymėtų subjektų“ sąrašą 2007 metais, kai JAV padidino spaudimą tuometei valdančiajai chuntai, kurioje Theinas Seinas užėmė pirmojo sekretoriaus postą, o Thura Shwe Mannas buvo ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas.

Po 15 metų trukusio namų arešto 2010-aisiais paleista Aung San Suu Kyi buvo džiaugsmingai sutikta per pirmąjį savo vizitą Vašingtone po išėjimo į laisvę.

„Mano draugai, man atrodo beveik per daug nuostabu, kad patikėčiau, jog esate čia, mūsų didingo Kapitolijaus rotondoje, mūsų demokratijos centre, kaip išrinkti savo parlamento nariai“, - JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sakė Mianmaro delegacijai.

Aung San Suu Kyi taip pat pagerbė veteranas respublikonas senatorius Johnas McCainas, savo jaudinančioje kalboje pavadinęs ją savo asmenine didvyre.

Jungtinės Valstijos Mianmarui paskelbto ekonominio embargo priemones pradėjo švelninti liepą, atverdamas šią Pietryčių Azijos šalį JAV investicijoms, nors Aung San Suu Kyi anksčiau reiškė abejones dėl Amerikos bendrovių ryšiams su Mianmaro valstybine naftos ir dujų įmone.

Daugelis amerikiečių apžvalgininkų kelia prielaidą, kad Theinas Seinas ėmėsi reformų, pabūgęs Mianmare stiprėjančio politinio ir ekonominio Kinijos dominavimo.

Tačiau H. Clinton taip pat paragino Mianmarą mažinti įtampą Rachinų valstijoje, kurioje per naujausius susirėmimus tarp daugumą sudarančių budistų ir musulmonų rohingjų mažumos žuvo daug žmonių, o dar dešimtys tūkstančių buvo priversti palikti savo namus.

Aung San Suu Kyi atsidūrė neįprastoje padėtyje, tapusi žmogaus teisių aktyvistų kritikos taikiniu - ji buvo spaudžiama palaikyti rohingjų bendruomenę, kurią sudaro apie 800 tūkst. žmonių.

1990 metais Aung San Suu Kyi apdovanota Sacharovo premija, 1991 metais jai skirta Nobelio taikos premija, o 2010-aisiais politikei panaikintas 15 metų trukęs namų areštas.

Balandžio 1-ąją Mianmare vykusiuose papildomuose rinkimuose į dvejų rūmų parlamentą ir regionines asamblėjas A. Suu Kyi vadovaujama Nacionalinė demokratijos lyga gavo 43 iš 45 vietų. Šie rinkimai - pirmieji šalies istorijoje, kuriuos leista stebėti tarptautiniams stebėtojams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.