Didžiosios Britanijos pareigūnai 2013 metais atliks tyrimą dėl A. Litvinenkos mirties

Didžiosios Britanijos

A. Litvinenka, Kremliaus kritikas, mirė ligoninėje Londone, nunuodytas radioaktyviu poloniu-210.<br>AP
A. Litvinenka, Kremliaus kritikas, mirė ligoninėje Londone, nunuodytas radioaktyviu poloniu-210.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-09-20 20:57, atnaujinta 2018-03-16 16:13

Daugiau šio reikalo atidėlioti negalima, sakė jis ketvirtadienį, praėjus beveik šešeriems metams po buvusio saugumo tarnybos pareigūno mirties 2006 metų lapkritį.

A. Litvinenka, Kremliaus kritikas, mirė ligoninėje Londone, nunuodytas radioaktyviu poloniu-210.

Didžiosios Britanijos prokuratūra apkaltino A.Litvinenkos nužudymu buvusį Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotoją, dabar Valstybės Dūmos deputatą, RLDP narį Andrejų Lugovojų, taip pat verslininką Dmitrijų Kovtuną, kurie buvo Londone 2006 metų spalio ir lapkričio mėnesiais, susitiko su A. Litvinenka prieš tris savaites iki jo mirties.

Britanijos valdžia pareikalavo, kad Rusija perduotų A. Lugovojų bet gavo neigiamą atsakymą, nes Rusijos konstitucija atmeta galimybę perduoti Rusijos pilietį užsienio valstybei.

Didžiojoje Britanijoje toks tyrimas atliekamas netikėtos, smurtinės mirties atvejais, arba paaiškėjus ginčytinoms mirties aplinkybėms.

Rusija įtarimus atmeta Rusija ketvirtadienį pareiškė, jog tikisi, kad Didžiojoje Britanijoje kitais metais pradedamas tyrimas dėl Kremliaus kritiko A. Litvinenkos mirties aplinkybių išaiškins visą tiesą, tačiau Maskva nesiliauja tvirtinti, kad pagrindinis įtariamasis šioje byloje savo nekaltumą įrodė melo detektoriaus testu. „Tikimės, kad (tyrimas) suteiks išsamų paveikslą to, kas nutiko, ir išaiškins visus faktus, kurių reikia tiesai atskleisti“, - sakė užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius spaudos konferencijoje Maskvoje. Pagrindinis įtariamasis šioje byloje, teisinę neliečiamybę turintis dabartinis Valstybės Dūmos deputatas Andrejus Lugovojus, įrodė savo nekaltumą sutikęs būti patikrintas melo detektoriumi, tvirtino Rusijos URM atstovas. Rusija atsisakė perduoti buvusį KGB agentą A. Lugovojų jį apklausti norintiems britų prokurorams, ir tai atšaldė abiejų šalių santykius. „Klausimas jau iš esmės išspręstas, nes tas žmogus sutiko žengti šitokį žingsnį - atlikti melo detektoriaus testą“, - sakė A. Lukaševičius, kalbėdamas apie tyrimą, kurį A. Lugovojus atliko sutikęs filmuotis dokumentiniame filme, kurį sukūrė mažai žinoma rusų ir britų kapitalo televizijos kompanija „Russian Hour“. Atstovas pažymėjo, kad vien iš šio atvejo nereikėtų spręsti apie Rusijos ir Didžiosios Britanijos santykius apskritai, ir nurodė, kad Londono olimpinių žaidynių laikotarpiu vyko „labai intensyvios“ prezidento Vladimiro Putino ir premjero Dmitrijaus Medvedevo diskusijos su Londonu. „Paveikslas nėra vien tik dviejų spalvų - juodas ir baltas. Jis spalvotas ir mes turime jame pamatyti ir šviesių spalvų“, - sakė A. Lukaševičius, kalbėdamas apie abiejų šalių santykius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.