Po skandalo dėl kalinių žaginimų Gruzijos kalėjimų reikalų ministru paskirtas aktyvistas

Gruzijoje vykstant protestams

Skandalas Gruziją sukrėtė šalyje didėjant įtampai dėl artėjančių parlamento rinkimų.
Skandalas Gruziją sukrėtė šalyje didėjant įtampai dėl artėjančių parlamento rinkimų.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 20, 2012, 9:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:13 PM

„Georgijus Tugušis buvo labai griežtas (kalėjimų. - Red.) sistemos kritikas ir aš šį griežčiausią sistemos kritiką skiriu jos lyderiu“, - per tiesioginę televizijos transliaciją paskelbė prezidentas Michailas Saakašvilis.

„Mano prioritetas bus visiškas sistemos pertvarkymas“, - sakė ombudsmenas G. Tugušis.

Skandalas Gruziją sukrėtė šalyje didėjant įtampai dėl artėjančių parlamento rinkimų.

Vaizdo įraše, kurį antradienio vakarą parodė opozicijai palanki televizija TV9, matomas verkiantis pusnuogis Tbilisio kalėjimo kalinys, maldaujantis pasigailėjimo, o vėliau matomai išžaginamas gumine lazda. Vaizdajuostė išprovokavo protesto demonstracijas visoje Gruzijoje.

Prezidentas M. Saakašvilis trečiadienį į kalėjimus nusiuntė policininkus, kurie pakeitė prižiūrėtojus.

Pareigūnai žadėjo išgyvendinti kankinimus ir korupciją, o buvęs kalėjimų ministras atsistatydino.

„Tai, kas įvyko 8-ajame kalėjime, yra siaubinga, ir aš pateikiau savo atsistatydinimą premjerui“, - anksčiau savaitę per televiziją sakė postą paliekantis ministrė Chatuna Kalmachelidzė.

„Ne tam įveikėme nebaudžiamumo ir įstatymų nepaisymo metus, kad leistume kai kuriems žmonėms - ar jie būtų iš nusikalstamo pasaulio, ar, dar blogiau, iš pačios kalėjimų sistemos - vykdyti tokius nusikaltimus“, - pažymėjo ji.

Šalies vadovas nurodė, kad dauguma šio incidento kaltininkų jau suimti.

Tuo tarpu VRM pranešime sakoma, kad šį incidentą organizavo provokatoriai, kuriems esą buvo sumokėta.

Ministerija nurodė, kad įtariami smurtautojai yra kalėjimo pareigūnai, kurie „nežmoniškai elgėsi su kaliniais ir filmavo vaizdo įrašus pagal iš anksto parengtą planą“.

Ateinantį mėnesį M. Saakašvilio valdančioji partija susirems įnirtingiausioje rinkimų kovoje po savo grįžimo į valdžią per 2003 metų Rožių revoliuciją. Jai iššūkį meta atsigavusi opozicija, vadovaujama milijardieriaus verslo magnato Bidzinos Ivanišvilio, kuriam priklausanti televizija parodė minėtą vaizdo įrašą.

ES diplomatijos vadovę „sukrėtė“ kankinimai Gruzijos kalėjime Eropos Sąjungos užsienio politikos vadovė Catherine Ashton ketvirtadienį pareiškė esanti „sukrėsta“ kankinimų ir žaginimų Gruzijos kalėjime. C. Ashton „sukrėtė šokiruojantis vaizdo įrašas, atskleidžiantis kaip smurtauta su kaliniais Gldanio kalėjime“, sakoma jos tarnybos pranešime. „Ji primena, kad visos šalys privalo elgtis taip, kad be jokių sąlygų būtų draudžiamas bet koks kankinimas ar netinkamas elgesys, - nurodoma pranešime. - Ji pažymi, kad vyriausybė jau ėmėsi pirminių veiksmų šiame reikale ir pabrėžia, jog itin svarbu, kad šie ir kiti incidentai būtų kruopščiai ir skaidiai ištirti, o kaltieji nubausti“. Gruzijoje ketvirtadienį tęsėsi protestai, kai likus kelioms dienoms iki parlamento rinkimų kankinimo ir žaginimo vaizdų įrašai buvo paviešinti. Vaizdo įraše, kurį antradienį vakare parodė opozicijai palanki televizija TV9, matomas verkiantis pusnuogis Tbilisio kalėjimo kalinys, maldaujantis pasigailėjimo, o vėliau matyt išžaginamas gumine lazda. Vaizdajuostė išprovokavo protesto demonstracijas visoje Gruzijoje. Prezidentas Michailas Saakašvilis trečiadienį į kalėjimus nusiuntė policininkus, kurie pakeitė prižiūrėtojus. Pareigūnai žadėjo išgyvendinti kankinimus ir korupciją, o buvusi kalėjimų ministrė atsistatydino. „Tai, kas įvyko 8-ajame kalėjime, yra siaubinga, ir aš pateikiau savo atsistatydinimą premjerui“, - anksčiau šią savaitę per televiziją sakė postą paliekanti ministrė Chatuna Kalmachelidzė. „Ne tam įveikėme nebaudžiamumo ir įstatymų nepaisymo metus, kad leistume kai kuriems žmonėms - ar jie būtų iš nusikalstamo pasaulio, ar, dar blogiau, iš pačios kalėjimų sistemos - vykdyti tokius nusikaltimus“, - pažymėjo ji. Šalies vadovas nurodė, kad dauguma šio incidento kaltininkų jau suimti. Prezidento M. Saakašvilio valdančioji partija spalio 1 dieną patirs didžiausią iššūkį iš opozicinio bloko, kuriam vadovauja milijonierius Bidzina Ivanišvilis, pažadėjęs nuversti dabartinę vyriausybę. Šalies lyderis ketvirtadienį kalėjimų reikalų ministru paskyrė žmogaus teisių ombudsmeną Giorgį Tugušį, taip pat nusiuntė į kalėjimus policininkus, kurie pakeitė kalėjimo pareigūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.