Po skaudžios vaikystės - kalėjimas iki gyvos galvos?

Amerikiečius šiurpina ir liūdina 13-mečio Cristiano Fernandezo likimas. Paaugliui gresia laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmė už mirtiną dvejų metų brolio sumušimą.  Nusikaltimą amerikietis įvykdė augdamas namuose, kuriuose patyrė pusbrolio seksualinę prievartą, motinos ir patėvio smurtą bei matė į narkotikų liūną įklimpusią senelę, rašo britų leidinys „The Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2012, 2:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:26 PM

C. Fernandezo gyvenimo istorija sukrečianti nuo pat pirmosios jo gyvenimo dienos.

1999 metais Majamyje gimusio C. Fernandezo motina Biannela Susana pastojo, kai jai buvo 12 metų. O už prieš ją panaudotą seksualinę prievartą vaiko tėvui, kuriam buvo 25-eri, skirta dešimties metų lygtinė kalėjimo bausmė.

Po dvejų metų tiek B. Susana, tiek jos sūnus buvo atiduoti laikinajai globai, nes pareigūnai 4 val. ryto murziną ir nuogą C. Fernandezą pamatė klajojantį prie motelio. Šiame su kokainu rasta jo močiutė, kuriai buvo paskirta oficiali anūko globa.

Tačiau tuo vaiko negandos nesibaigė.

Išmoko nuslėpti jausmus

2007-aisiais, kai C. Fernandezui buvo aštuoneri, Vaikų ir šeimų departamento pareigūnai aiškinosi informaciją, ar mažametis patyrė vyresnio pusbrolio seksualinį priekabiavimą.

Pareigūnai pastebėjo, kad ir paties C. Fernandezo elgesys kelia nerimą: jis užmušė kačiuką, vaizdavo sekso scenas su klasės draugais, masturbavosi mokykloje.

Sunkią vaikystę patyręs berniukas taip pat atskleidė išmokęs nuslėpti savo jausmus. Kartą kalbėdamasis su socialine darbuotoja C. Fernandezas ištarė: „Turiu sugerti jausmus ir juos nugalėti.“

2010 metų spalį amerikietis jau gyveno su motina ir jos nauju vyru. Vieną dieną patėvis taip smarkiai smogė C. Fernandezui, kad mokyklos darbuotojai sunerimę išsiuntė vaiką į ligoninę ištirti, ar nebuvo pažeista jo akies tinklainė.

Mažametis tada neslėpė, kad prieš jį smurtavo patėvis. Tačiau kai pareigūnai atvyko į šeimos namus, rado vyrą jau nusišovusį.

Kol vaikas merdėjo, naršė internete

Po pastarosios tragedijos vaiko šeima išsikėlė į Floridoje esantį Džeksonvilį, kuriame bandė kurtis gyvenimą iš naujo. Šeima apsigyveno valstybės paskirtame socialiniame būste, malonioje aplinkoje.

Tai akivaizdžiai padėjo, nes vaikas vidurinėje mokykloje ėmė gauti geriausius pažymius.

Tačiau 2011-ųjų birželio 3 dieną į šeimos namus buvo iškviesti pareigūnai.

Atvykę jie išvydo mirusį C. Fernandezo brolį Davidą, kurio galvą Cristianas trenkė į knygų lentyną.

Dvejų metų Davido kaukolė buvo skilusi, o į smegenis išsiliejo kraujas.

Tuomet jau 25 metų sulaukusi vaiko motina tyrėjams prisipažino palikusi savo atžalas vienas namuose, o kai grįžo, rado Davidą be sąmonės.

Vėliau paaiškėjo, kad kol jos vaikas merdėjo, moteris keturias valandas naršė internete, ieškodama informacijos apie smegenų sukrėtimą, ir tik po to iškvietė policiją.

Moteris taip pat atskleidė, kad dar iki Davido mirties likus dviem savaitėms Cristianas sulaužė jam koją.

Teismas kelia diskusijas Medicinos ekspertai padarė išvadą, kad Davidas galėjo išgyventi, jeigu motina jį į ligoninę būtų nugabenusi greičiau. Moteris kaltinama žmogžudyste sunkinančiomis aplinkybėmis ir jai gresia 30 metų kalėjimo bausmė.

Tuo tarpu C. Fernandezas apkaltintas pirmo laipsnio žmogžudyste. Be to, jis įtariamas naudojęs seksualinę prievartą prieš savo netikrą penkerių metų brolį, kuris pats apie tai prasitarė psichiatrui.

Trylikos metų Cristianas dabar teisiamas kaip suaugęs žmogus ir už savo nusikaltimus kalėjime gali sėdėti iki gyvos galvos.

Tokia jam gresianti bausmė Amerikoje sukėlė aršius debatus.

Ar galima bausmė ne per griežta, turint galvoje tai, kad vaikas augintas siaubingomis sąlygomis?

Kartu su C. Fernandezu mokyklą lankiusio berniuko močiutė Carol Torres sako, kad paauglys turėtų būti teisiamas jaunimui skirtame teisme ir gauti pagalbą, o ne kalėjimo iki gyvos galvos bausmę.

51 metų moteris įsitikinusi, kad amerikietis turi teisę į galimybę gyventi kitaip.

Prokurorai savo ruožtu teigia, kad C. Fernandezas kelia rimtą grėsmę. Todėl jis buvo suimtas ir apkaltintas dviem pirmo laipsnio nusikaltimais.

Pats C. Fernandezas su tyrėjais ir terapeutais apie savo nusikaltimus ir gyvenimą kalba atvirai.

„Cristianas neigė planavęs ar ketinęs nužudyti savo brolį. Savo nusikaltimo motyvu jis įvardijo prisiminimus apie patėvio smurtą. Cristianas buvo gana atsiribojęs emocine prasme, kai diskutavome apie šį incidentą“, - teismo dokumentuose rašė vienas daktaras.

Vaiko byla laikoma viena sudėtingiausių Floridos teismuose nagrinėjamų bylų. Pavyzdžiui, vaiko advokatai klausia, ar trylikametis per policijos apklausas suprato savo teises.

Kitose JAV valstijose žiauriais nusikaltimais apkaltinti nepilnamečiai dažnai yra teisiami kaip jaunuoliai ir jiems skiriamos kur kas švelnesnės bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.