ESBO stebėtojai teigia, kad Baltarusijos parlamento rinkimai nebuvo laisvi

Baltarusijoje vykę rinkimai,

Rinkimų komisijos pareigūnai paskelbė 109 laimėjusius kandidatus, kurie visi atstovauja režimo politiką palaikančioms partijoms.<br>"Reuters"
Rinkimų komisijos pareigūnai paskelbė 109 laimėjusius kandidatus, kurie visi atstovauja režimo politiką palaikančioms partijoms.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 24, 2012, 4:23 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:58 PM

„Šiuos rinkimuose nuo pat pradžios nebuvo konkurencijos, - nurodė ESBO stebėtojų misijos specialusis koordinatorius Matteo Mecacci. - Laisvi rinkimai priklauso nuo žmonių gebėjimo laisvai pasisakyti, organizuotis ir siekti postų, o mes to nematėme šioje kampanijoje.“

Tuo tarpu ilgalaikės stebėjimo misijos vadovas Antonijus Milošoskis taip pat sakė apgailestaujantis dėl rinkimų komisijos „neutralumo ir nešališkumo stygiaus“.

„Rinkimų komisijų neutralumo ir nešališkumo stygius smarkiai mažina visuomenės pasitikėjimą šiuo procesu“, - sakė jis..

Baltarusijos pareigūnai paskelbė, kad sekmadienį vykusiuose rinkimuose dalyvavo 74,2 proc. registruotų rinkėjų, tačiau opozicija teigė, kad tikrasis aktyvumas buvo perpus mažesnis, tvirtindama, kad oficialus skaičius buvo išpūstas įžūlaus balsų klastojimo.

„Besitęsiantis tinkamai apibrėžtų balsų skaičiavimo procedūrų nebuvimas reiškia, kad sąžiningas skaičiavimas negali būti užtikrintas, - sakoma stebėtojų pranešime. - Nemažam skaičiui stebėtojų nebuvo suteikta reikšminga galimybė stebėti skaičiavimą, ir (jie) neigiamai vertino šį procesą nemažame skaičiuje stebėtų balsavimo apylinkių.“

Pranešime nurodoma, kad rinkimų kampanija buvo „sunkiai pastebima“, nes žiniasklaida „daugiausiai dėmesio skyrė prezidentui (Aliaksandrui Lukašenkai) ir vyriausybei, mažiausiai dėmesio skiriant kandidatams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.