H. Clinton jau nusitaikė į Baltuosius rūmus?

Lapkritį vyksiančių JAV prezidento rinkimų baigtį kol kas prognozuoti sunku. Vis dėlto amerikiečiai žiūri dar toliau į priekį ir diskutuoja apie 2016-ųjų balsavimą. Ar jame dalyvaus Hillary Clinton?

Su dabartiniu JAV vadovu B. Obama dėl šalies prezidento posto 2008 metais jau kovojusi H. Clinton neprarado noro išmėginti savo jėgas dar sykį.<br>AP
Su dabartiniu JAV vadovu B. Obama dėl šalies prezidento posto 2008 metais jau kovojusi H. Clinton neprarado noro išmėginti savo jėgas dar sykį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2012, 9:24 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:46 PM

Po kelių mėnesių iš JAV valstybės sekretoriaus posto pasitrauksianti H. Clinton konkrečių detalių apie tolesnius savo planus neatskleidžia, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „Guardian”.

Tačiau politikės sutuoktinis, buvęs šalies prezidentas Billas Clintonas leido suprasti, kad H.Clinton dar neatsisako planų sėsti į Baltųjų rūmų vadovo kėdę. O demokratės ketinimai artimiausiu metu parašyti knygą tik sustiprina tokius įtarimus.

Postą palieka populiari

H. Clinton JAV valstybės sekretoriaus kėdę greičiausiai paliks sausį. Tuomet politikė ketina mažiausiai šešis mėnesius rašyti memuarus apie poste praleistą laiką. Toks sprendimas kelia ir intrigą.

Mat prieš kandidatavimą į svarbias pareigas knygą yra parašęs ne vienas politikas. Tad ir H. Clinton planai daug kam atrodo gerai apgalvoti.

Tiesa, garsios šeimos atstovai teigia, kad moteris tik vėliau apsispręs, ką daryti toliau.

Vis dėlto siekti prezidento posto 2016 metais H. Clinton palankios ir aplinkybės. Šiuo metu jai 64-eri, tad po ketverių metų ji bus dar gana jauna dalyvauti rinkimų kampanijoje ir užimti svarbų postą.

JAV valstybės sekretorė šiuo metu džiaugiasi ir svarbiu Demokratų partijos palaikymu. H. Clinton populiarumas partijoje augo visus ketverius metus ne vien dėl jos lojalumo B. Obamai, bet ir dėl to, kaip ji vadovavo šalies diplomatijai. Politikė ir ekspertų yra laikoma populiaria ir efektyviai dirbančia JAV valstybės sekretore.

Be to, nors varžytis dėl Demokratų partijos kandidato į prezidento postą 2016-aisiais bent jau kol kas norėtų mažiausiai trys demokratų gubernatoriai ir galbūt dabartinis šalies viceprezidentas Joe Bidenas, H. Clinton pagal populiarumą ir įtaką partijoje juos gerokai lenkia.

B. Clintono parama žmonai

Ne mažiau svarbu ir tai, kad pati H. Clinton dar neprarado noro tapti pirmąja JAV prezidente moterimi.

Jeigu politikė iš tiesų nutars dar kartą išbandyti jėgas, ji, regis, galės džiaugtis tvirtu sutuoktinio palaikymu.

B. Clintonas, duodamas interviu leidiniui „Face the Nation”, tikino, kad jo sutuoktinė būtų tinkamas asmuo eiti Baltųjų rūmų vadovo pareigas.

„Ji yra ypač pajėgus žmogus. Nesu sutikęs nieko, kas, mano manymu, būtų tinkamesnis valstybės tarnautojo darbui. Bet neturiu supratimo, ką ji nuspręs daryti”, – apie žmoną kalbėjo buvęs JAV vadovas.

Rinkimus pralaimėjo oriai

B. Obama su H. Clinton dėl Demokratų partijos kandidato į prezidento postą varžėsi 2007 ir 2008 metais, tačiau tada politikei teko nuryti pralaimėjimo kartėlį ir tenkintis antrąja vieta.

Vis dėlto demokratus sužavėjo H.Clinton užsispyrimas ir nenoras pasiduoti. Pralaimėjusi B.Obamai, ji pasakė jaudinamą kalbą ir padėkojo už 18 mln. balsų, gautų per pirminį balsavimą. Tai ji pavadino žingsniu į priekį moterų kovoje dėl lygybės.

„Nors mums šįsyk nepavyko sudaužyti aukščiausių ir tvirčiausių stiklo lubų, jūsų dėka jose dabar yra apie 18 mln. įtrūkių”, – tada kalbėjo H. Clinton. Manoma, kad šie jos žodžiai gali būti dažnai prisimenami ir 2016-aisiais.

Kandidatai kritikavo vienas kitą

Kol vieni svarsto ateities planus, varžybos dėl prezidento posto įsibėgėja. B. Obama ir Mittas Romney amerikiečių televizijai CBS duotuose atskiruose interviu nevengė vienas kito kritikuoti dėl užsienio politikos klausimų. Jų kalbos parodė, kokios linijos varžovai gali laikytis spalio 3-iąją Denveryje vyksiančiuose debatuose.

M. Romney kalbėdamas CBS laidai „60 minučių” kritikavo dabartinio JAV prezidento Artimųjų ir Vidurio Rytų politiką. Respublikonas mano, kad Baltieji rūmai turi laikytis griežtesnės pozicijos Sirijos diktatoriaus Basharo al-Assado pašalinimo iš posto klausimu.

Anot M. Romney, silpnas B. Obamos lyderiavimas regione atvėrė kelią riaušėms, per kurias Libijoje žuvo šalies ambasadorius ir dar 3 amerikiečiai.

Respublikonas taip pat teigė, kad Vašingtonas rodo nepakankamai paramos savo sąjungininkui Izraeliui, ypač santykių su Iranu klausimu. Izraelio pareigūnai pastaruoju metu ne kartą yra užsiminę apie galimybę pulti savo amžiną priešą Iraną.

Tačiau B. Obama į tokią respublikono kritiką atšovė: „Jeigu gubernatorius Romney siūlo pradėti kitą karą, jis turėtų taip ir sakyti.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?