„Pussy Riot“ advokatas sako, kad Rusijoje gali atsirasti religinė policija

Rusijos Valstybės Dūmai

„Pussy Riot“ situacija dar nesibaigė - Dūma planuoja priimti naują įstatymą, susijusį su tikinčiųjų jausmais.<br>AP nuotrauka iš archyvo
„Pussy Riot“ situacija dar nesibaigė - Dūma planuoja priimti naują įstatymą, susijusį su tikinčiųjų jausmais.<br>AP nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2012, 8:47 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:29 PM

„Įstatymo projektas pateiktas. Įvedama nusikaltimo rūšis, susijusi su religinių įsitikinimų ir jausmų įžeidimu“, - Dūmos visuomeninių ir religinių organizacijų reikalų komiteto pirmininkas Jaroslavas Nilovas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Pasak jo, šiame teisė akte numatoma didžiausia bausmė už tokio pobūdžio nusikaltimus - iki trejų metų laisvės atėmimo, taip pat galimybė skirti iki 300 tūkst. rublių (25,8 tūkst. litų) baudą ir iki 200 val. viešųjų darbų.

Įstatymo projekte taip pat numatoma atsakomybė už kulto objektų ir daiktų išniekinimą arba sunaikinimą.

„Už tai (gresia. - Red.) jau iki 500 tūkst. rublių (43 tūkst. litų. - Red.) bauda, iki 400 val. viešųjų darbų ir laisvės atėmimas iki penkerių metų“, - pažymėjo J. Nilovas.

Siūloma į Administracinių teisės pažeidimų kodeksą įtraukti naujas nusikaltimų kategorijas: religinės liturginės literatūros, ženklų ir emblemų viešą išniekinimą arba sugadinimą. Už tai numatomos 30-50 tūkst. rublių (2,6-4,3 tūkst. litų) baudos.

Rusijos Liberalų demokratų partijos (LDPR) pranešime sakoma, kad rengiant šį teisės aktą prisidėjo J. Nilovas, partijos pirmininkas Vladimiras Žirinovskis ir kiti jos deputatai.

LDPR pažymėjo, kad toks įstatymas būtinas, siekiant panaikinti spragas galiojančiuose teisės aktuose, susijusiuose su atsakomybe už Rusijos piliečių religinių jausmų įžeidimą, kad ir kokį tikėjimą jie išpažintų: krikščionybę, islamą, budizmą, judaizmą ar bet kokias kitas religijas.

Rusijoje gali atsirasti „religinė policija“, jeigu būtų priimtas atsakomybę už tikinčiųjų jausmų įžeidimą sugriežtinantis įstatymas. Tai teigia vienas iš merginų pankroko grupės „Pussy Riot“ narių advokatų Markas Feiginas.

„Manau, kad atsiras „religinė policija“. Juk reikės tikrinti pasisakymus internete - kas ką įžeidė. Žmonėms atsiras darbo“, - teisininkas trečiadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“, komentuodamas ultranacionalistinės Rusijos liberalų demokratų partijos (LDPR) Valstybės Dūmai pateiktą svarstyti įstatymo projektą, kuriame numatomos laisvės atėmimo bausmės už tikinčiųjų jausmų įžeidimą ir šventovių išniekinimą.

M. Feiginas tokio teisės akto būtinybės neįžvelgia.

„Administracijų teisės pažeidimų kodekse už (religinių simbolių. - Red.) išniekinimą numatyta 1 000 rublių (86 litų. - Red.) bauda. Jeigu kažkam to atrodo maža, galima nagrinėti šios baudos padidinimo klausimą, sugriežtinti atsakomybę 15 parų (arešto. - Red.). Sekuliarioje valstybėje tai gali lemti kai kurių piliečių - pavyzdžiui, ateistų - teisių pažeidimus“, - aiškino advokatas.

M. Feiginas taip pat sako nesuprantantis, kaip naujoji tvarka būtų įgyvendinama praktiškai.

„Faktiškai teisėjas spręs klausimą dėl dievo egzistavimo. (Siūlomo. - Red.) įstatymo formuluotės neaiškios, o dievo egzistavimo įrodyti neįmanoma. Sprendžiant iš šio įstatymo projekto normų, tai būtų interpretuojama subjektyviai“, - nurodė jis.

Advokatas pridūrė, kad bet kokiu atveju toks teisės aktas negalėtų būti taikomas atgaline data, todėl jis nebūtų aktualus „Pussy Riot“ byloje, kurioje trims šios grupės narėms buvo skirta po dvejus metus laisvės atėmimo už politinį protestą pagrindinėje Maskvos ortodoksų katedroje.

Teisininkas taip pat pažymėjo, kad siūlomas dokumentas gali lemti neteisingą visuomenės skirstymą ir pagilinti priešpriešą tarp skirtingų religinių bendruomenių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.