Prezidentui – vėl nemalonumai dėl moterų

Specialiai „Lietuvos rytui“, Paryžius

Žurnalistei V. Trierweiler per viešnagę Niujorke neteko patirti tokių nemalonumų kaip jos gyvenimo draugui Prancūzijos prezidentui F. Hollande’ui.<br>"Reuters"
Žurnalistei V. Trierweiler per viešnagę Niujorke neteko patirti tokių nemalonumų kaip jos gyvenimo draugui Prancūzijos prezidentui F. Hollande’ui.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Plikūnė ("Lietuvos rytas")

Sep 28, 2012, 10:25 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:31 PM

Ne taip seniai F. Hollande’ui teko nuryti karčią piliulę dėl savo dabartinės gyvenimo draugės Valerie Trierweiler socialiniame tinkle „Twitter” pareikštos paramos rinkimuose jo keturių vaikų motinos Segolene Royal konkurentui.

O dabar Prancūzijos prezidentas įkliuvo į keblią situaciją per savo buvusiąją. Ir ne bet kur, o užsienyje. Prancūzijoje jau aptarinėjamas skandalėlis Niujorke, kur prezidentas dalyvavo Jungtinių Tautų Asamblėjos renginiuose.

Tokioje aplinkoje diplomatinio incidento rizika yra visada arti. Tik kartais visai ne ten, kur to tikimasi.

Buvusioji jau laukia

Trečiadienis. 9 val. 55 min. Zambijos prezidentas Michaelas Sata sako kalbą tribūnoje. Visi tikisi Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado įsikišimo.

Tuoj prasidės aukšto lygio susitikimas dėl Malio krizės. Prancūzijos prezidentas – jau pakeliui. Tai neabejotinai žino ir jo buvusi gyvenimo draugė, keturių vaikų motina S. Royal. Ką ji veikia Niujorke? Kaip vieno iš Prancūzijos administracinių regionų – Puatu-Šarantos – tarybos prezidentė ji dalyvauja Socialistų internacionalo prezidiume.

Kad paaiškintų savo dalyvavimo renginyje reikšmę, S. Royal pasikviečia spaudą.

Ir lyg tyčia būtent ten, kur turėtų praeiti F. Hollande’as su komanda pakeliui į JT susitikimą.

Būtent tuo metu, kai Prancūzijos delegacija, prezidentas, ministrai, atvyksta į pirmąjį aukštą šiaurinėje Jungtinių Tautų pastato dalyje. Sutapimas ar apgalvoti spąstai?

Siurrealistinė situacija

Tai sudėtinga situacija Eliziejaus rūmų komandai, kuri akivaizdžiai nebuvo informuota apie S.Royal planus. Prezidentas su palyda sustoja už kelių metrų.

Po šviesos skydeliu „Exit” (išėjimas) F. Hollande’as atsuka nugarą objektyvams. Jo komanda dvejoja.

O kaipgi? Žiauri dilema: kad patektų į aukščiausio lygio susitikimą, prezidentas turi praeiti pro ponią S. Royal ir neišvengiamai su ja pasisveikinti, stebint godiems kamerų objektyvams.

„Tai yra tam tikra prasme susitikimas, nes mes esame toje pačioje labai aukšto tarptautinio susitikimo vietoje. Aš jam galbūt pasakysiu „laba diena”, – aiškina Puatu-Šarantos regiono tarybos prezidentė.

Bet šiuo konkrečiu momentu tokiam „susitikimui” ir „laba diena” nėra aiškios prasmės. „Siurrealistinė scena” – taip prancūzų žurnalistai apibūdina situaciją, kai šalies vadovas ir jo komanda apsisuka ir apeina pastatą, kol jo buvusioji aiškina apie „nerimą, baimes ir įtampą pasaulyje”.

Prezidentas išsisuko

Oficiali išsisukimo priežastis – prezidentas turėjo kelioms minutėms pasikalbėti su Malio premjeru prieš prasidedant viršūnių susitikimui. Ponia S. Royal irgi viešai nedemonstruoja susinervinimo.

„Žinote, mes čia ne tam, kad pasirodytume. Kiekvienas atliekame savo pareigas”, – trūkteli pečiais prezidento buvusioji.

Geros išeities iš šios situacijos nebuvo. Prezidentui teko rinktis iš dviejų blogybių. Ir jo pasirinkimas išvengti susitikimo su savo buvusiąja taip pat pasėjo klausimų.

Dalis žurnalistų klausia, o kodėl gi jis negalėjo pasakyti „labas” savo vaikų motinai, politinei bendražygei? O jei nepasakė „labas”, prancūzų nuosprendis negailestingas: prezidentas pasirodė kaip neryžtinga asmenybė, jei ne blogiau. Ko gi jis bijo?

Išvengė didesnės gėdos?

Visoje šioje prancūziškoje kurioziškoje situacijoje yra ir teigiamas aspektas. Laimė, dabartinė prezidento gyvenimo draugė V.Trierweiler šioje scenoje nedalyvavo.

Ji taip pat buvo Niujorke, kur atlydėjo savo partnerį, Prancūzijos vadovą. Tačiau tuo metu ji atliko pirmosios ponios vaidmenį – kartu su Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono žmona lankėsi Morgano bibliotekoje ir muziejuje.

Ne vienos diplomatinės aistros sulaukusi tarptautinė scena šį kartą bent jau išvengė prancūziško prezidento ir jo moterų spektaklio.

Prancūzijos prezidentui François Hollande’ui problemų išties netrūksta. Dabartinė gyvenimo draugė ir buvusi žmona vis susiduria ir stumia šalies vadovą į nepatogią padėtį. Ką daryti?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.