Respublikonas M. Romney skuba atsigriebti

JAV prezidento kėdės siekiančių Baracko Obamos ir Mitto Romney dėmesys nukrypo į valstijas, kurioms rinkimuose teks svarbiausias vaidmuo. Viena jų – Ohajas. Jos darbininkus vilioja abu kandidatai.

M. Romney Ohajuje pluša iš peties, kad tik įtikintų šios svarbios valstijos gyventojus.<br>"Reuters"
M. Romney Ohajuje pluša iš peties, kad tik įtikintų šios svarbios valstijos gyventojus.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-09-28 10:10, atnaujinta 2018-03-16 12:31

Demokratas ir respublikonas Ohajuje per rinkimų kampaniją lankėsi ne kartą. Svarbioje valstijoje B. Obama ir M. Romney su rinkėjais susitikinėjo ir šią savaitę, likus visai nedaug laiko iki spalio 3-iąją vyksiančių pirmųjų prezidentinių debatų, rašo „Lietuvos rytas“.

Labai pasistengti čia reikėjo M. Romney, kuris artėjant lapkričio 6-osios prezidento rinkimams praranda šios valstijos gyventojų paramą.

Vienos apklausos rezultatai parodė, kad Ohajuje už B. Obamą balsuotų 53 proc., o už M. Romney – 43 proc. rinkėjų. Tai bloga žinia pastarajam politikui, puikiai žinančiam, kad nė vienas respublikonas dar nėra laimėjęs JAV prezidento rinkimų, prieš tai nešventęs pergalės Ohajuje.

Valstija svarbi abiem pusėms

Baltųjų rūmų vadovo rinkimų rezultatai JAV priklauso ne nuo rinkėjų palaikymo visos šalies mastu, bet nuo 538 narių Rinkikų kolegijos. Daugiausia rinkėjų balsų tam tikroje valstijoje sulaukęs kandidatas užsitikrina tos valstijos rinkikų palaikymą.

Tokios valstijos kaip Ohajas turi ir daug balsuojančių žmonių, ir daug rinkikų. Tad rinkimų rezultatai Ohajuje ir 18 valstijos rinkikų balsai svarbūs tiek respublikonams, tiek demokratams.

Abiejų kandidatų stovyklos skubiai daro viską, kad patrauktų į savo pusę kuo daugiau valstijos gyventojų. Juo labiau kad išankstinis balsavimas čia prasideda spalio 2 dieną.

Įrašas dar kelia aistrų

M. Romney trečiadienį bandė įtikinti Ohajo gyventojus, kad jis supranta darbininkų klasės, kuriai B. Obamos valdymo laikotarpiu smarkiai smogė ekonomikos problemos, rūpesčius ir neva žino, kaip juos išspręsti.

Tačiau milijonieriui, kurio turtas vertinamas 250 milijonų JAV dolerių, įtikinti žmones, kad jis nenutolęs nuo jų kasdienybės, sudėtinga. Juo labiau kad praėjusią savaitę buvo paviešintas slapta darytas vaizdo įrašas, kuriame M. Romney 47 proc. amerikiečių, nemokančių pajamų mokesčio, išvadino aukomis.

Tarp nemokančiųjų pajamų mokesčio yra studentai, kariai, karo veteranai. Jie, regis, nesiruošia numoti ranka į minėtą nepagarbų respublikono atsiliepimą apie juos. „Kai M. Romney kalba apie Amerikos laisvę, jis turi prisiminti, kas ją iškovojo”, – piktinosi Ohajuje gyvenantis Vietnamo karo veteranas Gary Fruehas, remiantis B. Obamą.

„Gaudami išsilavinimą bandome tapti amerikiečiais, kurie gali savimi pasirūpinti” , – respublikonui taip pat atkirto Ohajo Šiaurinio universiteto studentas Johnas Curielas.

B. Obamai – geros žinios

Gavę naujus nuomonių apklausų Ohajuje rezultatus B. Obamos rinkimų kampanijos atstovai neslepia išaugusio pasitikėjimo savimi. Tiesa, kai kurie ekspertai pabrėžia, kad žmonės, labiau prezidento poste norintys matyti B. Obamą, o ne M. Romney, rinkimų dieną gali paprasčiausiai neiti balsuoti. Taip prezidento perrinkimo viltys žlugtų.

Tai suvokdamas B. Obama kovos su respublikonu nešvelnina. Priešingai, B.Obamos stovykla nevengia vis įgelti M. Romney dėl slapta darytame įraše užfiksuoto jo pareiškimo.

„Aš netikiu, kad galime toli nueiti su lyderiais, kurie nurašo pusę tautos kaip grupę aukų, niekada neprisiimančių atsakomybės už savo gyvenimą. Turiu pasakyti jums, kad keliaudamas aplink Ohają ir žiūrėdamas į šią minią nematau daug aukų. Matau sunkiai dirbančius ohajiečius”, – Bouling Grino universitete sakė B. Obama.

Gerų žinių jo stovykla turi ir daugiau. Anksčiau amerikiečiai buvo labiau linkę pritarti M. Romney, o ne B. Obamos idėjoms ekonomikos klausimais.

Bet pastarosiomis savaitėmis B. Obama nuomonių apklausose ėmė pirmauti ir šioje srityje.

Nepaisant nedarbo, 16 trilijonų dolerių siekiančios nacionalinės skolos ir prieštaringai vertinamos JAV politikos Artimuosiuose Rytuose, apklausos rodo, kad dauguma svarbiausių valstijų gyventojų yra pasirengę B. Obamai suteikti dar vieną kadenciją.

Tarp tokių valstijų yra ir daugiausia rinkikų turinti Florida, kurioje B. Obama dabar lenkia varžovą 9 proc. punktais. Už dabartinį šalies vadovą šioje valstijoje balsuotų 53 proc., o už respublikonų kandidatą – 44 proc. rinkėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.